Afbeelding
Foto: Roy Beusker

PODIUM BOXTEL DECOR VAN SPRAAKMAKEND INTERVIEW

Simek ontmoet Groenhuijsen in theater

Na zijn sporen ruimschoots te hebben verdiend als radio- en televisiepresentator gaat Martin Simek de bühne op. Dat doet hij met een reeks theaterinterviews waar hij spraakmakende Nederlanders aan de tand voelt. Donderdag 30 maart komt hij naar Podium Boxtel waar hij de bekende journalist Charles Groenhuijsen interviewt. Die verbleef jarenlang als correspondent in het Amerikaanse Washington D.C. en zal openhartig zijn mening delen over de nieuwe president Donald Trump.

Jarenlang interviewde Simek talloze prominenten, maar ook 'gewone' mensen. Altijd invoelend, meegaand en met begrip ontlokte hij zijn gasten uitspraken waarvan ze zelf niet eens wisten dat ze die ooit zouden doen. In Podium Boxtel gaat hij in een intieme setting het gesprek aan met Groenhuijsen.

TRUMP

Tijdens het interview staat in ieder geval één onderwerp op de agenda: president Trump. Groenhuijsen is al 35 jaar actief in de journalistiek en verdeelt al tientallen jaren zijn tijd tussen Hilversum en Washington D.C. als schrijver, columnist en correspondent voor onder meer de NOS. Groenhuijsen is een absolute kenner van de Verenigde Staten. Hij schreef verschillende boeken over de ontwikkelingen in het land. Twee jaar terug publiceerde hij 'Oh, oh, Amerika'. Inmiddels is er een herziene uitgave beschikbaar. ,,De centrale stelling van mijn boek blijft echter fier overeind: Ondanks alle politieke gekkigheid van president Trump schuift Amerika gestaag op in progressieve richting", aldus Groenhuijsen.

De journalist verzet zich tegen het in Nederland wijdverbreide anti-Amerikanisme, dat vaak gebaseerd is op oppervlakkige vooroordelen en zelden op feitelijke informatie. Die kritische benadering koos Groenhuijsen ook al in zijn boek 'Amerikanen zijn niet gek', waarvan honderdduizend exemplaren over de toonbank gingen.

INTERVIEWER

Simek ontvluchtte in 1968 tijdens de Praagse Lente het strenge communistische regime dat het toenmalige Tsjecho-Slowakije in een ijzeren greep hield. In Nederland maakte hij furore als interviewer voor verschillende radio- en televisieprogramma's voor de omroep RVU. Hij presenteerde daarnaast van 1991 tot 2008 elke week de uitzending 'Simek 's nachts' op Radio 1 waarmee hij hoge luistercijfers behaalde. In 2012 ontving hij een prestigieuze radio-onderscheiding: de Zilveren Reissmicrofoon. Ook zijn gespreksprogramma 'Simek voor de verandering' voor de EO scoorde goed. Inmiddels is hij een graag geziene gast bij het populaire tv-programma De Wereld Draait Door, tekent hij cartoons voor De Groene Amsterdammer en heeft hij een aantal boeken op zijn naam staan.

Het interview begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 17,50 euro en zijn te koop via www.podiumboxtel.nl, Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof), Marimba (Van Beekstraat) en bij drogisterij Bewust Beter (Nieuwstraat, Liempde).

FOTO BOVEN: Journalist en Amerika-kenner Charles Groenhuijsen wordt donderdag 30 maart door Martin Simek geïnterviewd in Podium Boxtel. (Foto: Roy Beusker).


Chinees filmdrama

'Flowers of War'

in Podium Boxtel

Solidariteit. Dat is het thema van een nieuwe filmreeks die FilmPodiumScopia gaat vertonen. Donderdag 16 maart is de eerste film te zien. Dan draait in Podium Boxtel 'The flowers of war', een Chinees filmdrama met Christian Bale in de hoofdrol.

Dit op ware feiten gebaseerde oorlogsdrama van de vermaarde Chinese regisseur Yimou Zhang uit 2011 vertelt het verhaal over de solidariteit tussen een groep machteloze meisjes en vrouwen en de zich tot hun beschermengel ontpoppende John Miller, te midden van deze - als het bloedbad van Nanking bekend geworden - hel op aarde.

Het is 1937 en de Japanners zijn China binnengevallen. In december van dat jaar belegert het Japanse leger die toenmalige Chinese hoofdstad. Miller, een Amerikaanse begrafenisondernemer die daar voor het Rode Kruis werkt, is op weg naar een christelijk klooster om een overleden priester te begraven. Wanneer hij arriveert, ontdekt hij dat het klooster verlaten is op een groep jonge meisjes na. Er klopt ook een groep prostituees bij het klooster aan op zoek naar een veilig onderkomen. John bevindt zich nu in de onmogelijke positie om de groep te beschermen tegen doorgeslagen Japanse soldaten.

Kaarten voor 'The flowers of war' kosten 7,50 euro en zijn in Boxtel te koop bij Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en Marimba (Van Beekstraat en in Liempde bij drogisterij Bewust Beter aan de Nieuwstraat. De film begint om 20.15 uur en wordt ingeleid door Wim van Liempt.

...MARTIN SIMEK...