De bulten in trottoirs maken dat Liempde een 'kamelendorp' is, stelt het burgerinitiatief dat pleit voor meer rolstoelvriendelijke voetpaden. (Archieffoto 2016: Peter de Koning).
De bulten in trottoirs maken dat Liempde een 'kamelendorp' is, stelt het burgerinitiatief dat pleit voor meer rolstoelvriendelijke voetpaden. (Archieffoto 2016: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BURGERINITIATIEF ROLSTOELVRIENDELIJK LIEMPDE

Aanpak 'kamelendorp' vergt zes ton

HENK VAN WEERT

In een uitgebreid rapport heeft het burgerinitiatief Rolstoelvriendelijk Liempde diverse knelpunten in de dorpskom in kaart gebracht. Ook is becijferd wat het begaanbaar maken van trottoirs en wegen kost: 600.000 euro. Alleen een integrale aanpak helpt om mobiliteit en veiligheid te verbeteren, betogen de mensen die het rapport dinsdagavond aanboden aan burgemeester Mark Buijs.

Voor aanvang van de raadsvergadering boden Mario Knoops en Diny Stolvoort namens Rolstoelvriendelijk Liempde niet alleen een inrichtingsvisie aan waarvoor het burgerinitiatief hulp kreeg van ingenieursbureau Arcadis. Ook nam burgemeester Buijs ruim duizend handtekeningen in ontvangst waaruit blijkt dat er brede steun is voor de aanpak van de knelpunten voor mensen die minder mobiel zijn.

In een emotioneel betoog gaf Stolvoort aan hoe belangrijk het is voor de steeds meer vergrijzende samenleving dat ouderen actief mee moeten kunnen blijven doen. En dat kan volgens haar alleen als ouderen ook veilig over straat durven. ,,Maar ja, hoe graag ga je naar buiten in een kamelendorp waar de bulten van de opdrukkende boomwortels de stoepen 'sieren'?"

Knoops benadrukte dat een samenhangende oplossing noodzakelijk is en dat niet kan worden volstaan met aanpakken van de meest urgente plekken. Wel toonde hij begrip voor het feit dat er veel geld nodig is. De hobbelige stoepen fasegewijs effenen is volgens hem bespreekbaar. ,,Maar wij hopen dat eind 2018 alle problemen zijn verholpen."

Wethouder Herman van Wanrooij zegde op voorhand niet toe dat hij ook daadwerkelijk geld gaat uittrekken om de hobbelige voetpaden in de Liemdpse dorpskom aan te pakken. Hij wees naar een informatiemarkt waar de gemeenteraad keuzes moet maken ten behoeve van de begroting voor 2018. Hij prees het burgerinitiatief als een goed en uitgebreid betoog: ,,Veel voorbereidend werk is ons al uit handen genomen."