Afbeelding
Foto: Peter de Koning

POLITIETEAM MEIERIJ WINT TROFEE VOOR NIEUWE WERKWIJZE

'Agent met passie: mooiste wat er is'

LONNEKE HOONDERT

,,Waardering van burgers doet me tien keer meer dan een trofee", zegt Dennis Idoe, operationeel expert bij de Boxtelse politie. Toch is de agent apetrots op de WEP-Award die Basisteam Meierij, waartoe ook Boxtel behoort, op Valentijnsdag ontving van stichting Waardering Erkenning Politie. Die kreeg ze voor haar innovatieve manier van werken. ,,Daarin wordt minder gestuurd op cijfers en meer op wat burgers van ons vragen."

Politiechef Frans Heeres droeg het team voor. De WEP-trofee wordt maandelijks uitgereikt aan een politieteam in Nederland voor 'goed politiewerk'. Eind oktober wordt tijdens een gala een team uitgekozen dat zichzelf een jaar lang 'Het beste politieteam van Nederland' mag noemen.

Twee jaar geleden werd 'het nieuwe werken' ingevoerd bij de politieteams van Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel, Haaren, Vught, Sint-Oedenrode, Heusden en Veghel die samen Basisteam Meierij vormen. Meer dan tweehonderd medewerkers krijgen ruimte om hun werk, uiteraard binnen de kaders van de Nationale Politie, naar eigen inzicht uit te voeren. Het doel? Dichter bij de burgers staan. Dat wordt onder meer bewerkstelligd doordat politiemensen minder tijd kwijt zijn aan regels en protocollen. ,,Doordat we meer verantwoordelijkheid hebben gekregen, zijn we ook meer betrokken. En een agent met passie, die intrinsiek gemotiveerd is, is het mooiste wat er is. Zo ontstaan de leukste ideeën. Het maakt niet uit of je nu receptionist bent, rechercheur of agent. Als je een goed idee hebt dat ervoor zorgt dat we als politie tot een beter resultaat komen, dan gaan we daar mee aan de slag", vertelt Idoe.

POETSWEEK

De innovatieve aanpak heeft al tot behoorlijk wat nieuwe ideeën geleid. Zo werd er een 'poetsweek' gehouden. ,,Alle zaken die op de plank lagen te verstoffen, probeerden we weg te werken. Tijdens de zogenoemde poetsweek verhoorden we in één week tijd alle verdachten. Zo hebben we een grote inhaalslag gemaakt en lopen we niet meer achter de feiten aan." Ook met het zogeheten bakenproject werden goede resultaten geboekt. ,,Een aantal collega's heeft zich verdiept in GPS, bijvoorbeeld bij een lokfiets. Dat is een groot succes."

De combinatie van 'het nieuwe werken' en digitalisering maakt ook het doen van een aangifte makkelijker. ,,Een jongen van 18 jaar kan prima via internet zijn gestolen fiets rapporteren. Maar ouderen of mensen met een hulpvraag hoeven zich echt niet in allerlei digitale bochten te wringen. Er is een scala aan mogelijkheden om aangifte te doen. Desnoods komen we bij je thuis", onderstreept Idoe.

WIJKGERICHT WERKEN

Doordat ze zelf de regie voeren, hebben politiemensen meer plezier in hun werk. Ook de overstap naar 'wijkgericht werken' draagt daar aan bij. ,,Het heeft geen zin om agenten uit Boxtel naar Heusden te sturen. De grootste lokale boef zouden ze niet eens herkennen. Dienders roepen vaak dat ze terug willen naar vroeger, toen ze de zoon van de slager bij naam kenden. Door eerdere schaalvergrotingen bij de politie was dat niet meer het geval. Met onze wijkgerichte aanpak heeft de burger voortaan een vast en goed aanspreekpunt. Terug bij de burger. Collega's vinden dat heel fijn. Ze kennen bijvoorbeeld de bakker, maar die weet hen óók te vinden", benadrukt Idoe.

Agenten bevinden zich dan wel meer op straat, het politiebureau aan de Bosscheweg blijft gewoon open. ,,Aan de openstelling veranderen we niks. Hoewel ik me wel afvraag of we dat in de toekomst nodig hebben als de politie is waar die moet zijn..."

De Boxtelse politie wil dichter bij de inwoners van het dorp staan, maar werkt ook nauw samen met onder meer wijkorganen, woonstichting Sint-Joseph en de gemeente. ,,Maar ook met lokale winkeliers. Door de nieuwe werkwijze zitten we in de haarvaten van de maatschappij. Je móet verbinding maken. Doe je dat niet, dan kom je niet verder dan de aders en dan mis je signalen uit de wijk. Bijvoorbeeld wanneer een kind dreigt te radicaliseren of die ene jongen uit de straat met die veel te dure auto. Mensen moeten ons makkelijk weten te vinden ", aldus Idoe. Het Buurt Informatie Netwerk dat recent werd opgezet, waar burgers, gemeente en politie op een eenvoudige manier informatie kunnen uitwisselen, helpt daar bij.

