High speed fotografie: het fotograferen van snelle gebeurtenissen. Jan van Welt legde hier een vallende druppel vast en geeft op 18 en 19 maart een demonstratie.
High speed fotografie: het fotograferen van snelle gebeurtenissen. Jan van Welt legde hier een vallende druppel vast en geeft op 18 en 19 maart een demonstratie. Foto: Jan van Welt

EXPOSITIE IN DE WALNOOT OP ZATERDAG 18 EN ZONDAG 19 MAART

Boxtel Ontspant laat fotokennis groeien

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Maandelijks worden de leden van de zes jaar oude fotoclub Boxtel Ontspant met een foto-opdracht op pad gestuurd. De resultaten worden uitgebreid besproken. ,,En dat is zo leuk aan deze club. Door de opdrachten word je telkens gestimuleerd te fotograferen", aldus Rita de Wilt. Samen met Riek van den Bekerom, Theo Aarts, Jan van de Wiel en George Douenburg organiseert ze de eerste expositie van Boxtel Ontspant in gemeenschapshuis De Walnoot op zaterdag 18 en zondag 19 maart.

Martijn van Geloof en Jasper Manders, inmiddels geen lid meer, stonden in 2011 aan de wieg van Boxtel Ontspant. ,,Het doel was om kennis te delen met anderen, zodat iedereen wat opsteekt en meer leert over fotograferen", legt Aarts uit. Hij is sinds de oprichting lid van de club en vervult ook de rol van penningmeester. De naam Boxtel Ontspant werd via een prijsvraag onder de leden gekozen.

Inmiddels telt Boxtel Ontspant twaalf leden. ,,Er is zeker nog ruimte voor een man of vijf extra", stelt Van de Wiel. De secretaris van Boxtel Ontspant is al lange tijd met fotografie bezig, geeft cursussen en heeft zelfs een studio in Lennisheuvel waar de leden met enige regelmaat gebruik van maken. ,,Ik wilde actiever worden en met een maandelijkse opdracht lukt dat. Toen de oprichters stopten, besloten we onze schouders er onder te zetten om de club te laten bestaan. Inmiddels hebben we een stabiele groep. Maar mensen met interesse voor fotografie kunnen zich altijd melden." Dat geldt ook voor beginners, stelt Van de Wiel. ,,Zij krijgen een mentor van de club toegewezen, zodat hun kennis kan groeien. Maar ze moeten uiteraard wél bereid zijn zich te verdiepen in de fotografie."

THEMA

Boxtel Ontspant komt maandelijks bijeen. Eerst in gemeenschapshuis De Rots, inmiddels in De Walnoot. Tijdens de bijeenkomst worden foto's van de leden besproken die gemaakt zijn naar aanleiding van een thema, zoals 'winter' of 'zelfportret'. Daarnaast worden met enige regelmaat workshops gehouden over vormen van fotografie of excursies. ,,Voorheen drukten we de foto's af, sinds dit jaar bespreken we de foto's via een digitaal scherm. Dan kunnen we meteen tips aan elkaar geven met betrekking tot fotobewerking", aldus Van de Wiel. ,,Daar leer je veel van", voegt Aarts toe. ,,Als ik mijn foto's van zes jaar geleden zie tot nu, dan zie ik dat ik écht wat geleerd heb." De Wilt knikt instemmend. ,,Je krijgt meer oog voor detail. Als ik nu bijvoorbeeld een kerk fotografeer, wacht ik op het goede moment en tot de persoon met de rode jas uit beeld verdwenen is."

Natuur, architectuur, portretten, experimentele fotografie: ieder lid van Boxtel Ontspant heeft zijn eigen voorkeuren. Om die te bundelen én met de club naar buiten te treden, wordt in De Walnoot op 18 en 19 maart een expositie ingericht. Dat kostte behoorlijk wat voorbereiding. ,,We moesten de tentoonstelling vanuit niets opbouwen", legt Van de Wiel uit. ,,Zo moesten er panelen gemaakt worden waarin de foto's van iedereen worden gehangen."

KOFFERTJE

Tijdens de expositie zijn tachtig foto's te zien. Ieder lid heeft drie tot vier eigen afbeeldingen geselecteerd die aan een paneel hangen. Daarnaast wordt van alle leden één groot werk getoond. Tenslotte zijn afbeeldingen van Boxtel Ontspant te zien die het thema 'Boxtel en Selissen' dragen. ,,En vergeet het koffertje niet", lacht Van den Bekerom. Maandelijks wordt een koffertje met spullen doorgegeven aan een lid van Boxtel Ontspant. Hij of zij maakt een foto van voorwerpen die er in zitten. Enkele van die afbeeldingen zijn tijdens de expositie te zien.

De expositiecommissie van Boxtel Ontspant is nu al fier op de expositie. ,,Het is een mooi geheel", stelt De Wilt. ,,We zijn een klein clubje, maar het resultaat is iets om trots op te zijn", voegt Van de Wiel toe. ,,Het zijn geen doorsnee huis-, tuin- en keukenfoto's."

HIGH SPEED FOTOGRAFIE

Aan de tentoonstelling van Boxtel Ontspant worden enkele activiteiten toegevoegd. Zo is er een kinderpuzzeltocht en een loterij. Degene die de loterij wint, mag een foto van de expositie uitkiezen om thuis op te hangen. Jan van Welt, lid van Boxtel Ontspant, geeft op beide dagen om 14.00 uur een demonstratie 'High speed fotografie', een vorm van fotografie waarbij je gebeurtenissen met een snelle sluitertijd vastlegt, bijvoorbeeld het vallen van een druppel of breken van een glas.

De tweedaagse expositie in De Walnoot wordt op zaterdag 18 maart om 13.00 uur geopend door wethouder Marusjka Lestrade van de gemeente Boxtel en is tot 18.00 uur te bezichtigen. Zondag 19 maart is het publiek welkom tussen 11.00 en 17.00 uur. De demonstratie highspeedfotografie door Jan van Welt van Boxtel Ontspant start op beide dagen om 14.00 uur.