Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MARIANNE VAN DER SLOOT (CDA) EVEN TERUG NAAR SCHOOL

Verkiezingskoorts op Hobbendonken

MARC CLEUTJENS

Bijna 25 jaar geleden nam Marianne van der Sloot als schoolverlater afscheid van basisschool De Hobbendonken in Boxtel. Maandagochtend was de bekende Brabantse CDA-politica even terug om in groep 7 en 8 te vertellen over de provincie, de politiek en natuurlijk de Tweede Kamerverkiezingen. ,,Weten jullie dat er 88.000 mensen in Brabant op mij gestemd hebben?"

Met CDA-communicatiemedewerker Ernst van Welij verzorgde Marianne een politieke quiz in de klassen van juf Gerrie en meester Reinout. Ook leerden de kinderen hoe ze kunnen debatteren en welke spelregels daarbij gelden. De klassen werden verdeeld in twee partijen waardoor een heus Lagerhuisdebat ontstond over de stelling 'De Efteling moet groter worden'. De 'Eftelingpartij' noemde argumenten die de groei van het pretpark in Kaatsheuvel rechtvaardigen. De tegenstanders hadden redenen bedacht waarom de Efteling niet mag uitbreiden. ,,Een grotere Efteling gaat ten koste van de ruimte en de natuur", stelde Christiane namens haar partij.

Voorafgaand aan het debat speelden Marianne en Ernst een politieke quiz met de leerlingen. Na twintig vragen werd duidelijk welke kinderen het meeste weten van politiek en openbaar bestuur. In groep 7 kwam Jip als winnaar uit de bus. Gesteund door zijn klasgenoten worstelde hij zich door de laatste vragen. ,,En omdat jullie als klas alle vragen goed hebben beantwoord, hebben jullie een prijs gewonnen", lachte Marianne, die lid is van Provinciale Staten. Met Ernst overhandigde ze een cheque aan Faye-Lynn en Jorg, die met alle klasgenoten een excursie gaan maken in het provinciehuis. ,,In de Statenzaal gaan we weer debatteren en als jullie het daar goed doen, maken jullie kans op een excursie naar de Tweede Kamer", beloofde Marianne.

GEEN CAMPAGNE

Op uitdrukkelijk verzoek van schooldirecteur Henk Verhoeven was Marianne niet naar De Hobbendonken gekomen om campagne te voeren voor het CDA. En daar hield de politica zich keurig aan. ,,Ik wil de kinderen vandaag vooral vertellen waartoe een spreekbeurt over politiek in groep 7 kan leiden", lachte ze. ,,Ik deed die spreekbeurt destijds in de raadzaal van het gemeentehuis en stond daarmee aan de wieg van de jeugdgemeenteraad."

Die plaatste een prullenbak in de vorm van een eend in de Stationsstraat en legde zelf een paddenpoel aan in de Kampina. Onder leiding van de 'jeugdsecretaris' werd ook het initiatief genomen om zwemlessen te organiseren voor moslimmeisjes. De Boxtelse koos na de jeugdgemeenteraad actief voor een politieke carrière en was onder meer gemeenteraadslid in Nijmegen en 's-Hertogenbosch. Nu is ze namens het CDA lid van Provinciale Staten.

De leerlingen van De Hobbendonken luisterden geboeid naar het verhaal. Indrukwekkend waren natuurlijk de kengetallen die de revue passeerden. Zoals de 88.000 Brabanders die op haar stemden en het budget van 1,3 miljard euro waarover ze met 54 andere provinciale politici jaarlijks mag besluiten. Reden genoeg om Marianne om een handtekening te vragen. En te onderzoeken wie ze de beste debater in de Tweede Kamer vindt. ,,Het is misschien wat flauw om alleen Sybrand Buma te noemen. Jesse Klaver van GroenLinks kan het ook goed."

OP DE FOTO'S: Marianne van der Sloot en Ernst van Welij verzorgen een lesje politiek in groep 7 van De Hobbendonken. En natuurlijk hoort het uitdelen van handtekeningen daarbij... (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding