In november 1983 nam het Liduinaziekenhuis in Boxtel nieuwe röntgenapparatuur in gebruik.
In november 1983 nam het Liduinaziekenhuis in Boxtel nieuwe röntgenapparatuur in gebruik. Foto: Piet van Oers

HEEMKUNDIGE NEL VAN DOORN BESCHRIJFT ZIEKENHUISHISTORIE

Liduina: in geuren en kleuren...

HENK VAN WEERT

'Het Boxtelse Liduina in geuren en kleuren'. Zo luidt de titel van het boek waaraan heemkundige Nel van Doorn momenteel de laatste hand legt en dat binnen nu en twee maanden van de persen moet rollen bij drukkerij Tielen. ,,Met name de geuren van het oude ziekenhuis op Duinendaal, blijven het personeel dat daar werkte tot op de dag van vandaag bij. Vanwege de zolder waar het vuile textiel werd gedroogd voordat het naar de wasserij ging..."

Zelf kent ze die zoldergeur van Duinendaal niet. Van Doorn kreeg in 1971 als 16-jarig meisje een vakantiebaantje in het Boxtelse streekziekenhuis. Het was de start van een dertig jaar durende carrière in de gezondheidszorg. Een jaar vóórdat ze er begon te werken, was het hospitaal verhuisd naar een nieuwbouwcomplex aan de Bosscheweg: het huidige zorgexpertisecentrum Liduina. ,,Maar de mensen die ik voor mijn boek interviewde en nog wél op Duinendaal werkten, spraken allemaal over de stinkende zolder. Daar werd vies wasgoed te drogen gehangen. Keurig gesorteerd: bloed bij bloed, pies bij pies en pus bij pus. Je kunt je voorstellen wat een verschrikkelijke stank daar heerste."

Waarom dat vieze textiel werd gedroogd? Van Doorn grinnikt: ,,Uit kostenoverwegingen. Droog wasgoed weegt minder als je het aanbiedt bij de wasserij..." Toch heeft de heemkundige ook herinneringen aan bijzondere geuren als zij terugdenkt aan haar jaren bij Liduina. ,,Maar dan heb ik het over dingen die lekker roken: zoals de vis die patiënten op vrijdag kregen voorgeschoteld. Die rook je door het hele gebouw. Heerlijk, een echte katholieke traditie."

1000 MOOIE UURTJES

Vier jaar geleden begon Van Doorn met het verzamelen van foto's over Liduina. En ondertussen beschreef ze ook haar persoonlijke herinneringen die bij die prenten hoorden. Twee jaar geleden besloot ze er een boek van te maken. De meeste teksten schreef ze 's nachts: ,,Ik heb niet veel slaap nodig. Alles bij elkaar gaan er denk ik wel duizend uurtjes in het boek zitten. Móóie uurtjes! Waarbij ik zo'n twintig bijeenkomsten had met oud-collega's en tal van andere betrokkenen." Van Doorn telt bij die berekening ook de uren mee die haar zoon Frank, een afgestudeerd historicus, aan het project besteedt. Hij voerde de eindredactie en is momenteel druk met de opmaak en vormgeving.

STEEDS MEER...

Terwijl ze met haar boek bezig was, ontving Van Doorn doorlopend nieuwe informatie. ,,Onder meer via het inloopspreekuur dat Heemkunde Boxtel wekelijks houdt onder de noemer 'Eerste Hulp Bij Opruimen'. Zo kreeg ik vijftien fotoalbums van Chris Neggers. Hij was hoofd van de technische dienst en 'redde' ze toen Liduina fuseerde met Carolus."

En nog heel recent kreeg Van Doorn het boekje onder ogen dat elf jaar geleden verscheen over de rol die chirurg Daniël de Moulin (1919-2002) had tijdens het verzet in de Tweede Wereldoorlog. ,,Een voor mij compleet onbekende verdienste van de goede man, moet ik eerlijk bekennen. Maar dat mag natuurlijk niet ontbreken in mijn boek."

In haar boek gaat Van Doorn onder meer in op het gasthuis waar 15e-eeuwse pelgrims die naar de Heilig Bloedprocessie kwamen bij ziekte werden opgevangen. Ook de rol van dorpsdokter Piet Hoek wordt breed belicht; hij verbeterde de volksgezondheid aan de einde van de 19e en begin van de 20e eeuw in Boxtel en was de grondlegger van Liduina.

'Het Boxtelse Liduina in geuren en kleuren' verschijnt in een oplage van 250 stuks en wordt geïllustreerd met veel foto's, onder meer uit het archief van deze krant. ,,Mocht er meer belangstelling zijn, dan kunnen we er nog altijd bij laten drukken", zegt Van Doorn, die het boek in eigen beheer en in samenwerking met Heemkunde Boxtel uitgeeft. Belangstellenden kunnen het boek, dat vijftien euro gaat kosten, reserveren via e-mail: nelvandoorn@outlook.com. Bellen kan ook: 06-30 04 20 83.

REÜNIE

Het schrijven van het Liduinaboek leidde er ook toe dat een reünie voor oud-personeelsleden van Liduina wordt georganiseerd. Die vindt zaterdagmiddag 13 mei plaats in gasterij De Bourgondiër aan de Bosscheweg. Tot 15 april kunnen belangstellenden zich daarvoor aanmelden via liduinaboxtel@gmail.com, onder vermelding van naam en adres. De reünie is nadrukkelijk bedoeld voor (oud-)medewerkers van het Liduinaziekenhuis en niet van het gelijknamige verpleeghuis. Zowel mensen die op de locatie Duinendaal als in het huidige gebouw aan de Bosscheweg hebben gewerkt, zijn welkom.

BOVENSTE FOTO: In november 1983 nam het Liduinaziekenhuis nieuwe röntgenapparatuur in gebruik. (Foto: Piet van Oers).

Nel van Doorn bladert door haar fotoalbums vol herinneringen aan haar werk als verpleegkundige in het Liduinaziekenhuis. (Foto: Henk van Weert).