Afbeelding
Foto: Peter de Koning

UITBUNDIG CARNAVAL ZONDER WANKLANK IN REGIO BOXTEL

Gin Verstand scoort met Marktplannen

MARC CLEUTJENS

De Eendengatse carnavalsvereniging Gin Verstand gooide dit jaar hoge ogen met een schitterende praalwagen en fraai uitgedoste loopgroep die de geplande reconstructie van de Boxtelse Markt verbeeldden. Zelfs in de optochten in Haaren, Spoordonk en Biezenmortel werden eervolle prijzen gewonnen...

Carnaval verliep dit jaar zonder wanklank en was volgens prins Peer de Twidde van Eendengat meer dan ooit een feest van verbinding en verbroedering. Waar de publieke belangstelling voor de optochten in Eendengat, Ploegersland, Mullukzuipertjesland en Oggelvorsenpoel wat minder leek dan in andere jaren, was het in de kroegen opvallend druk en werd uitbundig gefeest.

Dé blikvangers van de Grote Eendentrek waren de leden van Gin Verstand, een Boxtelse carnavalsvereniging die elk jaar een fraaie wagen bouwt en volgens bestuurslid Wout de Jong graag concurreert met andere wagenbouwers. ,,In oktober bedachten we het plan om de herinrichting van de Markt uit te beelden. Dat is zo'n onderwerp dat de actualiteit blijft bepalen en veel inspiratie geeft om iets moois te bouwen."

MILIEUSTRAAT

Een half dozijn bouwers werkte maandenlang aan de graafmachine, de fontein en al die andere facetten die de creatie zo herkenbaar Boxtels maakten. Een grote groep Bob de Bouwers met drilboor die dansend achter de praalwagen swingde, maakte de deelname van Gin Verstand kleurrijk. De jury wees deze inzending aan als winnaar bij de wagens. De Fretjes won bij de loopgroepen met een actuele verwijzing naar de verdwijning of verkoop van Boxtels erfgoed, zoals station, postkantoor, politiebureau, Heilig Hartkerk en - recent - kasteel Stapelen.

De praalwagen van Gin Verstand is na de laatste optocht, dinsdag in Biezenmortel, gedemonteerd. ,,Nee, we gaan hem nog niet afbreken", zegt bestuurslid De Jong. ,,Tijdens halfvasten doen we mee aan de lichtjesoptocht in Bladel. Daarna volgt de sloop. Veel bruikbare materialen worden bewaard en volgend jaar hergebruikt, de rest gaat naar de milieustraat."

Brabants Centrum blikt op de pagina's 17 tot en met 27 uitgebreid terug op het carnavalsfeest.

FOTO BOVEN: De winnende praalwagen van Gin Verstand passeert de 'waggelbocht' in het centrum van Eendengat. (Foto: Peter de Koning).