Afbeelding
Foto:

What's Up, Joost?

Joost van de Laak (12) is ongetwijfeld een van de grootste carnavalsliefhebbers in Boxtel. Zodra de eerste berichten over Eendengat opduiken, begint hij aan de voorbereiding van zijn deelname aan de Kleine Eendentrek. Zaterdag deed hij natuurlijk weer mee, alweer voor de zevende keer. Het leverde hem een officiële speld op van prins Peer de Twidde.

Wat vind je van carnaval? ,,Carnaval is het leukste feest van het jaar. Ik verheug me er altijd heel erg op en kan niet wachten tot de optocht begint. Kijk, daarachter heb je de jeugdprins al en ik heb ook heel veel muzikanten gezien."

Je doet voor de zevende keer mee aan de jeugdoptocht. Wat heb je dit jaar gemaakt? ,,Ik houd erg van muziek en deed al eerder mee met een trommel. Nu ga ik ook trommelen en heb ik met papa en mama een karretje gemaakt met heel veel foto's erop. Zodat iedereen kan zien wat ik eerder heb laten zien in de optocht. Ik ga trommelen en onderweg aan het publiek rammelaars uitdelen."

Er staat een gedichtje op. Kun je dat voorlezen? ,,Er klinkt muziek in Eendengat, wij weten het al twaalf jaar. Dagelijks bespeelt onze Joost zijn repertoire, alleen met carnaval in het openbaar. Als de Joostieband is hij na zeven optochten inmiddels geliefd én bekend. Deze keer neemt hij een rammelaar voor je mee. Want muziek maken is nog leuker met z'n twee." Mooi hè?

Je doet altijd mee met de individuele deelnemers. Waarom? ,,Ik zit op school in Rosmalen en de kinderen uit mijn klas wonen niet in Boxtel. Ik vind het leuk om met papa en mama mee te doen. En opa en oma komen kijken, net als iemand uit mijn klas. Ik hoop dat ik straks kan zwaaien. En een rammelaar uitdelen natuurlijk!"

Prins Peer de Twidde is onder de indruk van Joosts enthousiasme en passie voor carnaval. Peer: ,,Ik geef Joost daarom mijn officiële Eendengat 2017-speld die hij met trots mag dragen. Joost is elk jaar een hele belangrijke deelnemer aan de Kleine Eendentrek."

Joost straalt. En zegt: ,,Ik weet eigenlijk niet tot welke leeftijd je mag meedoen aan de kinderoptocht. Ik ben al 12 jaar. Maar ik hoop nog héél vaak mee te doen!" (Foto: Marc Cleutjens).