Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LIESBETH VAN TONGEREN PLANT BOOM OP SCHALIEGASTERREIN

'Einde schaliegas? We blijven vechten!'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het was in 2010 dat Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) voor het eerst hoorde van de plannen naar schaliegasboringen in Boxtel en Haaren. En het was op dat moment dat ze besloot zich helemaal in te zetten om deze proefboringen tegen te gaan. Niet zo raar dus, dat het juist Van Tongeren was die zaterdag samen met de Boxtelse wethouder Peter van de Wiel een honingboom plantte op het beoogde schaliegasterrein.

Jarenlang voerde Van Tongeren actie tegen de geplande proefboringen samen met actievoerders van Schaliegasvrij Nederland waarin Boxtel een leidende rol speelde. En met succes, want de boringen lijken voorlopig niet door te gaan. ,,We hebben gelijk gekregen, maar we kunnen nog niet voluit juichen", waarschuwde het GroenLinks-kamerlid. Wethouder Van de Wiel vulde aan: ,,In 2018 staan wetenschappelijke boringen gepland. En wat mij betreft zijn dat gewoon proefboringen. We blijven dus scherp."

SAMEN IN ACTIE

In 2010 werd Van Tongeren tijdens een bijeenkomst aangesproken door Willem Jan Atsma van Schaliegasvrij Haaren. Hij vertelde haar over de plannen voor proefboringen en de politicus beet zich vast in de materie. ,,De inwoners van Boxtel en Haaren voerden actie en ik deed in Den Haag wat ik kon om schaliegasboringen te voorkomen", blikte Van Tongeren zaterdag in Boxtel terug. ,,Het zorgde ervoor dat steeds meer mensen zich bewust werden van de gevaren en in actie kwamen. Het is een prachtig voorbeeld van wat je kunt bereiken als bevolking en politiek samenwerken."

Voor haar grote inzet tegen de proefboringen ontving Van Tongeren van Atsma het boek Canon van Het Groene Woud én een potje honing van een lokale imker. ,,Zonder Liesbeth had Het Groene Woud er nu heel anders uitgezien", stelde Atsma. ,,Dan hadden op dit terrein boortorens gestaan..."

ENERGIENEUTRAAL

Op het terrein nabij het datacenter van de Rabobank, werd een honingboom geplant. De boom staat ook symbool voor de overgang naar Boxtel energieneutraal in 2030. ,,Boxtel is een duurzame gemeente en dat willen we blijven uitstralen", stelde Joost van der Pluijm van de lokale afdeling van GroenLinks. ,,Het wordt tijd voor een overgang naar duurzame energie, laten we ons daar nu ook met z'n allen hard voor maken."

Het planten van de boom had - letterlijk - nogal wat voeten in aarde. De grond bleek namelijk heel drassig te zijn en het hele gezelschap sopte zaterdag naar de beoogde plek. Van Tongeren: ,,Het planten moeten jullie maar voor je rekening nemen. Anders sta ik tot mijn knieën in de modder en ik moet nog naar meer plaatsen toe vandaag." Het is immers campagnetijd...

Het bezoek van Van Tongeren aan Boxtel had alles te maken met de aankomende verkiezingen op woensdag 15 maart. In het centrum van Boxtel werd volop geflyerd. Het Tweede Kamerlid ging ook in gesprek met potentiële kiezers. ,,De campagne-tijd is enorm druk, maar zo leuk", vertelde Van Tongeren, die op plaats 6 van de kandidatenlijst van GroenLinks staat. ,,Vandaag moet ik nog naar drie andere plaatsen, maar ik geniet ervan."

MOOIE UITSLAG

Vooralsnog lijkt GroenLinks goede zaken te gaan doen op 15 maart, in de peilingen staat de partij er gunstig voor. ,,We richten ons vol overtuiging op mensen die het minder goed hebben.Hogere inkomens gaan meer betalen, andere mensen gaan er juist op vooruit. Dat is hoe het volgens ons moet", legde Van Tongeren uit. ,,En natuurlijk speelt duurzaamheid in ons programma een grote rol. In Jesse Klaver hebben we een lijsttrekker die dit goed kan overbrengen. Ik reken op een mooie uitslag voor GroenLinks."

