The Ladies wonnen vorig jaar de eerste prijs in de Grote Eendentrek bij de loopgroepen. Zij namen de nieuwe huisstijl van de gemeente Boxtel, waarin de eend ontbreekt, op de korrel. (Foto: Peter de Koning).
The Ladies wonnen vorig jaar de eerste prijs in de Grote Eendentrek bij de loopgroepen. Zij namen de nieuwe huisstijl van de gemeente Boxtel, waarin de eend ontbreekt, op de korrel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ZEVENTIEN AANMELDINGEN VOOR GROTE EENDENTREK OP ZONDAG

'Voorrang aan creativiteit boven herriekarren'

HENK VAN WEERT

Vorig jaar startte Stichting Openbaar Carnaval (SOC) in Boxtel met het vragen van een waarborgsom van 500 euro voor niet bij haar aangesloten deelnemers aan de Grote Eendentrek. Op die manier hoopte men zogeheten 'herriekarren' uit de carnavalsoptocht op zondag te weren. De maatregel lijkt effect te sorteren en is ook nu van kracht, zegt SOC-president Jan de Koning.

De rijdende 'après-skihutten' die enorme hoeveelheden decibels aan housemuziek produceren, zijn menig carnavalsvierder een doorn in het oog. Ook Boxtel kende dergelijke deelnemers aan de optocht, maar door de invoering van de waarborgsom bleef deze groep vorig jaar op carnavalszondag achterwege. SOC-voorzitter De Koning is er blij mee.

,,Onze voorzorgsmaatregelen lijken tot nu toe te helpen en ik hoop dan ook dat we komende zondag in Eendengat weer een leuke en creatieve optocht tegemoet kunnen zien. Een optocht met de carnavaleske klanken van lekkere blaasorkestjes in plaats van bonkende 'house-herrie'. Ik klink daarmee misschien als een oude man. Maar de reacties om mij heen hoor, overtuigen me dat we dit als SOC goed doen. Ik heb al diverse malen gehoord dat mensen naar andere optochten gingen kijken en zich daar ronduit ergerden aan de herriekarren die er mee reden."

CREATIVITEIT RUIM BAAN

Wat de toekomst brengt, is voor iedereen natuurlijk een vraag, benadrukt De Koning. ,,Als een volgende generatie het anders wil, moet én kun je de mechanische housemuziek niet weren in de optocht. Maar dat is dan de keuze van die nieuwe generatie. Echter, zolang het kan, willen we de creatieve waggelaars het voordeel geven en hen ruim baan geven in de Grote Eendentrek. Het is als blaasmuzikant erg frustrerend als je voor of achter zo'n herriekar meedoet aan de optocht. Het heeft dan geen nut om ook maar iets te spelen."

En De Koning kan het weten. Sinds enkele jaren is hij niet alleen president van de SOC, maar ook trombonist in The Ducktownband die deze keer opnieuw op de praalwagen zit waarmee prins Peer de Twidde en zijn hofhouding de Grote Eendentrek afsluiten.

NIEUWE DEELNEMERS

De Konings echtgenote Marion is voorzitter van de optochtcommissie en meldt dat zich deze keer zeventien groepen op voorhand hebben ingeschreven voor de Grote Eendentrek die zondag 26 februari vanaf 13.11 uur door het centrum van Boxtel trekt. Dat is net zoveel als vorig jaar. Er zijn dit jaar weer een paar nieuwe deelnemers zoals Prins Hendrik, D'n Urste Opkijk en de Koninginnen van de kunst. Spontane deelnemers kunnen zich op het laatste moment nog inschrijven: dat kan tussen 11.30 en 12.30 uur in grand café Rembrandt (Rechterstraat 56).

WAGGELBOCHT

De route die de carnavalsstoet aflegt, is als volgt: Rechterstraat, Rozemarijnstraat, Markt, Clarissenstraat, Mgr. Wilmerstraat, Baroniestraat, Pastoor Erasstraat, Breukelsestraat, Stationsstraat, Rechterstraat en Kruisstraat. Op de Markt staat een podium waarop de passerende groepen aan het publiek worden voorgesteld. Die presentatie is dit jaar in handen van CV Nooit Gedacht die elf jaar bestaat. Ook bij café De Adelaar (Baroniestraat) staat een podium waar muziek wordt vertolkt. Net als in de zogeheten Waggelbocht bij partycentre De Comsche Hoeve aan de Stationsstraat. Daar speelt onder meer dweilorkest De Volle Bloas.

DEFILÉ

Bij vertrek van de optocht neemt Peer de Twidde vanaf de prinsenwagen op de goei aauw Waggelplats (Markt) het defilé van de passerende praalwagens en loopgroepen af om vervolgens achteraan te sluiten. Bij terugkomst op de Markt maakt zijne doorluchtige hoogheid daar de prijzen bekend. Ook dit jaar heeft de Boxtelse horeca de optocht geadopteerd en de geldprijzen beschikbaar gesteld.

Volgorde Grote Eendentrek

(W = wagen | L = loopgroep | M = muziekgroep)

Jeugdprinsenwagen SOJC

Red River Kids: Vrolijke Noten (W)

Red River Band (W/M)

Buurtvrouwen: Indegatse Work-oud (L)

CV Kittels hekken Indegat (L)

CV De Walvisjes (W)

D'n Urste Opkijk: Sociale media (L)

Echdweil: Nie lulle mar dweilen (L/M)

De Ladies: Design Mooi (L)

CV Gin Verstand: Gat in de Markt (W)

CV Skôn Boxtel: Indegat On Ice (W)

CV Geen Drank Geen Klank: Met app en telefoon in de hand... (W)

Sissy Girls: Parkeerprijzenfestival (L)

Aggemarvanhuisaf Band: (L/M)

Koninginnnen van de kunst: Tussen kunst en lunch... (L)

Buurtschap West: De ballen van Boxtel (W/L)

CV Ut komt nie zoe nou: Carnaval in Zonnedael (W)

Prins Hendrik: Carnaval best pittig (W/L)

Prinsenwagen SOC