Afbeelding
Foto: Brabants Centrum

INDUSTRIËLE GESCHIEDENIS VAN BOXTELSE IN BEELD

MuBo zoekt objecten van weverijen

LONNEKE HOONDERT

Museum Boxtel (MuBo) organiseert van 6 mei tot en met 2 juli een expositie over de geschiedenis van de linnen- en damastweverijen in Boxtel. Daarvoor werkt ze samen met het Textielmuseum in Tilburg. MuBo wil de tentoonstelling vormgeven met lokale objecten die te maken hebben met de opkomst en teloorgang van de weverijen. Boxtelaren die in het bezit zijn van dergelijke objecten en deze beschikbaar willen stellen aan het museum kunnen zich melden via info@muboboxtel.nl.

Boxtel kan zich bogen op een rijke traditie van weverijen. Tussen 1880 en 1970 waren er verschillende firma's als Van der Voort, Van Dooren, Van Oerle, en Van Hoogerwou actief. MuBo wil het verhaal van de Boxtelse textielindustrie vertellen en de geschiedenis in beeld brengen. Dat wil het museum doen met voorwerpen die te maken hebben met de weverijen, zoals patroontekeningen, jacquardkaarten, stalenboeken, tafellinnen en -damast, ponskaarten, gereedschappen en historische foto's.

BRUIKLEEN

Boxtelaren die voorwerpen uitlenen aan MuBo kunnen er op rekenen dat alle objecten professioneel worden belicht en tentoongesteld. Ook wordt een bruikleenovereenkomst ondertekend. Aanmelden kan via info@muboboxtel.nl onder vermelding van naam en telefoonnummer en een korte beschrijving dan wel foto van het object. Bij vragen kan men contact opnemen met secretaris Willem van Vossen van MuBo, telefoonnummer 06-16 04 18 98.

FOTO ONDER: Damast- en linnenweverij W.J. van Hoogerwou & Zonen aan de Ossenpad, die thans bekend staat als Prins Hendrikstraat. De weverij werd gebouwd in 1861 en deed dienst tot 1971. Nadien werden de bedrijfspanden gebruikt door de horecafirma W. van Oers en supermarkt Weltevreden. (Foto: Brabants Centrum).