Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CDA'ER STIJN STEENBAKKERS MIKT OP TWEEDE KAMERZETEL

'Tweedeling in samenleving bestrijden'

Hij groeide op in Schijndel, maar kent Boxtel als zijn broekzak. Stijn Steenbakkers (29) is een van de CDA-kandidaten voor een zetel in de Tweede Kamer en wil in Den Haag opkomen voor 'zijn' Brabant, het familiebedrijf en pleiten voor sport als bindmiddel.

MARC CLEUTJENS

Woensdag 15 maart nadert met rasse schreden en er gaat geen dag voorbij dat Steenbakkers voor 'zijn' CDA op campagne is. De Schijndelaar die thans met zijn gezin in 's-Hertogenbosch woont, is regelmatig in Boxtel. Hij trapte er onlangs de lokale campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen af in de oude boomgaard. Vorige week nam hij deel aan het Jacob-Roelandslyceum-debat met jongeren en verzorgde hij een prikkelende lezing voor Probus, een serviceclub van gepensioneerde ondernemers in Boxtel.

Over de stembusuitslag durft Steenbakkers wel wat krasse uitspraken te doen. ,,Ik denk dat het CDA de grootste partij gaat worden en dat we met Sybrand Buma een degelijke en betrouwbare kandidaat hebben voor het premierschap die geen gouden bergen belooft." Zelf verwacht hij, als nummer 24 op de kandidatenlijst, serieus kans te maken op een Kamerzetel. ,,Als we de grootste worden, kom ik erin. Als we gaan deelnemen aan de regering kan dat ook omdat verkozen Kamerleden zullen doorschuiven naar ministersposten." Lachend: ,,En als inwoners van Boxtel, Meierijstad en 's-Hertogenbosch massaal op mij stemmen, heb ik vast en zeker genoeg voorkeursstemmen."

WAARDEN EN NORMEN

Het is volgens Steenbakkers tijd voor een nieuw geluid. ,,Premier Rutte is niet geloofwaardig meer. Een minister-president die praat in termen van 'pleur op' doet mee aan de verruwing die we overal zien. Het land is de voorbije jaren gerund als de eerste de beste Albert Heijn-winkel, zonder dat er oog was voor normen en waarden en dat belang werd gehecht aan het verbinden van mensen."

Het kandidaat-Kamerlid pleit overal waar hij komt voor de bestrijding van de tweedeling in de samenleving, in zijn ogen veroorzaakt door verregaande globalisering en een steeds verder op afstand geraakte overheid. ,,In Nederland moet weer een besef gaan doorklinken dat we het samen doen. De gedachte dat iedereen het wel redt zonder overheid is een misvatting."

Een van Steenbakkers' speerpunten is het behoud en de versterking van familiebedrijven, die er alleen al in Brabant 55.000 zijn. Ze zijn volgens hem geworteld in de samenleving en kijken niet alleen naar het behalen van winst op korte termijn. ,,Familiebedrijven zijn fundamenten waarop onze samenleving is gebouwd en de overheid moet ze ondersteunen." Riekt dat niet te veel naar overheidsbemoeienis? ,,Haha, we zijn de VVD niet. Het CDA vindt dat we samen op moeten trekken en krachten moeten bundelen."

HOCKEY

Steenbakkers bewaart veel herinneringen aan Boxtel. Hij was drie jaar speler in het eerste mannenteam van hockeyclub MEP. Bij die club was hij trainer van jongens C1 waarin toppers als Jelle Galema, Glenn Schuurman en Roel Bovendeert excelleerden. Ook kwam hij regelmatig in het uitgaansleven, hij kan de kroegen aan de Markt stuk voor stuk opsommen. Na een universitaire studie in Utrecht en Rotterdam en een studie in Antwerpen, was hij beleidsmedewerker van de CDA-fractie in de Tweede Kamer.

Die werkplek verruilde hij voor een baan bij de Rabobank, waar hij thans grote zakelijke klanten ondersteunt. Daarnaast is hij namens het CDA lid van Provinciale Staten. Als provinciepoliticus pleit hij voor een sterkere vertegenwoordiging van Brabant in de Tweede Kamer. ,,Brabant moet zijn rol opeisen. We hebben 2,5 miljoen inwoners, een ijzersterk bedrijfsleven en veel innovatieve opleidingen. Onze provincie moet ook haar eerlijke deel krijgen als het om geld gaat voor infrastructuur en cultuur."

Steenbakkers zou graag zien dat de Tweede Kamer minimaal voor 50 procent uit volksvertegenwoordigers bestond die uit de regio komen. ,,Hier ligt een uitdaging voor alle partijen om meer mensen uit andere gebieden dan de Randstad op de kieslijst te zetten. Het CDA slaagt daar goed in en ik weet zeker dat ik de stem van Brabant zal laten horen."

SPORT VERBROEDERT

Refererend aan zijn grote passie voor sport - hij speelt thans hockey bij Hopbel in Schijndel - vindt Steenbakkers dat op dit terrein grote kansen liggen om Nederland sterker te maken. ,,Sport wordt nog steeds niet optimaal ingezet om verschillen tegen te gaan en de tweedeling te doorbreken", meent de CDA'er. ,,Sport verbroedert en brengt mensen samen. Meer sporten levert ook gezondheidsvoordelen op én geeft positieve energie."

Met nog enkele weken campagnetijd voor de boeg, verheugt Steenbakkers zich op een boeiende tijd. Hij weet zich gesteund door de Boxtelse CDA-afdeling. ,,Onder leiding van fractievoorzitter Hélène van As laat het CDA in Boxtel zien actief, betrokken en enthousiast te zijn. Diezelfde passie wil ik aan de dag leggen om me in te zetten voor Brabant. Als het kan vanaf 15 maart in Den Haag..."

FOTO BOVEN: Stijn Steenbakkers in debat tijdens een discussie met jongeren op het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel. De CDA'er mikt ik de regio Boxtel op veel voorkeurstemmen.(Foto: Peter de Koning).


Theater voor

mantelzorgers

in De Walnoot

Steunpunt Mantelzorg organiseert dinsdag 28 maart tussen 13.30 en 15.00 uur in samenwerking met Theducater in gemeenschapshuis De Walnoot de interactieve theatervoorstelling 'Verbinden doe je niet alleen'. Die gaat over de samenwerking tussen zorgverlener en mantelzorger en is ook bedoeld voor beide doelgroepen.

Het steunpunt wil met de workshop - de derde in de reeks Constructief Samenwerken - een goede samenwerking en afstemming tussen de mantelzorger en de hulp- en zorgverleners in de thuissituatie bevorderen. Dat is noodzakelijk, want zowel de mantelzorger als de zorgverlener spelen een belangrijke rol in de zorg voor de cliënt. Daarbij is het zaak om samen optimaal gebruik te maken van de expertise van de mantelzorger. Tegelijk is het van belang om de mantelzorger niet te overvragen en rekening te houden met zijn of haar mogelijkheden. Dat begint met het opbouwen van een goede relatie.