Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VIER INLOOPBIJEENKOMSTEN IN GEMEENTEHUIS

Parkeermeters deels weg in centrum

Het gemeentebestuur van Boxtel heeft vorige week ingestemd met een voorstel dat moet leiden tot een nieuw parkeerregime in het centrum. Op 6, 9, 16 en 22 maart worden in werkcafé De Link van het gemeentehuis vier inloopbijeenkomsten gehouden waar het publiek kan reageren op de plannen.

Aanleiding voor het parkeerbesluit was het gebrek aan draagkracht voor de plannen die wethouder Herman van Wanrooij vorig jaar presenteerde. Die verkeersbesluiten leverden niet minder dan 472 reacties op die in de zomer van vorig jaar zijn bestudeerd. Het college van B. en W. geeft nu aan dat dat voorstel voor regulering van parkeervergunningen 'te ver ligt van de verwachtingen en wensen van de doelgroepen in het centrum van Boxtel en Breukelen Zuid'.

BLAUWE ZONES

Nu is een nieuw plan opgesteld, mede nadat de gemeenteraad hiertoe had opgeroepen via een motie. ,,Hierin is gestreefd naar een minimaal pakket van reguleringsmaatregelen en spelregels om gefaseerde uitbreiding mogelijk te maken", stelt het college van B. en W. in haar voorstel. Wethouder Van Wanrooij benadrukt dat een vorm van parkeerregulering noodzakelijk is om iedereen in Boxtel een geschikte parkeerplaats aan te kunnen bieden. ,,Na alle reacties die wij gekregen hebben op het vergunningenstelsel, hebben we daarom een voorstel gedaan voor een nieuw maatregelenpakket voor parkeerregulering", aldus de wethouder.

De kern van het nieuwe maatregelenpakket is dat de gemeente Boxtel de parkeerder 'waar mogelijk' wil faciliteren. Het oorspronkelijke plan om in en rond het centrum van Boxtel een systeem met parkeervergunningen in te stellen is hiermee van de baan. In plaats daarvan wordt gekozen voor een nieuw gebied met parkeerschijf- ofwel blauwe zones. Centrumbewoners met een auto die binnen het gebied wonen krijgen een ontheffing. ,,Hiervoor gaan zij geen vergunningtarief betalen, maar alleen de gebruikelijke legeskosten", zo licht de gemeente Boxtel toe.

Buiten het nieuw afgesproken gebied, dat gelegen is ten westen van de Dommel, blijft het parkeerbeleid vooralsnog ongewijzigd. In het gebied waarvoor Boxtel nu nieuw beleid maakt, verdwijnen de parkeermeters en dient het publiek - na invoering van deze maatregel – de parkeerschijf achter de voorruit van de auto te leggen. Op de parkeerplaatsen bij de Zwaanse Brug is al een tweejarige proef van kracht die uit het economisch stimuleringsbudget wordt gedekt. Nu ook de overige automaten aan de westkant van de Dommel verdwijnen, kost dat de gemeente zo'n 20.000 euro.

ONTHEFFINGEN

Het nieuwe beleid is nog niet van kracht, zo onderstreept de gemeente. Na beoordeling van alle inspraakreacties, wordt het voorstel in mei voorgelegd aan de gemeenteraad. Na besluitvorming wordt gestart met het aanpassen van de parkeervoorzieningen in het straatbeeld en worden parkeerontheffingen verstrekt. Het streven is dat alle maatregelen op 1 juli klaar zijn. Dan wil Boxtel ook afspraken gemaakt hebben met NS, dat eigenaar is van het parkeerterrein aan de Parallelweg Noord, en de eigenaar van een deel van de Albert Heijn-parkeerplaats aan de Prins Hendrikstraat.

De inwoners van Boxtel kunnen zich vanaf heden, donderdag 1 maart tot en met 9 april uitspreken over het nieuwe beleid. Dit kan via www.boxtel.nl of door één van de inloopbijeenkomsten te bezoeken. Men kan binnenlopen op 6, 9, 16 en 22 maart van 16.00 tot 20.00 in werkcafé De Link in het gemeentehuis, ingang Dr. Van Helvoortstraat 1.

FOTO BOVEN: Het Boxtels parkeerbeleid bepaalde de actualiteit in 2016 en inspireerde carnavalsgroep Sissy Girls tot een parodie waarin wethouder Herman van Wanrooij de hoofdrol speelde. Het publiek werd tijdens de Grote Eendentrek uitgenodigd om aan een grote parkeerschijf te draaien. (Foto: Peter de Koning).


Beurs in De Rots

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel wordt woensdag 15 maart een kinderkleding- en speelgoedbeurs gehouden. Tijdens deze beurs, die om 20.00 uur van start gaat, worden kleding en speelgoed voor een tweede ronde aangeboden. De toegangsprijs bedraagt 1,50 euro.