LAGER ZIEKTEVERZUIM

De nieuwe aanpak blijkt een succes. In buurgemeente Sint-Michielsgestel liepen de misdaadcijfers aanzienlijk terug. Idoe: ,,Medewerkers zijn tevreden en het ziekteverzuim ligt lager dan bij andere teams." Ook bestuurders zijn te spreken over de werkwijze. Boxtelse burgemeester Mark Buijs en zijn collega Jan Pommer van de gemeente Sint-Michielsgestel waren dan ook aanwezig bij de uitreiking van de WEP-trofee. ,,De gemeente is een belangrijke samenwerkingspartner. Er is niets zo fijn als een bestuur dat aan je zijde staat. Ook al bestaat het risico dat sommige initiatieven een negatief effect hebben op de misdaadcijfers. We steunen elkaar, maar kunnen elkaar echter óók aanspreken."

Ook korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom uit Boxtel sprak eerder in deze krant zijn lof uit over Basisteam Meierij en haar werkwijze. Die is inmiddels ook uitgerold naar andere teams in Nederland. ,,En als Erik erachter staat, wat staat er dan nog in de weg om in het hele land de politie weer dichter bij de burger te brengen?", lacht Idoe.

FOTO BOVEN: Basisteam Meierij, waartoe ook de Boxtelse politie behoort, won op Valentijnsdag de WEP-trofee voor haar vernieuwende werkwijze. Met de nieuwe aanpak willen de agenten dichter bij de burger staan. Hoewel de politie zich meer in de Boxtelse straten bevindt, kunnen inwoners ook nog steeds terecht in het bureau aan de Bosscheweg. (Foto: Peter de Koning).


Aan de slag bij Brabants Centrum

PÅL JANSEN

Op sociale media geldt voor de journalistiek in Nederland een belangrijke stelregel: emotie doet het altijd goed. Berichten gericht op emotie worden geliket, gedeeld en daardoor bij iedereen onder de aandacht gebracht. Een collegajournalist merkte eens op: waar is wat clickt. Toch heb ik als journalist de ijdele hoop iets anders bij te moeten dragen: waar is wat waar is.

Mijn naam is Pål Jansen, jullie nieuwe journalist van dienst. Iemand die 'liever bij de dorpspomp aan de Keefheuvel staat dan op het Binnenhof van Den Haag', zo schreef ik in mijn sollicitatiebrief aan directeur Henk van der Zee en hoofdredacteur Marc Cleutjens.

Het is namelijk mijn overtuiging dat lokale journalistieke media de toekomst hebben. Het vertrouwen in de landelijke journalistieke media is laag, kranten hebben het al een tijdje moeilijk en 'alternative facts' vervuilen het publieke debat online.

Veel van mijn voormalige studiegenoten zijn na de opleiding Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg de marketing in gegaan of komen op online redacties terecht waar er op berichten zoveel mogelijk geclickt moet worden. Logisch: zoveel mogelijk mensen moeten een bericht lezen, ook op Facebook.

Toch, het is ook fijn om bij een journalistiek medium terecht te kunnen waarvan je weet dat het betrouwbare informatie levert. Een plek waar je het 'fake news' op sociale media kan ontlopen en ook verhalen krijgt die gewoon belangrijk zijn om te weten. Dat heeft een doodeenvoudige reden: om fijn samen te kunnen leven, is het ten eerste belangrijk om te weten wat klopt. Daarom was ik na gesprekken met Henk en Marc direct verknocht aan Brabants Centrum.

UNIEKE POSITIE

Als geboren en getogen Veghelaar ben ik jaloers op het feit dat duizenden mensen willen betalen voor een stichting die wekelijks twee journalistieke kwaliteitskranten publiceert, zowel op papier als digitaal. Het doel van de stichting is bovendien iets waar ik volledig achtersta; het bindmiddel zijn voor Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Gemonde en Esch.

Henk heeft laten zien welke activiteiten allemaal ondersteund worden, zoals de Boxtelaartjes, Samenloop voor Hoop in Liempde, de nieuwe musical Witte Geit, en nog veel meer wat er is geweest en aan zit te komen.

Voor jullie ga ik mijn stinkende best doen om mijn bijdrage te leveren: door te helpen om in het tijdperk van 'alternative facts' en sociale media als krant een betrouwbare bron van informatie te blijven. En daar begin ik bij Brabants Centrum vanaf vandaag mee: ik heb er zin in.

Afbeelding