Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOETIEK NATASJA FASHION HEEFT NIEUWE LOOK

'Ik koop alleen in wat ik mooi vind'

LONNEKE HOONDERT

,,Het ziet er fantastisch uit hoor", roept een voorbijgangster terwijl Natasja Willems samen met twee klusjesmannen de laatste hand legt aan de nieuwe winkelinrichting van haar modezaak Natasja Fashion aan de Rechterstraat. De Boxtelse verlengde onlangs haar huurcontract met drie jaar. Een teken dat de zaken goed gaan. ,,Ik mag inderdaad niet mopperen", glundert Willems. Dinsdag werd de boetiek feestelijk heropend.

Willems vierde bíjna haar 25-jarig jubileum bij orthopedagogisch instituut De La Salle als medewerkster van restaurant De Dishoek. ,,Door de bezuinigingen vond ik het werk steeds minder leuk. Ik startte met een kledinghandel vanuit huis, dat heb ik een jaar lang gedaan. Op een gegeven moment moest ik kiezen: óf doorwerken óf doen wat ik leuk vind", vertelt de winkelier. De keus was snel gemaakt. Willems huurde een pand tussen drogisterij Kruidvat en de Hema. ,,Een gouden locatie met een prachtig uitzicht op de Zwaanse Brug. Ik zit tussen twee drukbezochte winkels in. Mensen doen daar een boodschap en lopen dan snel even binnen om te kijken of er iets nieuws in de rekken hangt."

Willems zou best wat meer ruimte willen. ,,Maar wanneer ik naar een groter pand ga, moet ik meer huur betalen. Dat levert me te veel druk op. Dan zou ik klanten spullen aan moeten gaan smeren om de huur te kunnen bekostigen. Dat wil ik niet, want ik doe dit voor mijn plezier. De hele dag komen mensen langs voor een praatje. Dát vind ik misschien wel het leukste van dit vak."

WALHALLA

Elke maandag rijdt de goedlachse ondernemer naar Duitsland om de voorraad in haar knusse boetiek aan te vullen. ,,Ik houd van shoppen. De eerste keer dat ik bij de groothandel kwam, waande ik me in een walhalla. Elk bezoek voelt als een dagje winkelen." Willems koopt bewust per week in. ,,Wanneer je dat voor lange termijn doet, is de kans groot dat je met spulletjes blijft zitten. Nu kan ik inspelen op de weersomstandigheden. Tijdens de vorst in januari had ik bijvoorbeeld nog volop sneeuwboots."

Hoewel de kleding, tassen, schoenen, sjaals en andere accessoires bij Natasja Fashion eigentijds en behoorlijk hip zijn, zegt Willems niet op de modetrends te letten. ,,Ik doe alles op gevoel en koop alleen wat ik mooi vind. Laatst vroeg een klant om lieslaarzen. Daar begin ik niet aan, die vind ik vreselijk", lacht ze. Het betekent overigens niet dat de winkelier niets doet met het advies van haar klanten. ,,Ik verkoop niets van synthetisch materiaal. Een aantal mensen wees me daar op en daarom heb ik alleen kleding van duurder materiaal zoals katoen, zijde en viscose in mijn collectie. Het kost wat meer, maar daar krijg je wél kwaliteit voor terug."

LANDELIJK EN STOER

Nadat Willems een langdurig huurcontract ondertekende, vond ze het tijd om de winkel grondig te restylen. Het bedenken van een nieuwe look had nog behoorlijk wat voeten in de aarde. ,,Ik ben best onzeker en iedereen gaf advies. Hoogglans, wit, zwart. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Op een gegeven moment zat ik thuis op de bank te huilen en zei mijn man Hans: ,,Doe toch gewoon wat je zelf wil." Ik heb Arie van der Weide van Design in Brabant opgebeld, de eerdere bestelling gecanceld en met hem overlegd wat ik zelf wilde. Het is nu precies geworden zoals ik in mijn hoofd had", zegt Willems trots. Wit steigerhout en behang in een robuuste houtlook: de winkelier omschrijft haar inrichting als 'landelijk én stoer'.

Willems is dag in, dag uit bezig met haar winkel. ,,Het ondernemerschap is soms best lastig te combineren met thuis. Dat zou niet kunnen zonder Hans. Hij is mijn rots in de branding. Hans is elke dag om vier uur thuis om onze kinderen Guusje en Nicky op te vangen. En als ik een keer tijd voor mezelf of mijn gezin nodig heb, springen mijn vriendinnen bij." (Foto: Peter de Koning).