Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE TALENTEN BOUWEN FEESTJE IN PODIUM BOXTEL

Podiumtoppers gaan publiek verrassen

LONNEKE HOONDERT

Tijdens de Boxtelse Uitmarkt in september liet lokaal talent zien wat het in huis had in de hoop een plekje te bemachtigen in de avondvullende voorstelling Podiumtoppers. Een vierkoppige jury koos uiteindelijk vier acts die zaterdag 8 april in Podium Boxtel zullen schitteren. Multitalent Jessica De Bel, dichteres Martje Wijers, de band Stoke en muzikaal duo Nohr de Vos en Boaz Tooren beklimmen dan één voor één de bühne tijdens een verrassende en vooral afwisselende theatershow.

Podium Boxtel staat vooral bekend om haar professionele voorstellingen en heeft inmiddels al vele bekende artiesten als Danny Vera, Javier Guzman en Leon van de Zanden mogen begroeten. Het bestuur van het theater aan de Burgakker wil echter meer dan enkel grote namen boeken. Podium Boxtel wil namelijk óók ruimte bieden aan beginnende artiesten en lokaal talent. Samen met stichting Vrienden van Podium Boxtel riep zij daarom Podiumtoppers in het leven.

,,We weten dat Boxtel barst van het talent en we willen ook aanstormende theatermakers, muzikanten en andere creatievelingen de kans geven om eens in een écht theater te spelen", vertelt voorzitter Paul van Alphen.

KRACHTIGE PERFORMANCE

De vier gelukkige winnaars die zaterdag 8 april samen een theatershow mogen verzorgen, staken tijdens de Uitmarkt met kop en schouders boven de andere optredens uit. ,,Ze hebben stuk voor stuk een krachtige podiumperformance, weten het publiek te raken en kunnen samen een afwisselend programma neerzetten", oordeelde de jury destijds.

Gevarieerd wordt Podiumtoppers zeker. Om de beurt zullen de artiesten het publiek verrassen met hun talent. De van oorsprong Belgische Jessica De Bel betoverde tijdens de Uitmarkt het publiek door in de huid te kruipen van Mona Lisa. Vanachter een schilderij richtte ze zich tot de toeschouwers om vervolgens tot leven te komen. Regisseur Peter van Aar zag het optreden en was zó onder de indruk, dat hij de korte performance samen met De Bel doorontwikkelde tot een complete voorstelling. Naast interactief theater biedt het optreden van De Bel tijdens Podiumtoppers ook zelfgeschreven liedjes, die begeleid worden door Job Gerards op keyboard. De actrice heeft zich meester gemaakt van de kunst van het theaterschermen en ook dát komt terug tijdens haar spel.

EIGEN GELUID

Nohr en Boaz (beiden 13) leerden elkaar kennen tijdens hun dagelijkse treinreis naar school. De tieners zijn behoorlijk muzikaal en timmeren allebei aan de weg met hun muziek. Nohr schopte het zelfs tot de finale van het Junior Songfestival. Boaz speelt gitaar en schrijft al jaren liedjes. Dát schepte meteen een band. Tijdens Podiumtoppers spelen ze covers, zoals 'The A-team' van Ed Sheeran én uiteraard zelfgeschreven muziek. ,,Nohr heeft zoveel rust in haar stem. Ze zingt ontzettend mooi", vindt Boaz. Op haar beurt is Nohr onder de indruk van de gitarist, die overigens óók zingt. ,,Hij heeft een eigen geluid én een randje op zijn stem."

Dichteres Martje Wijers biedt tijdens Podiumtoppers een aantal keren een moment van verstilling én stof tot nadenken met haar poëzie. Hoewel bij een theater al snel gedacht wordt aan muziekoptredens, cabaret of toneel, zal de Boxtelse laten zien dat ook het voordragen van gedichten een plek op het podium verdient. De dichtkunstenares treedt iets langer dan een jaar op met haar werk en doet dat niet onverdienstelijk. Ze won tweemaal de publieksprijs bij de wedstrijd DichtSlamRap in café Le Temps Perdu én stond in de finale van het nationaal kampioenschap Poetryslam in Utrecht. ,,Tijdens Podiumtoppers probeer ik met mijn gedichten aan te sluiten op de thema's die terugkomen in de optredens van de anderen. Alleen bij Stoke wordt dat lastig. Die band speelt vooral nummers over de liefde, terwijl mijn werk toch een beetje naar tragikomedie neigt."

HOBBYBAND

Hoewel ze zichzelf bestempelt als hobbyband doet Stoke niet onder voor menig professioneel gezelschap. De muzikale alleskunners sluiten Podiumtoppers swingend af met hun stevige blues- en rockcovers mét een funky randje. De band bestaat uit negen muzikanten, waaronder een blazerssectie. ,,Daardoor kunnen we óók soulnummers spelen", zegt zanger Auke Stook. Drummer Wim Coset vult aan: ,,We brengen klassiekers uit de jaren zestig en zeventig ten gehore. Eigenlijk de liedjes uit onze puberjeugd, zoals 'Sledgehammer' van Peter Gabriël, maar ook 'Purple Rain' van Prince."

Podiumtoppers begint om 20.15 uur. Kaarten kosten tien euro en zijn verkrijgbaar via www.podiumboxtel.nl en bij Hebbes (Markt), bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat), Jumbo (winkelcentrum Oosterhof) en drogist Bewust Beter (Nieuwstraat, Liempde).

FOTO BOVEN: Vier lokale acts verzorgen zaterdag 8 april een avondvullende voorstelling in Podium Boxtel onder de noemer Podiumtoppers. Deelnemende artiesten zijn multitalent Jessica De Bel, muzikaal duo Boaz Tooren en Nohr de Vos en dichteres Martje Wijers (v.l.n.r op voorgrond). Wim Coset (linksachter) en Auke Stook (rechtsachter) sluiten de avond spetterend af met de band Stoke. (Foto: Peter de Koning).


Dirk Scheele

treedt op in

Podium Boxtel

Voor de allerkleinsten vanaf twee jaar vinden op zondag 12 maart twee kindervoorstellingen plaats in Podium Boxtel. Artiest Dirk Scheele geeft een écht popconcert, met veel bekende liedjes uit zijn populaire televisieserie 'Op stap met Dirk Scheele' die dagelijks wordt uitgezonden door Nickelodeon.

De kinderen staat een écht 'actief meedoe-liedjes-popconcert' te wachten. De twee voorstellingen beginnen om 11.00 uur en om 14.00 uur. Kaartjes kosten tien euro en zijn verkrijgbaar bij Hebbes aan de Markt, supermarkt Jumbo in Oosterhof en bloemsierkunst Marimba aan de Van Beekstraat in Boxtel en bij drogist Bewust Beter aan de Nieuwstraat in Liempde.