Zicht op de eengezinswoningen aan de Van Hornstraat en de Dufourstraat. Woonstichting Sint-Joseph werkt aane en renovatieplan voor deze huizen. Elders in Breukelen worden witte boven- en benedenwoningen gesloopt. (Foto: Peter de Koning).
Zicht op de eengezinswoningen aan de Van Hornstraat en de Dufourstraat. Woonstichting Sint-Joseph werkt aane en renovatieplan voor deze huizen. Elders in Breukelen worden witte boven- en benedenwoningen gesloopt. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ARCHITECT IN CONCLAAF MET BEWONERS OVER HERINRICHTING VAN HUGENPOTHSTRAAT

Sint-Joseph aan de slag in wijk Breukelen

MARC CLEUTJENS

Woonstichting Sint-Joseph heeft grootse plannen in de Boxtelse wijk Breukelen. Niet alleen maken de witte boven- en benedenwoningen en eengezinswoningen aan de Van Hugenpothstraat en de Hendrika van Haeftenstraat plaats voor nieuwbouw, ook is renovatie in voorbereiding van een reeks eengezinswoningen aan de Van Hornstraat en de Dufourstraat. Ook op het Ronduutje en de Stenen Kamer zijn onderhoudswerkzaamheden gepland.

De grootste klus in Breukelen wordt de sloop van alle 45 boven- en benedenwoningen aan de Van Hugenpothstraat en de Hendrika van Haeftenstraat. De plannen daarvoor zijn twee jaar geleden al gepresenteerd; in december 2015 zetten alle toenmalige bewoners de handtekening onder een overeenkomst waarin de rechten en plichten van alle huurders zijn geregeld. Dit 'sociaal plan' regelt onder meer de uithuisplaatsing van de huurders. Volgens een woordvoerster van Sint-Joseph hebben momenteel 32 van de 45 huurders al andere woonruimte gevonden en worden de meeste huizen tijdelijk verhuurt via leegstand- en vastgoedbeheerder Camelot.

Met de bewonerscommissie is afgesproken dat iedereen recht heeft om terug te keren naar een nieuw te bouwen woning in de wijk Breukelen. Vorige week hebben leden van deze commissie meegewerkt aan een creatieve bijeenkomst met architectenbureau Visser & Bouwman uit 's-Hertogenbosch. Daarbij waren ook vertegenwoordigers van het wijkplatform Centrum-Breukelen aanwezig. ,,Eerder hebben we met de bewoners afgesproken dat ze nauw betrokken worden bij de toekomstige herinrichting van de wijk", vertelt de woordvoerster. ,,Met de architect is onder meer gesproken over de opbouw en de kleur van de gevels, maar ook is bekeken of er behoefte bestaat aan voortuintjes."

Volgens Sint-Joseph worden in de toekomst 34 nieuwe woningen gebouwd aan de Van Hugenpothstraat en de Hendrika van Haeftenstraat. Onbekend is of er ook plaats is voor gestapelde woningbouw. ,,In elk geval heeft de bewonerscommissie aangegeven dat er zeker behoefte is aan goedkope en kleine huurwoningen. Volgende week gaan de bewoners weer in conclaaf met de architect en worden nieuwe ideeën voorgelegd."

De verwachting is dat de sloop van de witte woningen medio 2018 zal plaatsvinden en dat daarna gestart wordt met nieuwbouw.

RENOVATIE

Sint-Joseph bereidt elders in dit deel van de wijk Breukelen een groot renovatieproject voor. Het gaat om de witte eengezinswoningen aan de Van Hornstraat en de Dufourstraat. Die zijn in dezelfde periode gebouwd als de huizen die even verderop in aanmerking komen voor sloop.

Volgens een woordvoerster van Sint-Joseph verkeren de plannen nog in de beginfase, maar gaat het om groot onderhoud aan 26 huizen. De Knaapen Groep uit Son gaat dit werk uitvoeren; architectenbureau De Loods zorgt voor het ontwerp. Bewoners worden volgens de woonstichting intensief betrokken bij het project, dat niet alleen renovatie behelst maar ook aanpassing van de energievoorzieningen en het opknappen van de woonomgeving. De verwachting is dat de werkzaamheden in 2018 van start gaan.

Vorige week kreeg Sint-Joseph een vergunning voor een aantal werkzaamheden aan de beneden- en bovenwoningen aan het Ronduutje en de Stenen Kamer. Het gaat onder meer om het aanbrengen van een luifel met daarin de meterkast.