De natuurbrug die ProRail wil bouwen over het spoor tussen Boxtel en Best moet de natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen met elkaar verbinden. (Illustratie: ProRail).
De natuurbrug die ProRail wil bouwen over het spoor tussen Boxtel en Best moet de natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen met elkaar verbinden. (Illustratie: ProRail). Foto: ProRail

Oplevering natuurbrug De Mortelen begin of medio 2019

ProRail start nieuwe aanbesteding

PÅL JANSEN

Spoorwegbeheerder ProRail vlak voor carnaval een nieuwe aanbestedingsprocedure voor de bouw van natuurbrug De Mortelen. In de zomer moet duidelijk zijn wie de natuurbrug gaat bouwen. Eind dit jaar moet de schop in de grond en naar verwachting wordt de brug begin of medio 2019 opgeleverd.

Op 24 februari publiceerde ProRail opnieuw de opdracht voor het bouwen van natuurbrug De Mortelen. Aannemers die meedingen kunnen zich tot 28 maart inschrijven voor de opdracht. Volgens een woordvoerder van ProRail moet deze zomer duidelijk zijn welke aannemer de bouw van de brug op zich neemt.

NIEUWE AANBESTEDING

De spoorwegbeheerder liet in weten aan alle aannemers die zich eerder hadden ingeschreven, dat de aanbestedingsprocedure opnieuw gestart zou worden. Onder meer de inschrijvingen zouden volgens ProRail niet goed zijn ingevuld. ,,Een van de aannemers was het niet eens en ging naar de rechtbank."

Op 7 december sprak de rechtbank Midden-Nederland zich hierover uit en gaf ProRail gelijk. Er loopt nog een hoger beroep, maar de aanbesteding kan gewoon doorgaan stelt de spoorwegbeheerder. ,,Voor ons kleeft daar alleen een financieel risico aan, zoals een boete of iets dergelijks."

Begin of medio 2019?

Onduidelijk is nog wanneer de brug precies opgeleverd moet worden. ProRail zelf geeft aan dat dit begin 2019 is. Maar in de opdracht die is uitgeschreven, staat dat de natuurbrug op 31 mei klaar moet zijn.

Een woordvoerder verklaart echter dat de natuurbrug begin 2019 klaar moet zijn, maar dat er waarschijnlijk een marge is ingecalculeerd. ,,Er mogen dan geen treinen rijden op dat stuk. Dus dat moet gebeuren in een treinvrije periode. Daarvoor moet een aanvraag ingediend worden."