Afbeelding
Foto:

OPPOSITIE GEMEENTERAAD BEZORGD OVER GELIJKHEIDSBEGINSEL

'Green Deal' moet Herenboeren verder helpen in Wilhelminapark

HENK VAN WEERT

Zonder op de hoogte te zijn van de precieze inhoud en gevolgen, heeft een meerderheid van de Boxtelse gemeenteraad wethouder Peter van de Wiel de volmacht gegeven om een zogeheten Green Deal af te sluiten. Die moet het mogelijk maken dat de Herenboeren Wilhelminapark een Vlaamse schuur mogen bouwen tegen bestaande regelgeving in. Het raadsvoorstel leidde dinsdagavond tot een stevig debat.

Met name oppositiepartij Balans uitte flinke kritiek op de manier waarop de Green Deal wordt gesloten. Voor fractievoorzitter Wim van der Zanden voelde het alsof hij met zijn rug tegen de muur stond. Door Herenboeren Wilhelminapark een uitzonderingspositie te geven, werkt de gemeente Boxtel zich mogelijk in de nesten, verwacht hij. Hij is benieuwd hoe de bouw van een Vlaamse schuur en van hokken voor varkens en kippen gedoogd kan worden als er door derden wordt gevraagd handhavend op te treden. ,,Dit wordt een principekwestie van gelijke monniken, gelijke kappen."

Van der Zanden benadrukte het initiatief van de Herenboeren, die op een duurzame manier een coöperatieve boerderij opzetten in het Wilhelminapark, 'charmant' te vinden. ,,Ik zou de wethouder graag mijn vertrouwen geven om de Green Deal te ondertekenen, maar kan de risico's niet overzien."

Ook de andere oppositiepartij, het CDA, stemde tegen het voorstel. Fractievoorzitter Hélène van As prees het initiatief van de Herenboeren, maar gaf aan dat het ten opzichte van andere agrariërs niet rechtvaardig is het volledige vrijheid te geven. Ook zei ze de tijdsdruk voor het sluiten van de Green Deal niet te begrijpen.

Wethouder Peter van de Wiel (Ruimte) gaf aan dat Green Deals tussen Rijk, provincie, gemeenten en andere instanties zijn bedoeld om vernieuwende initiatieven kansen te geven in een streven naar minder regelgeving. Hij hoopt de bouw van de opstallen voor de Herenboeren te kunnen realiseren binnen de landelijke Crisis- en Herstelwet. ,,Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan hopen we via deze Green Deal op een andere manier de ruimte scheppen voor Herenboeren om te kunnen experimenteren. Steeds in onderling overleg. Zonder dat een vrijstaat wordt."

STAATSSECRETARIS

Dat er sprake is van tijdsdruk heeft alles te maken met de komst van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) die op 9 maart naar Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel komt. Dan moet de Green Deal ondertekend worden. ,,Blijkbaar om te voorkomen dat een 'verkiezingsfeestje' wordt bedorven", grinnikkte Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks), verwijzend naar de Tweede Kamerverkiezingen die een week later worden gehouden. De komst van Van Dam was echter op 16 januari al bekend. En dus was er in de ogen van Balans voldoende tijd geweest om de concepttekst op te stellen waarmee de gemeenteraad dinsdag al dan niet had kunnen instemmen.

De coalitiepartijen en gedoogpartners spraken echter hun vertrouwen uit in een goede afloop en daarmee kreeg wethouder Van de Wiel het mandaat om over twee weken zijn handtekening te zetten onder de Green Deal.

Voorafgaand aan het raadsdebat sprak Wim Jennissen namens de boerenorganisatie ZLTO Boxtel/Liempde in over de Green Deal voor de Herenboeren. Net als Balans gaf hij aan dat vooraf de inhoud duidelijk moet zijn, voordat tot ondertekening wordt overgegaan. Ook hij wees op het gelijkheidsbeginsel.

FOTO LINKS: Om hun coöperatieve boerderij te kunnen exploiteren willen Herenboeren een gebouw optrekken in het Wilhelminapark. Regelgeving verhindert dat op dit moment. Vorig jaar september bezocht provinciebestuurder Annemarie Spierings het project en reikte daarbij de Agrifoodpluim uit; deze week werd bekend dat het Herenboeren zijn genomineerd voor de Brabantse Stijlprijs. Elders in deze krant meer daarover. (Foto: Peter de Koning).

Fons van Heesch volgt Bart Louwers op in gemeenteraad

Fons van Heesch (65) is dinsdagavond beëdigd als lid van de Boxtelse gemeenteraad. Hij volgt Bart Louwers (D66) die zijn functie na zeven jaar neerlegt omdat hij naar 's-Hertogenbosch verhuist.

Van Heesch heeft de lokale politiek én D66 de afgelopen jaren gevolgd en geadviseerd. Maar een plek aan de zijlijn geeft hij graag op voor een zetel in de gemeenteraad, meldde hij eerder in deze krant. Louwers - werkzaam bij de provincie Noord-Brabant - kenmerkte zich in de Boxtelse gemeenteraad door veel kennis van lopende dossiers. Met vaak scherpe opmerkingen kreeg hij ook nogal eens de lachers op zijn hand.

Zijn laatste daad als gemeenteraadslid zag Louwers dinsdag bekroond met het unaniem aannemen van een motie. Tijdens een debat over de kaders voor een nieuwe manier om afval in te zamelen, pleitte het vertrekkende raadslid ervoor lokaal een inzamelpunt te creëren voor doppen van hard plastic. Die motie werd unaniem aangenomen.

Doppen van petflessen en drinkkartons, maar ook van bijvoorbeeld potten pindakaas leveren meer op dan ander plastic. Diverse goede doelen zamelen deze doppen in als extra inkomstenbron.

Na jarenlange afwezigheid nam D66 Boxtel in 2010 weer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. En met succes, er werden twee zetels behaald. Net als vier jaar later, toen de partij ook tot coalitie toetrad en met Marusjka Lestrade een wethouder leverde.

FOTO RECHTS: Fons van Heesch. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding