Afbeelding
Foto: Peter de Koning

INDE LIJST 11 BENOEMT BURGEMEESTER MARK BUIJS TOT 'POLITOEKUS VAN HET JAAR' IN POLITIEK KAFFEE

'Ik wil Stapelen kopen. De vloer gaat er alvast uit...'

HENK VAN WEERT

,,Het college van B. en W. van Boxtel was erg in(d)actief afgelopen jaar en leek wel in(d)geslapen. Gaan jullie maar iets voor jezelf doen, wij hebben niets kunnen verzinnen." Met die boodschap openden Henk en Maarte van de Laak maandag het Politiek Kaffee in Eendengat. Maar uiteindelijk bleek er tóch genoeg voeding voor enkele uurtjes verbaal vermaak. Oók door burgemeester Mark Buijs, die tot Politoekus van het jaar werd uitgeroepen.

Drie jaar geleden namen de broers Van de Laak het roer over als organisatoren van het Politiek Kaffee in grand café Rembrandt. Sindsdien slagen zij erin de jaarlijkse ontmoeting tussen Prins Carnaval en de burgemeester van het nodige ludieke commentaar te voorzien. Als 'lolitieke' partij Inde Lijst 11 schilderde het tweetal het college van B. en W. af als de Big Five van Eendengat. Zoals het Krugerpark in Zuid-Afrika de olifant, leeuw, luipaard, buffel en neushoorn heeft, zo kent Boxtel zijn eigen vijf lastigste dieren om op te jagen.

De broers illustreerden hun woorden met komische fotobewerkingen: Mark Buijs als Lion King, Marusjka Lestrade als neushoorn, Eric van den Broek als Elephant Man, Peter van de Wiel als Liempdse buffel en Herman van Wanrooij als 'lui paard'. ,,Allen heel zeldzaam. Dus meteen opzetten en exposeren in De Groene Poort..."

LION KING IN HEILIG HART

Ook vertelden Henk en Maarte dat er plannen zijn voor een lokale musicalproductie rondom de burgemeester. De Boxtelse versie van 'Lion King' wordt opgevoerd in de Heilig Hartkerk. Op de beamer werd tegelijk een foto vertoond die enkele weken geleden de voorpagina van deze krant sierde. Die toonde hoe voortijdig de vloer uit het vroegere kerkgebouw was verwijderd en gaf een mooie indruk van de zandhopen waarin de voorstelling plaats zou kunnen vinden...

Niet alleen B. en W., ook centrummanager Berry Dankers moest er meermalen aan geloven tijdens het Politiek Kaffee. Niet verwonderlijk natuurlijk, aangezien hij in het verleden spreekstalmeester was tijdens de traditionele bijeen(d)komst op carnavalsmaandag. ,,Het ego van Berry is zó groot dat het niet in ons centrum past. Hij heeft zelfs een eigen krant: BD..."

Ad Hoevenaars had zijn buut, die ook al was te beluisteren tijdens de Waggelrevue en het Snertconcert, op diverse plekken geactualiseerd. Na de primeur die Brabants Centrum vorige week publiceerde over kasteel Stapelen dat in de verkoop gaat, heeft Hoevenaars meteen het plan opgevat om het onderkomen van de paters assumptionisten te gaan kopen: ,,Ik heb vandaag opdracht gegeven alvast de vloertegels eruit te halen..."

Ook het feit dat de gemeenteraad vorige week dinsdag in meerderheid besloot tot 'rechtsongelijkheid' door de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark een uitzonderingspositie te geven, bleef door hem niet onopgemerkt. Hoevenaars sprak over 'stadsrechten'.

BUIJS BLÈFT NOG 'N TÈDJE

Volgens goede gewoonte krijgen zowel de burgemeester als Prins Carnaval elf minuten spreektijd om zich te kunnen verweren tegen al het verbale geweld dat al dan niet tegen hen gebruikt wordt. Burgemeester Buijs liet die beurt aan zich voorbij gaan. Althans zo leek het. Hij kroop in de huid van gemeentebode Jan en deed zo haarfijn uit de doeken dat d'n burger de ambtenaren nogal eens bij elkaar roept om hen te inspireren tot het zogeheten Nieuwe Werken. ,,Hij wil buiten naar binnen halen. Klinkt logisch, anders is er helemaal niemand meer te vinden in het gemeentehuis. En ons inspireren? Transpireren, zal-ie bedoelen!"

Diverse malen werd er tijdens het Politiek Kaffee op gezinspeeld dat Buijs naar 's-Hertogenbosch vertrekt, nu daar burgemeester Rombouts zijn afscheid heeft aangekondigd. ,,Mar geleuft mèn: hij blèft nog wel een tèdje", sprak bode Jan.

Prins Peer de Twidde roemde in zijn spreekbeurt de inzet van vrijwilligers in het carnaval, maar kon daarmee niet voorkomen dat de aandacht wat verslapte. Het werd rumoerig onder het doorgaans stille publiek. Zijn oproep aan de aanwezigen om elkaar tot slot lekker vast te pakken om te zeggen dat je van elkaar houdt, werd daarentegen enthousiast in praktijk gebracht.

Het Politiek Kaffee werd afgesloten met de uitreiking van de titel Politoekus van het Jaar. Burgemeester Buijs viel die twijfelachtige eer te beurt en werd in het bijbehorende t-shirt met opschrift gehesen. Buijs dankte de titel aan het feit dat hij 'in Jinek' had gezeten. Het pleidooi voor kleinschalige opvang van vluchtingen voor de tv-camera was echter bewerkt door de broers Van de Laak. Net zoals in de bekende filmpjes van Lucky TV aan het einde van De Wereld Draait Door, werd de boodschap verdraaid. Buijs hield er een gloedvol betoog waarom hij de beste kandidaat was voor de burgemeestersvacature in Oeteldonk. Aansluitend kreeg zowel de burgemeester als diens echtgenote Christel een 'Oetelbox': een onderbroek in de Bossche carnavalskleuren...

Tonprater Frans Bevers zorgde voor een heerlijke uitsmijter in Rembrandt. De gepensioneerde Boxtelse postbode bracht zijn nieuwste typetje voor het voetlicht: Ciske Spoor en verhaalde op hilarische wijze over zijn belevenissen als treinconducteur. De muzikale omlijsting van het Politiek Kaffee was in de vertrouwde handen van De Aggemarvanhuisaf Band, die onder meer het partijlied van Inde Lijst 11 speelde. Het werd door de honderden aanwezigen luid mee gelald.

FOTO'S BOVEN: Maarte en Henk van de Laak (links) vormen Inde Lijst 11. Hun partijvergadering tijdens het Politiek Kaffee was afgeladen vol. Samen met Ad Hoevenaars (rechts) fileerden zij fijntjes het Boxtelse college van B. en W. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding