The Ladies - als altijd prachtig uitgedost - schreden door Eendengat met de modeshow 'Die Sign Mooi'. Het publiek mocht met de dames over de rode loper. (Foto's: Peter de Koning).
The Ladies - als altijd prachtig uitgedost - schreden door Eendengat met de modeshow 'Die Sign Mooi'. Het publiek mocht met de dames over de rode loper. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

CARNAVALSOPTOCHT BOORDEVOL ACTUELE BOXTELSE GRAPPEN

Eendengat geniet van Eendentrek

In een optocht zonder herriewagens sprong de vondst van carnavalsvereniging Gin Verstand het meest in het oog. De plannen om de Markt aan te pakken in Boxtel inspireerde de groep om niet alleen een klein leger Bob de Bouwers op de been te brengen, maar ook een schitterende praalwagen te construeren. Het 'Gat in de Markt' werd met veel bewondering gadegeslagen en terecht bekroond met de eerste prijs.

Meerdere praalwagens vielen in de smaak. Ook dit jaar was het aantal karren gering, maar was de kwaliteit verrassend. Heel fraai was de vondst van Geen Drank Geen Klank, dat het 22-jarig bestaan opluisterde met een praalwagen waarop de aankomende dino-app in hartje Boxtel op de hak werd genomen, goed voor de derde prijs.

Buurtschap West (tweede prijs) is niet meer weg te denken in de Grote Eendentrek. Met een levensgroot bingospel, compleet met reusachtige levende ballen, werd op de keien van Eendengat een spannend bingospel gespeeld met de ballen van Boxtel. En die ballen waren natuurlijk bekende Boxtelaren, zoals burgemeester Mark Buijs (B(r)uijsbal), De Dorini's (11-11-bal), prins Donald de Twidde (Geluksbal) en horeca-ondernemer Mark van de Moosdijk (IJsbal).

Skôn Boxtel bedacht een leuke variant op Boxtel on Ice: 'Indegat on Ice' en won de vierde prijs. Nieuwkomer Prins Hendrik vervaardigde een metershoge Spaanse peper voor een pittige optocht. Leuk gevonden, maar geen hoogvlieger en bekroond met de vijfde plaats.

LACHSPIEREN

De lachspieren worden in Eendengat doorgaans door de vele grote en kleine loopgroepen in beweging gebracht. De Fretjes, elk jaar goed voor spitsvondigheden en andermaal winnaar van de eerste prijs, wandelden met vaandels door de straten van Eendengat waarop alle bouwwerken stonden die Boxtel heeft verkwanseld - of nog gaat verkwanselen. Het postkantoor, het station, het politiebureau, de Heilig Hartkerk én kasteel Stapelen.

De Kanunniken knipoogden naar president Donald Trump en verrasten met 'Make Indegat great again'. Compleet met virtual reality-brillen werd het publiek uitgenodigd om in een 360-graden capsule naar het geweldige Eendengat te kijken. Hilarisch en goed voor de derde prijs, achter de vrolijke koks Albert en Heijn. De Kittels, die ook elk jaar inspelen op de actualiteit, namen cybercriminaliteit op de hak en toonden aan dat zelfs Eendengat 'gehekt' kan worden. Met houten hekken werd dat op ludieke manier bewezen.

De Sissy Girls hadden een stand-in van wethouder Herman van Wanrooij meegenomen om de parkeerproblematiek in hartje Boxtel aan de kaak te stellen en pakten de tweede prijs én het Beste Boxtelse Idee. Compleet met blauwe zone, een wandelende parkeermeter en een levensgrote parkeerschijf moest Van Wanrooij eraan geloven...

De Koninginnen van de Kunst (derde prijs) verrasten met een ludieke verwijzing naar de discussie over rubbergranulaat waarmee kunstgrasvelden worden ingestrooid. De dames waren allemaal uitgerust in prachtige kostuums van kunstgras. Het motto van de koninginnen: 'Door de ophef over de korrel, moeten wij weer aan de borrel'.

Zonder The Ladies (tweede prijs) geen Grote Eendentrek, zo lijkt het wel de laatste jaren. De groep die elk jaar uitmunt in prachtige kostuums, deed ditmaal mee met een 'mooishow' die vorige week al met pamfletten in Eendengat was aangekondigd. Een schitterende loopgroep die onder het motto 'Die Sign Mooi' omstanders over de catwalk liet lopen. Natuurlijk werd gekozen voor de fraaist uitgedoste carnavalsvierders...

Een giller van formaat was de Indegatse Work-Oud die door de Buurtvrouwen werd uitgebeeld en door de jury werd beloond met de eerste prijs. Eenden met rollator strompelden mee in de stoet, aangejaagd en opgehitst door een superfitte sportinstructrice. Een hilarische verwijzing naar de reclame van Specsavers.

Sociale media als Facebook, Twitter en LinkedIn werden op een leuke manier in de optocht gebracht via D'n Urste Opkijk. De groep kreeg de aanmoedigingsprijs.

UITSLAG

Spontane deelnemers: 1. De Fredjes ; 2. Hein en Albert; 3. Kanunniken; 4. Petrappers; 5. Animo. Loopgroepen: 1. Buurtvrouwen; 2. The Ladies; 3. De Koninginnen van de Kunst; 4. Sissy Girls. Wagens: 1. Gin Verstand;2. Buurtschap West; 3. Geen Drank Geen Klank; 4. Skôn Boxtel; 5. Prins Hendrik. Best Boxtels Idee: Sissy Girls. Aanmoedigingsprijs: Dun Urste Opkijk.

De Indegatse Work-Oud voor oudere eenden viel in de smaak, ook bij de jury die De Buurtvrouwen de eerste prijs bij de loopgroepen gaf.
Nog nooit vertoond: trap met fietsondersteuning...
Geen Drank Geen Klank won de tweede prijs met de knipoog naar de dino-app.
Koninginnen van de Kunst onder invloed van rubbergranulaat...
De Kanunniken halen Donald Trump naar Eendengat: 'We make Indegat great again'.