Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VOLOP PERCELEN BESCHIKBAAR OP BOERENERF AAN DEN BERG

Natuurlijk tuinieren, óók in Liempde

MARC CLEUTJENS

Op het erf van Jan en Jacqueline van Kemenade aan Den Berg in Liempde is binnenkort de mogelijkheid voor particulieren om een eigen moestuin te beginnen. In de schaduw van de veestallen van hun boerderij De Toom kunnen liefhebbers terecht op kleine percelen van 50 vierkante meter om groente, fruit en bloemen te telen. Zonder kunstmest, zonder bestrijdingsmiddelen...

Met de verhuur van een aantal moestuintjes wil de familie Van Kemenade iedereen met groene vingers de kans bieden om tegen een schappelijke huurprijs zelf aan de slag te gaan met de verbouw van aardappelen, kool of sla. ,,Het is een nieuw initiatief. We willen polsen of er belangstelling is om op natuurlijke wijze te tuinieren en vervolgens bij de gemeente navragen wat de mogelijkheden zijn", vertelt Jan van Kemenade. Hij wil de moestuinders graag met raad en daad en eenvoudige tips bijstaan om op te starten.

Op het erf, dat in de verte uitzicht biedt op het Groot Duijfhuis en de duiventoren, is in de toekomst plaats genoeg om enkele tientallen tuintjes in te richten. ,,Wel volgens bepaalde afspraken", beklemtoont de Liempdenaar. ,,We werken honderd procent op natuurlijke wijze en dat verwachten we straks ook van de moestuinders. Daarnaast mogen ze op de perceeltjes zelf geen bouwwerken plaatsen, er moet vooral getuinierd worden."

BRANDRODE RUNDEREN

De familie Van Kemenade woont en werkt al sinds 1965 aan Den Berg in Liempde. Onder de naam De Toom worden zo'n tachtig brandrode runderen gehouden, die alle ruimte hebben in de stal en in de meeste maanden grazen in weilanden nabij de Dommel. Sinds enige tijd leven op de boerderij ook scharrelvarkens van het ras bonte Bentheimer. Scharrelkippen maken het boerenbedrijf compleet.

In de kleine boerderijwinkel op het erf is van alles te koop, van uitgebreide vleespakketten tot varkens- en rundvleesproducten, variëren van gehakt en koteletten tot kogelbiefstuk en rollade, allemaal afkomstig van eigen dieren. Worstenbroodjes en snertpakketten completeren het aanbod.

STAMBOEKVEE

De familie Van Kemenade is fier op de wijze waarop al vele jaren op een diervriendelijke manier geboerd wordt in Liempde. Meerdere keren werd meegedaan aan agrarische themadagen en werd open huis gehouden. De brandrode runderen zijn de trots van het bedrijf. Stieren, ossen, koeien en kalfjes hebben alle ruimte om zich vrij te bewegen en worden niet van elkaar gescheiden. Het stamboekvee behoort tot de paradepaardjes van De Toom.

Belangstellenden die een perceel willen huren om zelf groente te gaan verbouwen, kunnen contact opnemen met de familie Van Kemenade. Dat kan telefonisch via nummer (0411) 63 12 33 of per e-mail: detoom@kpnplanet.nl. De huurprijs bedraagt één euro per vierkante meter per jaar.

FOTO BOVEN: Jan van Kemenade bracht deze week de eerste moestuinen in gereedheid. Belangstellenden kunnen voor een kleine prijs een moestuin inrichten op het erf van boerderij De Toom aan Den Berg in Liempde. (Foto: Peter de Koning).


Kienen Gemonde

maakt doorstart

Gonnie van Eindhoven en Toosje de Koning, vrijwilligers van de Gemondse Leefbaarheidsgroep, namen jarenlang de organisatie van de maandelijkse kienmiddag op zich. Dat stokje droegen ze recent over aan Joke van de Sande en Tiny Schellekens.

De twee Gemondenaren wilden de - altijd drukbezochte - activiteit graag in stand houden. ,,Er is altijd veel belangstelling voor het kienen in Gemonde en het zou echt zonde zijn als dit zou verdwijnen", vertellen Van de Sande en Schellekens. ,,Bezoekers kijken naar deze middag uit en spelen dan ook fanatiek om de prijzen. Ze zijn blij dat wij het voortzetten."

De kienmiddag vindt dus doorgang, maar de organisatoren roepen lokale ondernemers wel op om een kleine bijdrage te leveren. ,,We zoeken sponsors die kleine prijzen ter beschikking willen stellen."

Het kienen vindt elke eerste vrijdag van de maand vanaf 13.30 uur plaats in café Kloosterzicht aan de Sint-Lambertusweg in Gemonde. De eerstvolgende kienmomenten zijn: vrijdag 3 maart, 7 april en 5 mei. De kosten bedragen 2,50 euro per kaart.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Joke van de Sande via (073) 551 37 81 of met Tiny Schellekens via (073) 551 72 43.