RAADSVERGADERING OP 16 MAART

Haaren praat verder over rapport provincie

CARRY DIRKX

De gemeenteraad van Haaren komt op donderdag 16 maart in een extra vergadering bij elkaar. De raad bespreekt dan het adviesrapport van Roel Augusteijn, die in opdracht van de provincie Brabant onderzoek deed naar de bestuurlijke toekomst van de gemeente. Zijn eindadvies luidde: Haaren opsplitsen per 1 januari 2020. De provincie nam het advies over en vroeg de gemeenteraad voor 17 maart te reageren op het rapport. Vergaderen op 16 maart lijkt daardoor nogal krap...

,,De raadsvergadering is uitgeschreven door de burgemeester, als voorzitter van de gemeenteraad, in overleg met de vijf fractievoorzitters", meldt een woordvoerder van de gemeente Haaren. De datum lijkt nogal krap. In het rapport van Augusteijn adviseerde hij dat Haaren zo snel mogelijk opgesplitst moet worden. De dorpen Esch, Biezenmortel, Haaren en Helvoirt zouden dan per 1 januari 2020 hoogstwaarschijnlijk gaan horen bij respectievelijk de gemeenten Boxtel, Tilburg, Oisterwijk, Vught en Heusden. ,,Pas eind februari komt de provincie met de visie op Veerkrachtig Bestuur; met daarin ook een toekomstvisie over onze regio. Die willen de fracties meenemen in hun besluitvorming. Op 9 maart stond er al een raadsplein en dit was de eerste plek die open was in de agenda", aldus de woordvoerder.

RAADPLEGING

Tijdens de presentatie van zijn rapport deed Augusteijn de suggestie de Haarense bevolking te raadplegen over de opsplitsing 'als ze toch in de stemlokalen waren voor de Tweede Kamerverkiezing op 15 maart'. ,,Dat gaat zeker niet op die dag gebeuren, want dat halen we nooit", aldus de gemeentewoordvoerder. ,,Een raadpleging van de bevolking gaat nog wel komen; dat vinden alle partijen belangrijk. Wanneer dat precies gaat gebeuren en in welke vorm is nog niet duidelijk. Daar beslist de raad over."

De fractievoorzitters van de twee grootste partijen in de Haarense gemeenteraad reageren precies tegenovergesteld op de krappe datum. Tiny Assink is fractievoorzitter van Progressief '96, de enige partij die vindt dat opsplitsing zo snel mogelijk moet gebeuren en het met de provincie eens is om aan het opsplitsingsproces een (snelle) datum te koppelen. ,,Als de raadsvergadering uitloopt tot na middernacht, ben je al te laat met je reactie", zegt hij. ,,We hadden best eerder kunnen vergaderen. Ik vind dat deze vergaderdatum een negatieve boodschap is richting provincie; alsof je lak aan ze hebt. Ik denk sowieso dat de andere vier fracties op 16 maart het rapport Augusteijn opzij schuiven en weer geen datum voor opsplitsing gaan noemen. Wij vinden: je hebt gekozen voor opsplitsing, dan moet je die niet op de lange baan schuiven."

ZORGVULDIG

Peter den Ouden, fractievoorzitter van Samenwerking '95, reageert tegenovergesteld. ,,Met deze vergaderdatum proberen we juist op tijd te zijn met een reactie naar de provincie. Het was gewoon niet eerder mogelijk, met carnaval en het raadsplein dat al gepland was." Samenwerking '95 vindt dat het opsplitsingsproces 'zo zorgvuldig mogelijk' moet gebeuren. Dit is in lijn met het raadsbesluit dat in april 2016 werd genomen. Dat luidde: 'Als toekomstperspectief vast te stellen dat de gemeente Haaren wordt opgesplitst, op het moment dat voor alle dorpen een toekomstbestendige en bestuurskrachtige oplossing voorhanden is.'