MENINGSVERSCHIL OVER ALTERNATIEVEN

Raad Haaren buigt zich over spoorvervoer Esch

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Met een budget van 3,4 miljoen euro is de gemeente Haaren in samenwerking met de Bewoners Organisatie Omgeving Spoor (BOOS) op zoek gegaan naar een oplossing voor de gevolgen die de toekomstige toename van treinverkeer heeft op Esch. Het college van B. en W. heeft inmiddels de voorkeur uitgesproken voor een alternatief waarbij de haalbaarheid binnen een half jaar moet worden vastgesteld. Dit is een andere variant dan de groep BOOS voor ogen heeft.

Het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), dat de komende jaren zorgt voor een toename van het aantal treinen op het traject Meteren-Boxtel, heeft ook grote gevolgen voor Esch. De spoorwegovergang bij het dorp, gecombineerd met een driesprong van de wegen Runsdijk, Gestelseweg en Heikant is een onveilig verkeerspunt. Dit heeft ertoe geleid dat de gemeente Haaren, het Rijk, de provincie en ProRail ruim drie miljoen euro hebben vrijgemaakt om het knelpunt op te lossen. Hierin zijn ook andere voorwaarden opgenomen, zoals de verbetering van de leefbaarheid en geen toename van (sluip)verkeer.

Dat leidde tot twee voorkeursvarianten die in juli aan inwoners van Esch werden gepresenteerd. Alternatief A bestaat uit het aanbrengen van een vrijliggend fietspad, verleggen van de Heikant richting het dorp en gebruik van de huidige spoorwegovergang. Bij Alternatief B komt het eerste punt overeen, maar worden de Heikant én Runsdijk verlegd en wordt een nieuwe zuidelijkere spoorwegovergang gerealiseerd.

Later kwam alternatief C erbij. Deze variant komt overeen met A, maar bevat ook de sloop van twee woningen (Runsdijk 18 en Heikant 2). Voor bewonersgroep BOOS gaat de voorkeur uit naar alternatief B, zo schrijft ze begin januari in een advies aan de gemeente Haaren. ,,Deze variant levert de grootste bijdrage aan de geformuleerde eisen en sluit ook het beste aan op een oplossing voor de lange termijn voor de problematiek van het verkeer in de kom van Esch." Het college neigt naar variant C, met name vanwege de criteria veiligheid en de effecten op het landschap, zo schrijft ze in haar voorstel naar de gemeenteraad. Die buigt zich daar op donderdag 23 maart over.

Op pagina 3: '2017: cruciaal jaar voor PHS in Boxtel en Esch'.