Toch nog even over de
(autovrije) Markt in Boxtel...

De Markt was tijdens carnaval weer heerlijk autovrij en ongetwijfeld hebben velen genoten van de fraaie gevels. Want de platanen zijn weer keurig gesnoeid en tot mei/juni kan eenieder weer volop genieten van de bouwwerken erachter.

Maar alle gekheid op een takje. Blijkbaar zijn de Marktplannen nu definitief. Toch wil ik nog even enkele bedenkingen noemen en een duurzaam alternatief schetsen. Wie weet…

Waarom wil 'de gemeente' toch de platanen weg wil hebben? Er waren blijkbaar 'mensen' die de gevels permanent willen zien. Onlangs werd echter bekend dat de politie de bomen te donker vond! Dat werpt een ander licht op de zaak, maar het is even onzinnig om ook daarvoor al die 41 prachtige bomen, zelfs in de Rozemarijnstraat, allemaal weg te halen.

Ook ik zet grote vraagtekens bij het fontein over de hele lengte van de Markt. Dat permanent spuiten met drinkwater op straat past niet bij een duurzaam beleid en is educatief een slecht voorbeeld.

Bovendien vind ik het esthetisch niet fraai, zo'n langgerekte metalen strip midden op de Markt. Maar dat is een kwestie van smaak.

Alles overziend zou de meest duurzame oplossing zijn de bomen te respecteren, de rijrichting zoals nu gepland te veranderen en de autoparkeerplaatsen af te bakenen met plantenbakken, die op vrijdag met een hefkarretje aan de kant gezet worden. De horeca krijgt de andere dagen alle ruimte om leuke pop up-terrassen te maken. En misschien wel elke weekend een hergebruikmarkt.

De huidige kleine fontein kan prima op z'n plek blijven. Want waarom vertonen we toch zulk wispelturig gedrag met dergelijke ornamenten? Wat mij betreft zou ook de muziektent op z'n plaats zijn gebleven. Wat meer respect voor de plannen en kunstwerken van onze voorgangers zou geen kwaad kunnen. Dat zou pas écht duurzaam zijn.

        JAN JUFFERMANS