Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BEELDEND KUNSTENAAR AD VAN IERSEL OVERLEDEN

'Kunst is mijn maatje, mijn enige DNA'

MARC CLEUTJENS

Met het overlijden van Ad van Iersel verliest Boxtel een kleurrijk maar tevens bescheiden beeldend kunstenaar. De in Tilburg geboren en getogen Van Iersel woonde en werkte sinds 1987 op Boxtelse bodem en was onder meer verbonden aan kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 en bolvereniging Sinecure.

Van Iersel stond de laatste jaren niet zo vaak in de schijnwerpers. In oktober 2012 gaf hij zijn laatste interview in Brabants Centrum en vertelde hij uitgebreid over zijn carrière die vooral in het teken stond van de conceptuele kunst. De kunstenaar die zich naar eigen zeggen nooit echt Boxtelaar voelde - een stamboom toonde aan dat zijn familie meer dan vijfhonderd jaar in en om Tilburg woonde - studeerde werktuigbouwkunde aan de MTS en werkte als gereedschap- en instrumentenmaker aan de Technische Universiteit in Eindhoven.

KUNST MET VLEUGELS

Op zoek naar nieuwe uitdagingen besloot hij naar de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg te gaan. ,,Dat was een heerlijke tijd", blikte hij medio jaren tachtig terug in de Kunstgalerij, een reeks artikelen over beeldende kunst van Brabants Centrum-verslaggever Ineke Platel. ,,Je mag gerust weten dat ik gejankt hebt toen die zes jaren voorbij waren." Zijn bestaan als kunstenaar gaf Van Iersel vorm met conceptuele kunst, die hij zelf liever omschreef als 'kunst met vleugels'.

Een van zijn eerste exposities, in 1982, veroorzaakte nogal wat ophef; zijn 'onbegrepen' kunstwerk bestond uit een reeks op het strand gevonden planken, takken en andere stukken hout die 'hun eigen verhaal vertelden'. Een dankbaar thema dat Van Iersel veelvuldig belichtte was de schaaksport. Zijn interesse voor schaken kwam terug in zijn werk; veelvuldig ontwierp hij schaakspellen en richtte hij tentoonstellingen met eigen werk in, onder meer tijdens het Interpolis Schaaktoernooi in Tilburg.

In die jaren exposeerde Van Iersel ook in het Max Euwe Centrum in Amsterdam, waar toenmalig burgemeester Ed van Thijn de opening verzorgde van een tentoonstelling die door de Boxtelaar was ingekleurd met een reusachtige creatie. Wat heet, Van Iersel had een 32 meter lang schilderwerk gemaakt dat in zijn ogen aansloot bij het thema van de expositie: The Art of Chess.

Zijn belangstelling voor techniek bracht de kunstenaar op het idee om een papieren schaalmodel van cruiseschip Titanic, dat verging in 1912, te maken. Die ondergang inspireerde Van Iersel. ,,Juist het feit dat deze prachtige, door mensenhanden gemaakte boot geen lang leven beschoren was, heeft me beziggehouden. Het lijkt erop dat schoonheid altijd moet verdwijnen." De kunstenaar nodigde inwoners uit om met het scheepsmodel op de foto te gaan om de creatie vervolgens te laten zinken. ,,Dat is een vereiste, anders is mijn project niet af..."

Andere blikvangers in Boxtel waren de tentoonstelling Living Room bij De Kleine Aarde en de expositie van 'Vulcanus' in de bibliotheek, bestaande uit werken met daarop etiketten van gevonden luciferdoosjes.

VALKUIL

Van Iersel toonde zich meermaals kritisch, niet alleen als het om zijn eigen kunstwerken ging maar ook over kunstbeleid. Toen de provincie Noord-Brabant een tentoonstelling met zijn werken vroegtijdig beëindigde - men gaf voorrang aan een prestigieuze Vlaamse kunstexpositie - en daarbij enkele werken beschadigd raakten, sprong hij bijna letterlijk uit zijn vel. Hij diende een schadeclaim in omdat enkele werken gerestaureerd moesten worden. ,,Zo wil ik geen Brabander meer zijn", fulmineerde hij. ,,Als er Brabander in mijn paspoort stond, zou ik het eruit laten strepen."

Het kunstbeleid van de gemeente Boxtel nam Van Iersel regelmatig op de korrel, ook in zijn interview in 2012. ,,De gemeente heeft geen visie op beeldende kunst, al helemaal niet als het gaat om hedendaagse kunstuitingen", zei hij. ,,Wat overblijft zijn persoonlijke meningen (...) en vooral veel richtingloze goeie wil." Van Iersel leefde voor de kunst. ,,Kunst is mijn maatje, mijn eigen DNA", zei hij ooit in Brabants Centrum. Hij had ook een levensmotto dat nu zijn rouwkaart siert: 'Begint eer gij bezint'.

Het afscheid van Ad van Iersel vindt zaterdag 4 maart plaats in de Kunstbalie in 'zijn' Tilburg. Hij is 69 jaar geworden.

FOTO BOVEN: Kunstenaar Ad van Iersel aan het werk in zijn atelier. (Foto: Peter de Koning, 2012).