't Bacchuskorps hield vanwege haar gouden jubileum een optocht in de optocht.
't Bacchuskorps hield vanwege haar gouden jubileum een optocht in de optocht. Foto: Albert Stolwijk

OPTOCHT IN ESCH: CARNAVALESK STRAATTHEATER

Oggelvorsenpoel 'speult er op los'...

CARRY DIRKX

Zoals gebruikelijk was de carnavalsoptocht in de Oggelvorsenpoel een lust voor het oog én verschrikkelijk traag. Bijna alle vijftien deelnemende groepen namen de tijd om hun act op te voeren, om de paar meter. Zo werd de stoet in Esch een langgerekt, carnavalesk straattheater. Het thema 'We speulen d'r op los' kwam in allerlei variaties voorbij: met indianen, een gospelkoor, en een carna'vals'e act.

Er waren volop hoogtepunten dit jaar, waarvan het 'sprookje' van carnavalsvereniging De Geldwolfjes er één was. Deze club won dan ook de eerste prijs in de categorie wagens, ondanks materiaalpech. Halverwege de optocht brak een as van de praalwagen af. De teleurgestelde Geldwolfjes liepen de optocht toch uit, en voerden hun act op zonder wagen. Uiteindelijk werden ze alsnog beloond met een eerste prijs.

De Geldwolfjes, die voor het eerst meedeed in de categorie wagens, had dan ook uitgepakt. Een jeugdlid van de club las een zelfgeschreven sprookje voor vanaf een paddenstoel, waarin natuurlijk 'een prins en een wolf in Oggelvorsenpoel' figureerden. Daarna gingen 'opgewonden' muziekdoosjes open en barstte het feest los. Het was te zien dat overal aandacht aan was besteed, tot in kleinste details, zoals kleurrijke pruiken van wol en de wagen die open schoof op het moment dat het feest los ging.

PLAAGSTOOTJES

Natuurlijk konden de doorgewinterde wagenbouwers van CV 't Bacchuscorps en CV De Deurdouwers niet laten plaagstootjes uit te delen naar De Geldwolfjes tijdens de prijsuitreiking. ,,Jullie mogen altijd langskomen om te kijken hoe dat moet, wagens bouwen", zei 't Bacchuscorps. De oudste carnavalsvereniging van Esch viert dit jaar haar vijftigjarig bestaan en presenteerde een hele optocht in de optocht. Met de kreet 'Bacchus op z'n best, wij speulen op 't Oggelfest', kwamen er hoornspelers voorbij, konden toeschouwers bierpulschuiven en een worstje eten bij de 's(ch)lager'. De wagen was vakwerk: met draaiende koppen en bierpullen. CV De Deurdouwers hield het voor haar doen bescheiden, met een wagen die de 'Deurdouwers skischool' uitbeeldde, met de kreet 'Ligge d'r Alaaf'.

GOSPELKOOR

In de grote loopgroepen is de concurrentie altijd groot en dit jaar was dat extra duidelijk. De groepen die op de eerste vier plaatsen eindigden, deden nauwelijks voor elkaar onder. De Roze Sokskes sleepten met hun roze gospelkoor, inclusief roze piano, de eerste prijs in de wacht. Hun aanstekelijke zing- en dansact had een verrassingselement. Van tevoren hadden de 'sokskes' een groep dorpsgenoten gevraagd in te springen in hun act - te 'flashmobben'- zodat er vanuit het publiek telkens mensen keurig mee dansten.

Mannenclub De Oggelleuters kreeg de lachers op de hand met (levende) vuurpijlen die uit een Chinese doos tevoorschijn kwamen, waaronder een gillende keukenmeid, (ver)siervuurwerk en een 'kort lontje', waarna het publiek 'Happy Carnaval' gewenst werd. De leden van De Blauwe Kousen zagen er prachtig uit, als heksen die carna'vals' speelden, inclusief 'kattengejank' op viooltjes in de vorm van katten. Maar ook de act van CV Vur d'n derde keer was tot in de puntjes verzorgd. Met kleurrijke indianenoutfits en de kreet 'Wij zijn aan Winne(n)toe', gingen de vrouwen op zoek naar een opperhoofd uit het publiek en was er een dans om de totempaal.

Bij de kleine loopgroepen kon er gesjoeld worden bij CV De Helmpjes, of kon je schoonmoeder tot 'rolmodel' geplet worden op de wals van 'Veur mekaar'. Eerste prijs was echter voor CV Heppie. Deze twee hartenvrouwen stalen de show én menig mannenhart in hun zelfgemaakte schitterende creaties. Het is de carnavalsgroepen in Oggelvorsenpoel opnieuw gelukt een optocht van zeer hoog niveau neer te zetten.

Uitslag Oggelvorsenpoel:

Kleine loopgroepen: 1. Heppie; 2. Veur Mekaar; 3. De Helmpjes. Grote loopgroepen: 1. De Roze Sokskes; 2. De Oggelleuters; 3. De Blauwe Kousen; 4. Vur d'n Derde Keer; 5. De Pinternationals; 6. Familie Pijnenburg. Wagens: 1. De Geldwolfjes; 2. 't Bacchuscorps; 3. De Deurdouwers; 4. Alt goed; 5. Nooit Zat; 6. De Moddervogels.

Ondanks een wagen met stukken won De Geldwolfjes tóch de eerste prijs in hun categorie. (Foto: Albert Stolwijk).
CV Heppie stal de show in de optocht met twee hartenvrouwen.
De Roze Sokskes sleepten de eerste prijs in de wacht met een flashmob-gospelkoor.
De leden van De Blauwe Kousen zagen er prachtig uit, als heksen die carna'vals' speelden.
Het publiek kreeg de kans een potje te sjoelen bij CV De Helmpjes.
'Wij zijn aan Winne(n)toe'. Met deze kreet én kleurige outfits nam CV Vur d'n Derde Keer deel aan de leutstoet.