Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DEBBY VAN DE LOO VIERT ZILVEREN TONEELJUBILEUM

'Ik houd vooral van de afwisseling...'

LINDA VAN DE WIEL

Toen Debby van de Loo zes jaar was, werd Teejatergroep Orion opgericht en werd vader Kees lid. Moeder Ellen deed destijds de grime. Debby kwam als klein meisje al kijken naar de stukken waarin haar vader speelde en op deze manier maakte de van oorsprong uit Lennisheuvel afkomstige Debby al op jonge leeftijd kennis met toneel. Ze moest toen nog tien jaar wachten voordat ze lid mocht worden, je moest namelijk minimaal 16 jaar zijn. Dat heeft ze gedaan; dit jaar is ze precies 25 jaar lid van Teejatergroep Orion en speelt ze in 'Zeezicht'.

Hoewel Debby intussen veel ervaring heeft met het spelen van toneel, vindt ze het nog steeds spannend, net als de eerste keer dat ze op de planken stond. ,,De eerste rol die ik speelde, was die van jong meisje. Ik weet nog dat ik vijf zinnen tekst had en 5 minuten en 32 seconden op het podium stond. Mijn broer Seth heeft dat destijds getimed."

Naast de spanning die ze voelt, geniet Debby vooral nog steeds van toneelspelen. ,,Als je acteert, kun je iemand zijn die absoluut niet lijkt op wie je zelf bent. Zo heb ik ooit iemand gespeeld die voortdurend wiet rookte en schreeuwde op het podium. Dat was heel leuk om te doen, vooral omdat deze rol erg ver weg staat van mijzelf", vertelt de goedlachse Debby.

Voor elk stuk wordt een andere regisseur aangetrokken. De regisseur van wie Debby het meest geleerd heeft, is Jeroen Wijnen. ,,Bij Jeroen moet iedereen altijd honderd procent geven. Hij zag het ook meteen als je dat niet deed. Zo heb ik scènes soms tien keer achter elkaar moeten spelen omdat Jeroen wist dat ik beter kon. Het is best pittig om met hem te werken, maar hij heeft me over drempels heen geholpen en het maximale uit mijn spel gehaald."

PRIKKELDRAAD

In de afgelopen jaren heeft Debby veel verschillende rollen in afwisselende soorten toneelstukken gespeeld. Absoluut hoogtepunt was echter de rol die ze, los van Teejatergroep Orion, naast haar vader speelde in 'Sneeuw op het prikkeldraad'. Debby is er fier op dit stuk samen met vader Kees en regisseur Wijnen bedacht te hebben. De inmiddels overleden Jan Smeets schreef het toneelstuk naar aanleiding van hun ideeën.

Debby: ,,Het stuk gaat over een vrouw die een man, gespeeld door Kees, opbelt om over de oorlog te praten. Naar aanleiding van dit telefoontje, komen er bij de man allerlei herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog boven en ziet hij zijn vrouw - mijn rol - die in een concentratiekamp overleden is. Ook denkt hij aan zijn dochter die hij uit bescherming ter adoptie heeft moeten afstaan om haar leven te redden en die hij nooit meer heeft kunnen vinden."

Een prachtig en heel heftig stuk waarop uit alle hoeken zeer lovende recensies gekomen zijn. En dat Debby nog steeds zichtbaar raakt.

ABSURDE KOMEDIE

Het stuk waarin Debby tijdens haar jubileum speelt, wordt door haar omschreven als 'een tikkeltje absurde komedie'. ,,Ik speel de rol van Janet (Sjenet) Bergman in het stuk 'Zeezicht'. Ik run met mijn man Lambert een klein hotel aan zee en ben een pittige tante die graag de touwtjes in handen houdt." Een heel ander genre dus. En dát is precies wat Debby na 25 jaar nog steeds zo leuk vindt aan toneelspelen: ,,De afwisseling."

De première van 'Zeezicht' is vrijdag 24 maart in gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel. De andere voorstellingen zijn op 25, 29, 31 maart en 1 april. Kaarten zijn te bestellen via ellenkeesloo@gmail.com.

FOTO BOVEN: Debby van de Loo, gisteravond gefotografeerd tijdens de repetitie voor 'Zeezicht'. (Foto: Peter de Koning).


Orion speelt

'Zeezicht'

mét doventolk

Teejatergroep Orion voert eind maart vijf keer de komedie 'Zeezicht' op. Ook aan slechthorende toneelliefhebbers is gedacht: zaterdag 25 maart zullen twee doventolken de voorstelling vertalen.

'Zeezicht' wordt gespeeld in gemeenschapshuis Orion te Lennisheuvel. Toneelspeelster Judith van Damme van Orion werkt in een doveninstituut en vond twee collega's bereid te tolken. ,,Niet bepaald een sinecure, want er is veel tekst en sommige stukken zijn in het Spaans."

Debby van de Loo, met vader Kees in 'Sneeuw op het prikkeldraad'. (Foto: Peter de Koning).