Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LEERLINGEN JRL DEBATTEREN IN PROVINCIEHUIS

Scholieren op weg naar het Lagerhuis

MARIËLLE WIJFFELAARS

Middelbare scholieren uit Brabant traden vrijdag even in de voetsporen van bekende lijsttrekkers als Lodewijk Asscher en Alexander Pechtold. Tijdens de wedstrijd Op weg naar het Lagerhuis gingen de leerlingen met elkaar in discussie over tal van maatschappelijke onderwerpen. In het provinciehuis debatteerden ook leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) uit Boxtel erop los. En dat was best een beetje spannend.

In de grote hal van het provinciehuis in 's-Hertogenbosch werd voorafgaand aan het debat nog even de strategie doorgenomen. De leerlingen uit de vierde, vijfde en zesde klassen van het Jacob-Roelandslyceum bleven er redelijk rustig onder. ,,Natuurlijk is het spannend", zei Juulke. ,,Maar we hebben goed geoefend, dus ik ben optimistisch." Ook Anastasija was positief. ,,Het gaat over interessante onderwerpen zoals het gebruik van mobiele telefoons op de fiets. Heel belangrijk!"

Twintig scholen uit Brabant kwamen naar de wedstrijd die werd georganiseerd door Het Debatbureau en jongerenorganisatie Hope XXL. De hoofdprijs? Deelname aan de landelijke finale waarin een reis naar New York op het spel staat. In vier poules gingen de scholieren in drie rondes met elkaar de woordelijke strijd aan. Maar dat niet alleen, ook de zogeheten V-rede speelde een grote rol in het kiezen van de winnaar.

ANONIEM SOLLICITEREN

De speech van het JRL werd gegeven door Juulke die met haar V-rede zorgde voor een grote stilte. Het verhaal over Marloes, een meisje dat depressief was en het leven niet zag zitten, was aansprekend. Want eigenlijk kent iedereen wel een Marloes, zo betoogde Juulke.

In de eerste ronde traden de Boxtelse leerlingen aan tegen scholieren van het Titus Brandsma Lyceum uit Oss. Tom, Isy, Juulke, Senna, Gosse, Myrthe, Roy, Anastasija, Robert en Boris stonden daarin voor de moeilijke taak om tegen het anoniem solliciteren te zijn.

Anastasija betrok de kwestie op zichzelf. Met haar buitenlandse naam is ze naar eigen zeggen ervaringsdeskundige. ,,Ik ben nog nooit afgewezen voor een sollicitatiegesprek en mijn ouders worden ook gewoon uitgenodigd. Anoniem solliciteren is dus helemaal niet nodig", stelde ze. De tegenpartij stond even met de mond vol tanden, maar herpakte zich snel.

TELEFOONS OP DE FIETS

Er ontstond een levendige discussie waarbij elke leerlingen wel even aan het woord mocht komen van de debatleider. Veel te snel begon de klok te tikken en zat de eerste debatronde erop. Even uitrusten was er niet bij, want het zogenaamde 360-gradendebat stond op het programma. Bij het geluid van de zoemer moesten de leerlingen 360 graden van mening veranderen. En dat lijkt een stuk makkelijker dan het is.

Op de stelling 'Smartphones op de fiets moeten verboden worden' gingen de scholieren heftig in conclaaf. Het is immers een onderwerp waar de jongeren dagelijks mee te maken krijgen. ,,Ingrijpen door de politie? Wel nee. Het moet vanuit de opvoeding komen", zo oordeelde Tom. Vlak daarop klonk de zoemer en moest hij zijn mening ineens helemaal omgooien. ,,Natuurlijk moeten we het verbieden. Het is levensgevaarlijk."

NIET NAAR NEW YORK

Na afloop van de eerste ronde was de Boxtelse groep positief gestemd. ,,We moesten er even inkomen, maar uiteindelijk ging het steeds beter", vond Robert. Boris vulde aan: ,,We waren lekker fel en iedereen kwam aan bod. Ik ben tevreden."

De jury vond dat het JRL de argumenten goed onderbouwde, veel voorbeelden gebruikte en ook persoonlijke ervaringen onder woorden bracht. Toch won het Titus Brandsma Lyceum de eerste debatronde, vooral door de pakkende manier van debatteren en de verschillende invalshoeken. ,,Jammer, maar er volgen nog meer rondes", sprak Robert optimistisch.

In de daaropvolgende rondes wist het JRL er één te winnen, de andere werd verloren. Geen landelijke finale dus, maar wél een mooie ervaring rijker.

FOTO BOVEN: Het debat was in de vorm van het Lagerhuis. En dat betekent: opstaan als je wat wilt zeggen. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding