Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

KAMERLID LIESBETH VAN TONGEREN (GROENLINKS) OP CAMPAGNE

Honingboom op schaliegasplek Boxtel

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks brengt zaterdag 4 maart een bezoek aan Boxtel. Nabij het datacenter van Rabobank Nederland aan de Keulsebaan plant ze met wethouder Peter van de Wiel een honingboom.

Het initiatief voor Van Tongerens bezoek ligt bij de lokale afdeling van GroenLinks en Schaliegasvrij Boxtel, dat zich al jarenlang verzet tegen schaliegasboringen in Boxtel en elders in Nederland. Het Kamerlid heeft zich volgens de initiatiefnemers altijd 'enorm' ingezet voor het schaliegasdossier en krijgt als bedankje een honingboom op Boxtelse bodem. ,,Liesbeth heeft in de Tweede Kamer de afgelopen jaren voor Boxtel en Haaren bijzonder veel in de strijd tegen schaliegas betekend", zegt Mirjam Bemelmans van Schaliegasvrij Boxtel. ,,Zelfs minister Kamp waardeert haar als een heel sterk Kamerlid dat heel inventief is en veel heeft bereikt."

Van Tongeren was in september 2013 aanwezig bij de Boxtelse protestdemonstratie tegen proefboringen. Daar brak nog een politiek relletje uit toen PvdA-Kamerlid Jan Vos de regie naar zich toe trok en zijn GroenLinks-collega in eerste instantie niet mee mocht naar de beoogde boorlocatie nabij het Rabo-datacenter. Na het nodige gekissebis in het gemeentehuis werd in PvdA-kring morrend toegestemd om Van Tongeren alsnog toe te laten.

Van Tongeren prijkt ook dit jaar op de kandidatenlijst van GroenLinks. Het Kamerlid was in eerste instantie niet in beeld voor een nieuwe termijn, maar slaagde er in december via een interne verkiezing en een ledenrefenrendum in alsnog op de lijst te komen. Sterker nog, op plaats zes staat ze op een verkiesbare plek en zal ze op grond van de huidige polls vast terugkeren in het parlement.

De honingboom die Van Tongeren zal planten met wethouder Van de Wiel is volgens Bemelmans een symbool voor de transitie naar Boxtel Energieneutraal in 2030. De activiteit start om 12.30 uur op het parkeerterrein nabij het datacenter. Vanaf die plek wandelen de aanwezigen naar de plek waar de boom wordt geplant.

FOTO ONDER: September 2013: Boxtel protesteert op de Markt én nabij het datacenter van Rabobank Nederland tegen de mogelijke proefboring naar schaliegas. Liesbeth van Tongeren (rechts) nam ook deel aan de manifestatie, net als PvdA'er Jan Vos. (Foto: Gerard Schalkx).