BOXTELS TALENT WIL INNOVEREN

Studenten Helicon in topklas veehouderij

Studenten van Helicon MBO Boxtel gaan komend schooljaar meedoen aan de Topklas 2.0 voor Veehouderij. Dat heeft de Boxtelse school die is gehuisvest aan de Schouwrooij op bedrijventerrein Ladonk deze week bekendgemaakt. De eerste leerlingen ontvingen uit handen van bestuursvoorzitter Ab Groen een testimonium waarmee hun deelname aan de Topklas 2.0 bevestigd is.

Een nieuwe groep leerlingen met daarin volgens de school 'een mooie mix van jongens en meiden' ging aan de slag in de Mengfabriek. Dat is een laboratorium voor lokale en circulaire economie aan de Tramkade in 's-Hertogenbosch. ,,Deze veertien talentvolle studenten van de opleiding Veehouderij van Helicon MBO Boxtel zijn geselecteerd om het komende jaar mee te doen met dit traject", meldt de school.

,,Samen met een adviesgroep gaan zij op zoek naar inspiratie en innovatie op het gebeid van ondernemerschap. Zij gaan bij unieke bedrijven buiten de sector op bezoek om de ondernemers het hemd van het lijf te vragen. De kennis die zij daarop doen helpt de leerlingen om zich voor te bereiden op hun toekomstig ondernemerschap."

BREDER PERSPECTIEF

Tijdens de eerste bijeenkomst kregen de topklasleerlingen de opdracht om een 'pitch' voor te bereiden. Na een training door Sikko Hoogstra van de The One Minute Company, presenteerden de studenten zichzelf aan de leden van de adviesgroep. ,,Meer nog dan in de eerste editie van Topklas willen we de leerlingen meegeven dat het belangrijk is de veehouderijsector in breder perspectief te zien", meldde een woordvoerster van Helicon.

In de opzet van Topklas 2.0 leren leerlingen om 'met open vizier de maatschappij tegemoet te treden'. Ze worden volgens Helicon getraind in het beargumenteerd aangaan van de dialoog met partijen buiten de veehouderij, zo legt projectleider Arthur Kalkhoven uit. ,,Leerlingen geven zelf vorm aan het programma dat de topklas gaat volgen. Een mogelijk onderwerp kan zijn de kracht van sociale media, de precieze invulling wordt bepaald door de leerlingen."

STEVIGE VOORBEREIDING

Teamleider Veehouderij Bregje Verhoeven is blij met deze ontwikkeling. ,,Graag zouden we de opzet van Topklas 2.0 willen uitrollen naar onze andere niveau 4 opleidingen. Meer leerlingen krijgen zo een nog stevigere voorbereiding op hun rol als ondernemer in de maatschappij van vandaag."

De adviesgroep van de Topklas wordt gevormd door onder meer Rabobank Peelland Noord, Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur, FoodUp! Brabant, ZLTO, HAS Hogeschool en Helicon Opleidingen.