Afbeelding
Foto: Darren Andrews

DAN STUART (GREEN ON RED) TREEDT OP IN EETCAFÉ DE KERK

Zinderend Arizona klinkt in Boxtel

Kuipers is een groot bewonderaar van Green on Red en volgde de band rond zanger Stuart vele jaren. Het kwam zelfs tot een ontmoeting met hem, in De Melkweg in Amsterdam in 1995. ,,Green on Red en dus ook Dan Stuart staan voor symbool voor de sfeer die het diepe zuidwesten van de Verenigde Staten ademt. Luister naar de muziek en je ziet New Mexico en Arizona", vertelt Kuipers.

Hij geeft aan dat de liedjes van Green on Red, dat in 1980 ontstond in Tucson, Arizona, klinken als de zinderende hitte, verpakt in een eenzame stilte. ,,Alleen het geluid van krekels, het geratel van slangen en het gepiep van een overbodig stoplicht, hangend aan een kabel boven een straat verbreken het stilleven. Dat is voor mij Green on Red, dat is de sfeer die Dan Stuart nog steeds kan oproepen."

KICKING BILL

Kuipers heeft iets met deze Amerikaanse muziek, getuige de nummers die hij schreef met zijn band Kicking Bill. Hiermee toerde hij enkele keren door een aantal westelijke staten van de VS. ,,Als je ooit naar Kicking Bill hebt geluisterd, hoor je dit zeker terug, in de manier van schrijven maar ook in de zang", zegt de Boxtelaar. Kuipers was de voorbije jaren bij meerdere lokale muziekprojecten betrokken, zoals het totaaltheaterproject De Goei, De Kwaai & De Lillike van stichting BoeL en de gelauwerde theaterproductie Droomtranen.

Het lukte hem om Dan Stuart voor een eenmalig concert naar Boxtel te halen. Het optreden in eetcafé De Kerk maakt deel uit van de Europese tournee die Stuart dit voorjaar maakt. ,,Met zijn breekbare, ietwat klagerige stemgeluid zingt hij over moord, verdriet, alcoholmisbruik, geweld, armoede en nog veel meer onderwerpen die zich lenen voor mooie verhalen", vertelt Kuipers. ,,Hier en daar ontdek je als luisteraar een sprankje hoop..."

NEIL YOUNG

Green on Red was vooral in de jaren tachtig van de vorige eeuw een populaire band, al scoorde groep geen hits zoals andere nieuwe Amerikaanse bands als R.E.M. dat deden. Het verhaal gaat dat de groep rond Dan Stuart werd ontdekt toen Neil Young een cassettebandje van zijn band beluisterde en zei: 'These guys must have loved my albums'. Het later te verschijnen meesterwerk Gas Food Lodging werd door Rolling Stone omschreven als 'het beste Neil Young-album dat Young zelf nooit opnam'.

Het album bracht Green on Red mondiale bekendheid, al constateerde muziekkrant OOR dat het grote publiek de band nooit echt omarmd heeft. In Nederland volgde een clubtournee en enkele jaren laten optredens op festival Pandora in Rotterdam en op het massaal bezochte Parkpop in het Haagse Zuiderpark. Een optreden op Pinkpop ging uiteindelijk niet door. Met Tom Petty & The Heartbreakers, Steve Earl (Cockney Rebel), Rick James, Willy Nelson en Stevie Ray Vaughn vormde de band de line-up van Farm Aid, een benefietconcert voor de noodlijdende Amerikaanse boerensector. Neil Young tekende voor de organisatie van het festival.

RONDZWERVEND

In 1990 viel Green on Red uit elkaar. Na honderden optredens en acht studioalbums was de koek op en kozen de bandleden voor een solocarrière. Dan Stuart verraste met enkele solo-albums, maar leek vele jaren van de aardbodem verdwenen. Na een rondzwervend bestaan is hij nu neergestreken in Mexico. In 2012 liet hij weer van zich horen met de plaat 'The Deliverance of Marlowe Billings' die lovende media-aandacht kreeg. Vorige maand verscheen de opvolger: 'Marlowe's Revenge'.

Vanuit Mexico is de tournee voorbereid die de zanger nu gaat maken met zijn Italiaanse zanger-gitarist Antonio Gramenteiri. Fan en organisator Kuipers is blij dat hij zijn idool naar Boxtel kan halen. ,,Dan Stuart is met Green on Red een grote inspiratiebron geweest", zegt hij. Om de kosten van het Boxtelse optreden te beperken, draagt Kuipers zorg voor kost en inwoning voor Stuart en Gramenteiri. Geen 'gas' dus, maar wel 'food' en 'lodging'...

KAARTVERKOOP

Dan Stuart treedt woensdag 24 mei op in eetcafé De Kerk aan de Oude Kerkstraat in Boxtel. Toegangskaarten kosten 11 euro en zijn zolang de voorraad strekt verkrijgbaar bij Wim Kuipers, e-mail oesterzult@gmail.com.

GROTE BOVEN: Dan Stuart treedt woensdag 24 mei op in Boxtel. (Foto: Darren Andrews).

KLEINE FOTO: Wim Kuipers poseert in De Melkweg met Dan Stuart in 1995. (Foto: collectie Wim Kuipers).

Afbeelding