Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Bedrijventerrein trots op geavanceerde beveiliging

,,Al vanaf de jaren '90 is er beveiliging op bedrijventerrein Ladonk-Vorst. Destijds werd een beveiligingsbedrijf ingehuurd en reed er een auto rondjes op het terrein", vertelt Siep Schukken, bestuurslid van SPIN. In 2005 zijn er camera's geplaatst en ongeveer een jaar geleden zijn deze vernieuwd. Het beveiligingssysteem is nu zeer geavanceerd.

De beveiliging van het bedrijventerrein is aangelegd en wordt onderhouden door 'Voskamp Groep', voorheen ook wel bekend als 'DareTronics'. ,,Er staan op dertien plaatsen binnen Ladonk-Vorst cameramasten met zogenaamde 'dome camera's'. Onze dome camera's kunnen 360 graden draaien en hebben daarmee zicht op alles dat er gebeurt. Daarnaast zijn de camera's uitgebreid met vier losse camera's zodat er ten alle tijden beeld is van alle plekken op het bedrijventerrein. Ook worden de verkeersstromen bijgehouden en de kentekens geregistreerd door een zogenaamde ANPR-camera, ofwel Automatic NumberPlate Recognition, een camera met automatische nummerplaatherkenning. Bovendien kan het systeem het soort auto herkennen, evenals de milieucategorie waarbinnen de auto valt. ,,Dit zijn overigens openbare gegevens", zegt Schukken.

GROTE SPELER

,,Het systeem is door al deze maatregelen geavanceerd en sluitend", aldus de directeur van Conval. Alle camerabeelden worden opgeslagen en zeven dagen bewaard. Wanneer zich geen voorvallen voordoen, worden deze daarna overschreven. Mocht er wel wat gebeuren, worden de beelden uitgelezen. ,,De camerabeelden zijn niet zomaar beschikbaar voor SPIN-leden. Er moet een concrete aanleiding zijn, zoals een inbraak, om toegang te krijgen."

Het systeem dat in Boxtel wordt gebruikt én geleverd, staat wereldwijd als zeer goed bekend en is daarmee een grote speler binnen de wereld van de camerabeveiliging. Ook politie en justitie maken er indien nodig gebruik van. Justitie is daardoor ook klant, al kunnen beelden alleen opgevraagd worden bij een rechterlijke machtiging.

Naast het camerasysteem rijden er ten behoeve van de SPIN-leden ook auto's met beveiligers rond van securitybedrijf AVDD. Dit heeft een drieledig doel; Zij fungeren als preventieve surveillance, doen voor sommige bedrijven een openings- en sluitingsronde én doen aan alarmopvolging.

Alle bovengenoemde maatregelen tezamen zorgen ervoor dat het aantal inbraken sterk verminderd is. Waar er eerder ongeveer tien inbraken per jaar te betreuren waren, gaat het nu om hooguit twee voorvallen per jaar. Het bedrijventerrein heeft mede hierdoor het keurmerk veilig ondernemen (KVO) binnengesleept. Een keurmerk waar het bedrijventerrein met recht trots op is.


Van Dongen Technische Installaties, alles in één...

Al decennia lang is Van Dongen Technische Installaties een bekende naam binnen Boxtel. Het familiebedrijf is in 1948, kort na de oorlog opgericht door de grootmoeder van Jaap. ,,Het was een soort 'Winkel van Sinkel' waar je alles dat je na de oorlog nodig had, kon kopen. Mijn opa is daarna begonnen met wat elektrawerkzaamheden. Zo heeft hij de eerste huizen in Boxtel voorzien van elektra."

Vader Theo en Harry, de oom van Jaap, hebben het bedrijf later overgenomen en naar een hoger niveau getild. En sinds 2007 staat rasondernemer Jaap aan het roer van het familiebedrijf. ,,Ik had na mijn studie al de ambitie om in het familiebedrijf te gaan werken. Ik kom uit een echte ondernemersfamilie en het leek me heel mooi om het bedrijf mede verder vorm te geven." En dat heeft Jaap gedaan. In 2007 heeft hij de bedrijfsvoering, in de vorm van de software en het management aangepakt.

Momenteel zijn er bij Van Dongen vijftien personeelsleden werkzaam. Jaap is trots op zijn goede en gemotiveerde team, dat ook in minder vruchtbare tijden in tact is gebleven. ,,We zijn een klein en hecht team en ik heb de ambitie het ook zo te houden", aldus de enthousiaste ondernemer. Wel zoekt hij op korte termijn twee onderhoudsmonteurs.

VOLLEDIG PAKKET

Jaap biedt een volledig pakket aan dienstverlening aan. Hij is graag al betrokken bij het adviestraject. ,,Wanneer wij betrokken zijn vanaf het begin van een traject, kunnen er veel kosten bespaard worden. Naast het adviseren van klanten, maken we een ontwerp, installeren we en doen het onderhoud. We bieden daarmee een pakket van advies tot nazorg." Dit pakket biedt van Dongen aan bij allerlei opdrachtgevers; van particulieren met woonhuizen tot semi-overheidsinstellingen zoals woningbouwcorporaties. ,,Wij zijn goed in renovatie, utiliteit en industrie", legt van Dongen uit. ,,En dan in het bijzonder in het wegzetten van dienstverlening." Jaap zit op zijn plek in het familiebedrijf en kan er vol overgave over vertellen. De ondernemer geniet van zijn werk en is er trots op om Boxtelse ondernemers tot zijn klantenkring te mogen rekenen. ,,Op deze manier helpen we elkaar op het bedrijventerrein."

Afbeelding