BLAUWE ZONE IN STATIONSBUURT

Meepraten over nieuw parkeerplan centrum

HENK VAN WEERT

De eerste van vier informatiebijeenkomsten over het nieuwe parkeerbeleid voor het centrum van Boxtel is maandag mondjesmaat bezocht. En de mensen die kwamen opdagen, waren overwegend positief. Dat het college van B. en W. het omstreden voorstel om parkeervergunningen in te voeren heeft afgeserveerd, lijkt in goede aarde te vallen. Net zoals in het nieuwe voorstel om in de stationsbuurt en een deel van de wijk Breukelen een blauwe zone af te kondigen.

,,Tevreden zijn we nog niet helemaal. Er zijn zeker nog wensen en vragen, maar er wordt in ieder geval naar ons geluisterd. En dat is al een hele stap voorwaarts." Dat zegt Karin van Reijsen. Zij is bewoner van de Raaphof en was maandagavond een van de bezoekers van de inloopbijeenkomst. Samen met haar schoonzus Hélène, die aan de Breukelsestraat woont, en Matty Willems (uit de Van Leeuwenstraat) schoof ze aan tafel met wethouder Herman van Wanrooij en enkele van zijn adviseurs om antwoord te krijgen op haar vragen. ,,Kritische vragen die ons verder helpen om het parkeerplan nog beter te maken."

PARKEERSCHIJF

Het drietal woont in het gebied waar je straks alleen een auto neer mag zetten met een parkeerschijf achter de voorruit. Voor de bewoners geldt een ontheffing. Of er ook een ontheffing komt voor een tweede voertuig in het gezin en hoe het straks moet met een caravan, werd nog niet duidelijk. Iemand opperde of het nodig is om op zaterdag de blauwe zone te laten gelden, omdat zich op die dag geen problemen zouden voordoen. Dit soort praktische zaken wordt meegenomen in de verdere uitwerking van de plannen, beloofde de wethouder. ,,Ons doel is om het voor de bewoners beter te maken. Uitgangspunt is alleen iets te reguleren als er een probleem is. We willen de gemeenteraad in mei de besluiten laten vaststellen zodat het nieuwe systeem per 1 juli van kracht kan gaan", aldus Van Wanrooij.

Die datum is cruciaal. Want als dan de blauwe parkeerzones niet zijn gerealiseerd, hangt de gemeente Boxtel een schadeclaim van NS boven het hoofd. De gemeente mag het Jan van Eschplein aan de Parallelweg Noord, dat eigendom is van NS, gebruiken als openbare parkeerplaats op voorwaarde dat op 1 juli een nieuw parkeersysteem van kracht is waarbij gratis parkeren is uitgebannen.

De drie bezoekers van de informatiebijeenkomst vonden het vreemd dat de ruim vierhonderd centrumbewoners die protest aantekenden tegen het plan om parkeervergunningen in te voeren nog altijd geen antwoord op hun zogeheten zienswijze hebben gekregen. De wethouder kondigde eerder al aan dat deze zienswijzen niet meer van toepassing zijn. ,,Maar hun input hebben we wél gebruikt voor het nieuwe plan", aldus Jan-Joost van Eeuwijk van verkeersbureau Spark dat de gemeente in de arm heeft genomen. ,,Iedereen die een zienswijze heeft ingediend, krijgt alsnog antwoord."

Op de plekken waar nu parkeervergunningen nodig zijn (zoals de Damasthof bijvoorbeeld) is dat straks ook het geval. Hoe de huidige proef met blauwe zone op het parkeerterrein bij de Zwaanse Brug uitpakt, is nog niet duidelijk. Daar moest jarenlang geld in de parkeermeter worden gestopt.

INSPREKEN

Het nieuwe parkeerplan is ontwikkeld in samenspraak met de stichting Parkeervergunningen Nee die vorig jaar werd opgericht door boze centrumbewoners. Dat gebeurde nadat de gemeente een voorstel lanceerde waarbij iedere autobezitter in het centrum een parkeervergunning moest kopen. Het leidde tot een storm van kritiek onder de bevolking. Uiteindelijk ging de gemeenteraad overstag en kreeg het college de opdracht een ander, minder ingewikkeld, minder groot en minder duur plan te maken.

Vanavond, donderdag 9 maart vindt de tweede van vier inloopbijeenkomsten plaats over het nieuwe parkeerplan voor het centrum en Breukelen-Zuid. Belangstellenden kunnen van 16.00 tot 20.00 uur terecht in werkcafé De Link onder de raadzaal van het gemeentehuis aan de Dr. Van Helvoortstraat. Daar worden (op dezelfde tijden) ook donderdag 16 maart en woensdag 22 maart nog bijeenkomsten gehouden. Ook via de website van de gemeente kunnen mensen hun mening geven over het nieuwe plan. Dat kan tot uiterlijk 9 april.