In Boxtel ging Van Tongeren tijdens het flyeren ook in gesprek met mensen die nooit op haar partij stemmen. Onder hen ook kiezers die een stem op PVV overwegen. ,,Dat soort gesprekken zijn goed om te voeren, omdat je hoort wat er bij de bevolking leeft. Je hoort waar mensen zich zorgen over maken en wat ze willen met Nederland." Lachend: ,,En natuurlijk hoop ik dat ze uiteindelijk tóch op mijn partij stemmen."

FOTO BOVEN: Voor haar grote inzet tegen de proefboringen ontving Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) zaterdag een boom, boek én potje honing. (Foto: Peter de Koning).


ZONDAG 12 MAART IN REMBRANDT

Combinatie95 en D66 organiseren politiek café

Politieke partijen D66 Boxtel en Combinatie95 verzorgen zondag 12 maart een openbaar politiek café over de thema's windenergie en vleesconsumptie. De activiteit wordt tussen 10.30 en 12.30 uur gehouden in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat. Inwoners worden uitgenodigd om mee te discussiëren over een aantal klimaatvraagstukken.

Wel of geen lokale windenergie en moeten we wel of niet onze vleesconsumptie terugdringen? D66 en Combinatie95 stellen deze twee vragen centraal tijdens het politieke café in Rembrandt. In het klimaatakkoord van Parijs verplicht ook Nederland zich om in 2050 geen broeikasgassen meer uit te stoten en klimaatneutraal te worden. Bekend is dat Boxtel ambitieuzere doelen heeft en al in 2030 energieneutraal wil zijn. D66 en Combinatie95 willen aan de hand van eerdergenoemde thema's de discussie met de Boxtelse gemeenschap op gang brengen.

Het eerste deel van de bijeenkomst staat in het teken van de vraag of de gemeente Boxtel in de toekomst open moet staan voor windenergie. Voor- en tegenstanders komen aan het woord. Na een introductie van wethouder Peter van de Wiel volgt een korte discussie door voorzitter Jan van der Weijden van Energie Coöperatie Boxtel, en Toine Cooijmans, werkzaam bij Natuurmonumenten en lid van de stichting Dommelbimd. Vervolgens krijgen mensen uit de zaal de kans zich in de discussie te mengen.

Het tweede gedeelte is vergelijkbaar. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings verzorgt de introductie. Vervolgens gaan promovendus Birgit Dekkers aan de Wageningen Universiteit en een vertegenwoordiger van de agrifoodsector in discussie over de vraag of de vleesconsumptie zoals we in Boxtel gewend zijn ook in de toekomst in stand te houden is. Daarna is het weer de beurt aan het publiek.

Dagvoorzitter van het politiek café is Ton Rooms, oud-hoofdredacteur en journalist van Brabants Dagblad. De zaal van Rembrandt is vanaf 10.00 uur open.


Moestuinmarkt

Groenmoesmarkt is de grootste moestuinmarkt van Nederland en vindt plaats op 19 maart van 10.00 tot 17.00 uur in de Gasthuishoeve aan de Liempdseweg in Sint-Oedenrode. Het evenement voor natuurlijke moestuinieren en eerlijk voedsel viert haar vijfde lustrum. Tachtig deelnemers laten de laatste trends op moestuingebied zien, waaronder twee Boxtelse initiatieven. Dat zijn de Boxtelse afdeling van Groei & Bloei en Marja Gijben uit Liempde, die verschillende pluktuinen ontwierp. Kaartjes kosten zes euro aan de deur en vijf euro via www.groenmoes.nl. Kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang.

Afbeelding
Afbeelding