Afbeelding
Foto:

NATUURWERKGROEP WIL IN GESPREK MET GEMEENTE BOXTEL

WNLB wil vaste amfibieënovergang

Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB) wil graag meedenken over een permanente overgang op de Molenwijkseweg voor amfibieën. Dat laat coördinator van de Poelengroep Marie José Meertens weten tijdens het plaatsen van schermen voor de 'paddentrek'. Vorige week ontving de gemeente tevens een brief van WNLB.

PÅL JANSEN

,,Iedereen zegt altijd 'paddentrek', maar eigenlijk is het de amfibieëntrek", legt Meertens van de Boxtelse werkgroep uit aan de rand van bosgebied Sparrenrijk. Afgelopen week plaatste zij samen met circa twintig vrijwilligers aan weerskanten van de Molenwijkseweg schermen zodat duizenden padden, kikkers en salamanders veilig kunnen oversteken. ,,Als wij geen schermen plaatsen, is het geen pad maar een plat...", grinnikt Meertens.

Permanente overgang

De Boxtelse werkgroep WNBL gaf in diezelfde week aan graag samen met de gemeente na te willen denken over een permanente overgang voor de padden, kikkers en salamanders. ,,Zoals vaste schermen en tunnels onder de weg", vertelt bestuurslid Hans Volmer. ,,Om de druk op de huidige vrijwilligers te verlichten. We hebben niet veel jonge aanwas, maar willen wel dat de trek op dat stukje voor de toekomst behouden blijft."

Vorig jaar werden op het laatste stukje Molenwijkseweg tot aan het spoor ongeveer 2300 amfibieën opgevangen en overgezet door de Poelenwerkgroep, onderdeel van de WNLB. Dit jaar verwacht coördinator Meertens meer amfibieën die de oversteek gaan wagen: 'Jaarlijks stijgt het aantal.'

De Molenwijkseweg gaat binnenkort op de schop en het voornemen van de gemeente is om er een fietsweg van te maken, zoals vorige week bekend werd gemaakt in deze krant. Meertens: ,,Het zou een kans zijn om dit tegelijkertijd te doen. Maar de brief is net weg en we moeten nog antwoord krijgen."

Wethouder Herman van Wanrooij zegt in een reactie op de brief: ,,Als het binnen de kosten is, zal er vast wel wat mogelijk zijn. Maar in dat gebied zitten verschillende groepen die belangen hebben, zoals menvereniging Aangespannen Ontspanning, Scouting Boxtel en voetbalclub ODC. Er komt een inloopavond waar we het voorontwerp meenemen. Wanneer die precies is, wordt nog bekend gemaakt, maar als alle handen snel op elkaar zijn, is die avond wellicht al vóór de zomer."

Amfibieën tellen

In totaal werken dit jaar circa veertig vrijwilligers mee aan de amfibieëntrek. De helft plaatst de schermen, de rest zet tijdens de trek alle amfibieën over die worden opgevangen. Die laatste groep moet ze ook gaan tellen. Meertens: ,,Daarom vragen we passanten ook om van de emmers af te blijven. De stichting Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (RAVON) gebruikt de cijfers. Bovendien is ook dit jaar het Jacob-Roelandslyceum bezig met 'open onderzoek'. Met die cijfers begeleiden we havo en vwo 5-leerlingen met hun werkstukken."

Naast de Molenwijkseweg heeft de Poelengroep onder leiding van Meertens ook aan de Kempseweg tussen Lennisheuvel en natuurgebied Kampina schermen geplaatst en emmers ingegraven. Vorig jaar werden in totaal zo'n drieduizend amfibieën geholpen met de gevaarlijke oversteek. Niet alle dieren halen het, zegt Meertens: ,,Zes à zeven jaar geleden begonnen we ook met het tellen van alle dode padden, toen zo'n 250. Maar vorig jaar circa 100."

FOTO BOVEN: Vorige week donderdag groeven circa twintig vrijwilligers van de WNLB schermen en emmers in langs de Molenwijkseweg. De padden, kikkers en salamanders lopen tegen het scherm aan en wijken vervolgens af naar links of naar rechts. Daarna vallen ze in een van de emmers en gaat een tweede groep vrijwilligers de amfibieën tellen en overzetten. (Foto: Albert Stolwijk).