De zogenoemde herriewagens moesten zich tijdens de optocht in Mullukzuipertjesland aan strikte regels houden. Deze 'zuipwagen' werd gedoogd. (Foto's: Gerard Schalkx).
De zogenoemde herriewagens moesten zich tijdens de optocht in Mullukzuipertjesland aan strikte regels houden. Deze 'zuipwagen' werd gedoogd. (Foto's: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

LOOPGROEPEN, PRAALWAGENS ÉN RIJDENDE DISCOTHEKEN

Spitsvondige leutstoet in Gemonde

Waar de jongste Gemondse deelnemers zichzelf onder meer uitdosten als groente, fruit en waterlelies - een knipoog naar het motto van Mullukzuipertjesland - kozen enkele oudere kinderen voor een cool thema: Star Wars. Een groep leerlingen van de Sint-Lambertusschool paradeerde apetrots met een zelfgebouwd schaalmodel van Gemonde, inclusief kerk en de kantine van voetbalclub Irene, door de straten van het dorp. Ook de oudere loopgroepen en wagenbouwers hadden hun best gedaan: kleurrijke creaties trokken door de Sint-Lambertusweg naar de Dorpstraat. Zo figureerde familie Flodder, inclusief roze Impala, in de leutstoet en stal een andere vereniging de show met een circusthema.

GINGEHEUR

Muziekgroep Gingeheur speelde in op de actualiteit. De deelnemers verwezen met een leus naar de perikelen rondom de invulling van de beheerdersfunctie van dorpshuis De Kei, waar de vorige beheerder - ook lid van Gingeheur - na een maand proef te hebben gedraaid, moest vertrekken: 'Gingeheur droeg 'n steentje bij, maar kreeg Gingeheur bij De Kei'.

Fenna, Meike (beide 13) en Veerle (14) uit Gemonde betreurden de beslissing van de organisatie om het geluidsniveau van herriewagens aan banden te leggen. ,,Mij spreekt het wel aan en die harde muziek hoort er toch een beetje bij." Ouders met kinderen waren echter in hun nopjes met de maatregel. ,,Nu is het goed te doen qua geluid, maar vorig jaar was het écht te gek", vond een vader.

De nieuwe norm betekende niet dat de jongerenwagens niet welkom waren tijdens het koldercorso. Een flink aantal karren reed dan ook mee. ,,Bij carnaval hoort nou eenmaal jeugd die op een wagen een feestje viert. Daar hebben we geen problemen mee. We zijn echter wel klaar met overlast en grensoverschrijdende herriewagens. Dat kan en willen we écht niet meer", zei voorzitter Michel Hoksbergen van De Mullukzuipertjes eerder in deze krant.

Voorafgaand aan de optocht spraken leden van de stichting persoonlijk met alle deelnemers om hen te wijzen op de nieuwe regels omtrent geluid. Uiteindelijk werd één groep gediskwalificeerd vanwege geluidsoverschrijding. ,,We zijn hier niet flauw in, maar op meerdere momenten is door verschillende personen geconstateerd dat het geluid écht te hard stond en er werd niet geluisterd naar onze aanwijzingen."

En hoewel de zuipwagens met overlastgevende geluidsinstallaties werden uitgebannen, wist er één door de mazen van de organisatie heen te glippen. Verkleed als een reusachtig kratje bier werd een loopgroep, allen uitgedost als flesjes Heineken, tóch gedoogd.

UITSLAG

Loopgroepen 16-: 1. CV ver-stappen, Nooitgenoeg carnaval; 2. De Mini-klussers; 3. Wij groeien de pan uit. Loopgroepen 16+: 1. 't Hof, Gimmese waterlelies; 2. De langste weg, 't Groeit en het bloeit wir; 3. Gingeheur, Gingeheur is gestopt omdat... Wagens 16-: 1. 't Hof - 't bloeit in den Hof; 2. CV àlt fist, Ik hou van holland; 3. Pleeboys, Gimde groeit en bloeit. Wagen 16+: 1. CV Bakt d'r niks van, Maok ut nie flauwer, Gimde mir power!; 2. CV Ut gu ni van èges, Circus; 3. De Roestkrabbers, 't groeit en 't bloeit. Wisselromkan: 't Hof. Aanmoedigingprijs: CV Ut Komt Nie Zoe Nou!


Start voorverkoop

Romkankletsen

in Kloosterzicht

Het Romkankletsen in Gemonde vindt traditioneel plaats tijdens halfvasten. Op vrijdag 24, zaterdag 25 (vanaf 20.00 uur) en zondag 26 maart (vanaf 19.00 uur) strijden zes tonpraters om de Christ Cup in café Kloosterzicht aan de Sint-Lambertusweg.

Een publieksjury kiest dagelijks een winnaar. Wie in drie dagen de meeste stemmen behaald, mag de Christ Cup mee naar huis nemen.

De voorverkoop van het evenement start morgen, vrijdag 3 maart in zaal Kloosterzicht vanaf 18.00 uur. Wie een kaartje wil bemachtigen kan dan een nummertje trekken en vervolgens vanaf 19.00 uur maximaal vijf kaarten kopen. Vanaf zaterdag 4 maart zijn er ook tickets te koop bij benzinestation Bart Schellekens en Willy Schellekens Doe-het-zelf.

Bezoekers dienen 16 jaar of ouder te zijn, een kaartje kost vier euro.

Muziekgroep Gingeheur speelde spitsvondig in op de actualiteit: de perikelen rondom de invulling van de beheerdersfunctie in dorpshuis De Kei.
Veel loopgroepen brachten een ode aan het motto 'Gimde groeit en bloeit'.
De Mini-klussers bouwden Gemonde na. Uiteraard in miniatuurversie.
CV Bakt d'r Niks Van viel op met flowerpower. (Foto: Lonneke Hoondert).
De prinsenwagen sloot traditiegetrouw de kleurrijke leutstoet af. De hoogheden werden uitbundig toegezwaaid door het publiek.