Norbert Klok legde woensdagochtend de laatste hand aan de inrichting van de expositie 'Exlibris, eigendomsmerk in boeken'. Een aantal vitrines laat louter Boxtelse exlibrissen zien. (Foto: Peter de Koning).
Norbert Klok legde woensdagochtend de laatste hand aan de inrichting van de expositie 'Exlibris, eigendomsmerk in boeken'. Een aantal vitrines laat louter Boxtelse exlibrissen zien. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Ex libris, kunst

op de vierkante

centimeter...

In museum MuBo aan de Baroniestraat is vanaf zaterdag 25 februari de expositie 'Ex libris, eigendomsmerk in boeken' te zien. De tentoonstelling is samengesteld door Boxtelaar Norbert Klok, die duizenden ex librissen heeft verzameld en de meest bijzondere exemplaren aan het publiek laat zien.

Een ex libris is een klein kunstwerkje dat boekenliefhebbers voorin een boek plakken waarmee ze laten zien dat het hun eigendom is. Honderden exemplaren in MuBo tonen dat de vervaardiging van ex librissen beschouwd kan worden als grafische kunst op de vierkante centimeter. Verzamelaar Klok verrast in de expositie met tal van artistieke hoogstandjes die toe kunnen worden geschreven aan bekende kunstenaars, zoals Eppo Doeve en Anton Pieck. In het oog springend zijn de linosneden van Henk Blokhuis, die allemaal uit Kloks eigen collectie komen.

Onderdeel van de tentoonstelling vormen enkele Boxtelse vitrines waarin de verzamelaars ex librissen laat zien van bekende en minder bekende inwoners. Zo zijn er kunstwerkjes te bezichtigen van duurzaamheidsambassadeur Jan Juffermans, rijksarchivaris Jan Vriens, echtgenote Jopie van Moorsel van de vroegere huisarts Cees Margry en Theodorus Thielen, geschiedenisdocent van het Jacob-Roelandslyceum. Fraai is een ex libris dat de Boxtelse ontwerper Bruno Ninaber van Eyben ooit maakte. Volgens Klok heeft hij er slechts één vervaardigd.

De tentoonstelling is elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Norbert Klok verzorgt zondag 26 maart vanaf 11.15 uur een lezing over ex librissen in MuBo. Op afspraak worden rondleidingen buiten openingsuren verzorgd. Men kan hiervoor bellen met telefoonnummer (0411) 60 75 51.