BESLUITEN OVER PROCEDURES EN VARIANTEN

2017: cruciaal jaar voor PHS in Boxtel en Esch

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

2017 is een belangrijk jaar voor de ontwikkelingen rondom het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) in Boxtel en Esch. Terwijl de gemeente, provincie én rijksoverheid dit jaar zekerheid willen hebben of de maatregelen in Boxtel gaan passen binnen het vastgestelde budget en er verschillende procedures worden opgestart, wordt in Esch een voorkeursvariant rond spoorwegovergang Runsdijk vastgesteld.

De gemeenteraad in Haaren kiest eind maart welke voorkeursvariant voor de spoorwegovergang in de Runsdijk tot uitvoering wordt gebracht. Voor het college van B. en W. gaat de voorkeur uit naar de variant waarbij twee woningen (Runsdijk 18 en Heikant 2) worden gesloopt. Dit is alleen mogelijk met medewerking van de betreffende eigenaren. ,,Wij staan er welwillend tegenover, mits ons een passend alternatief wordt geboden", aldus Toon en Mien Habraken (Runsdijk 18). De eigenaar van Heikant 2 was niet bereikbaar voor commentaar.

GELUIDSHINDER

Binnen zes maanden moet duidelijk worden of voorkeursvariant C haalbaar is. Zo niet, dan kiest het college voor alternatief B, dat bestaat uit een vrijliggend fietspad, verleggen van de Runsdijk en Heikant en een nieuwe zuidelijkere spoorwegovergang. ,,Alternatief B leverde bij ons de meeste plusjes op", vertelt Harriët van der Struijk van BOOS, de werkgroep met belanghebbenden die in samenwerking met de gemeente gekeken heeft naar de gevolgen van PHS voor Esch. ,,De verplaatsing van de spoorwegovergang geeft vele voordelen om het geluid van (vracht)verkeer en treinen te verminderen. Als er voor Alternatief C wordt gekozen en de twee woningen worden gesloopt, wordt de geluidshinder voor andere omwonenden niet minder."

BOOS kijkt positief terug op het traject en hoopt tijdens de gedetailleerde uitwerking een verdere rol te kunnen spelen. Van der Struijk laat weten dat Frits Jacobs namens de werkgroep nog een toelichting verzorgt op het traject tijdens de gemeenteraadsvergadering op 23 maart.