Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FREDDIE VAN DER SCHOOT NEEMT DEEL AAN UITDAGENDE KOERS

Grenzen opzoeken tijdens de Cape Epic

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een achtdaagse mountainbikekoers door het onstuimige landschap van Zuid-Afrika waarvan bijna alle etappes meer dan honderd kilometer lang zijn en gemiddeld twee- tot drieduizend hoogtemeters bevatten. Freddie van der Schoot (47) uit Gemonde gaat deze uitdaging aan en staat samen met John van de Wouw aan de start in Meerendal op zondag 19 maart. Samen met bekende namen als Bart Brentjens, Cadel Evans en George Hincapie...

,,Óf ik vind het helemaal geweldig óf ik ben na afloop even helemaal klaar met fietsen. Duidelijk is dat de Cape Epic een behoorlijke uitdaging is waarbij je veel vraagt van je lichaam en geest. Tegelijkertijd is het de droom van vele mountainbikers. Dit is een kans die ik niet voorbij kan laten gaan", aldus Van der Schoot. De sportieveling uit Gemonde, die voorheen in Boxtel woonde, zit al heel wat jaartjes op de mountainbike. Sinds zes jaar rijdt hij wedstrijden. ,,We gingen steeds harder rijden in toertochten. Dat werd te gevaarlijk, omdat daar ook vaders met kinderen meefietsen. Uiteindelijk ben ik wat wedstrijden gaan proberen en dat beviel goed."

In de categorie 'Masters 2 (vanaf 40 jaar) staat de Gemondse mountainbiker regelmatig op het podium, zowel op het onderdeel XCM (marathons van meer dan honderd kilometer) als XC (koersen van hooguit 75 minuten). ,,Je moet wekelijks toch zo'n tien tot twaalf uur inruimen om te trainen. Dat is met een gezin en mijn werk nog wel eens puzzelen", aldus Van der Schoot, die chef werkplaats is bij Van den Udenhout in 's-Hertogenbosch. Hij beleefde in 2015 zijn beste seizoen tot nu toe met bijna wekelijks een podiumplek. ,,Helaas kon ik dit door een vervelende blessure na een val niet doortrekken in 2016." Het zorgde bij Van der Schoot eind vorig jaar voor twijfel: doorgaan of even rust pakken?

MEGAMARATHON

Tot hij zo'n zes weken geleden benaderd werd door Maikel Govaarts, die Nederlands kampioen mountainbike bij de masters. ,,Maikel zou samen met John van de Wouw de Cape Epic gaan rijden, maar kon door omstandigheden niet meedoen", legt Van der Schoot uit. ,,We kennen elkaar goed van de vele wedstrijden waar we elkaar tegenkomen en Maikel vroeg mij of ik zijn plek wilde innemen. Ik hoefde daar niet lang over na te denken. Nadat ik 'ja' zei, sloeg ik meteen wat traptreden over en stapte ik diezelfde avond nog op de fiets om te gaan trainen", lacht Van der Schoot. ,,Maar het is natuurlijk niet niks: het is een megamarathon waar iedereen kapot gaat."

De Cape Epic is geen individuele mountainbikekoers, maar wordt gereden in tweetallen. ,,Je mag maximaal twee minuten van je maatje verwijderd zijn", legt Van der Schoot uit. ,,Anders krijg je met een tijdstraf te maken. In onze fietsen worden transponders geplaatst, dus het wordt goed gecontroleerd. Je moet dus goed samenwerken tijdens de koers. Als de één een slechte dag heeft, moet de ander hem er doorheen trekken. En als één van de mountainbikers genoodzaakt is op te geven, houdt het voor de ander ook op. Hij kan de koers wel uitrijden, maar dat telt niet meer mee voor het klassement."

Maandag 13 maart vliegt Van der Schoot al naar Zuid-Afrika en krijgt hij de kans het gebied te verkennen en te acclimatiseren in het land. ,,Gelukkig kan ik goed tegen warmte, daar hoef ik niet aan te wennen." Samen met John rijdt hij voor het Van de Haterd Mountainbiketeam. ,,Door deze sponsor ontbreekt het ons aan niets en hoeven we ons nergens zorgen om te maken", vertelt de sportman. Dat geldt ook voor de organisatie van Cape Epic. ,,Na afloop van iedere etappe geef je je fiets af en wordt hij door de organisatie schoongemaakt en nagekeken. Ook het verblijf is telkens geregeld. We slapen na iedere etappe in tenten die al klaarstaan."

TOP TIEN

De Cape Epic, die ook wel de Tour de France van het mountainbiken wordt genoemd, start met een proloog van 26 kilometer met 750 hoogtemeters. ,,Vergeleken met de andere etappes, die gemiddeld honderd kilometer zijn en gemiddeld zo'n tweeduizend hoogtemeters bevatten, lijkt dit weinig. Maar iedereen wil een goede start maken en een mooie plek veroveren in het klassement", legt Van der Schoot uit. ,,Ik verwacht dus dat er de eerste etappe al behoorlijk hard wordt gefietst."

Waar het avontuur gaat eindigen, durft de mountainbiker uit Gemonde niet te voorspellen. ,,Natuurlijk heb ik allerlei filmpjes bekeken, maar ik kan niet inschatten hoe de race zal gaan. Duidelijk is dat iedereen zijn grenzen moet opzoeken, maar tegelijkertijd ook moet doseren. We hopen op een plek in de top tien bij de categorie masters. Maar het wordt afzien, dat weet ik zeker. Hopelijk kan ik ook een beetje genieten van de prachtige landschappen..."

Via de website www.cape-epic.com kunnen toeschouwers de renners tijdens de etappes volgen.

FOTO BOVEN: Freddie van der Schoot uit Gemonde vertrekt volgende week naar Zuid-Afrika om zondag 19 maart aan de start te staan van de Cape Epic. (Foto: Peter de Koning).