Afbeelding
Foto: Blauwe Kousen

BLAUWE KOUSEN: VIJFDE KEER IN STOET

'Optocht Oggelvorsenpoel is iets om trots op te zijn'

CARRY DIRKX

De vrouwelijke loopgroepen gooien de laatste jaren hoge ogen in de optocht in de Oggelvorsenpoel. Dat geldt ook voor De Blauwe Kousen. De acts en aankleding van deze carnavalsclub zijn telkens een feest om naar te kijken: kort, krachtig en tot in de puntjes verzorgd. Het leverde de dertien vrouwen al twee keer een eerste prijs op. Dit jaar lopen ze voor de vijfde keer mee in de leutstoet op zondag 26 februari en ze beloven dat het weer een 'hoogtepunt' wordt...

,,Het wordt weer mooi", zeggen de vrouwelijke leden van de Essche carnavalsclub De Blauwe Kousen. Dat is ook het enige wat ze loslaten over hun act, hoewel het woord 'hoogtepunt' een hint is. ,,Hoe het ook loopt: ik ben nu al trots op wat we hebben gemaakt en hoe alles in elkaar valt", zegt Judith Janssen. De andere 'kousen' vallen haar bij. Dát is het leukste: hoe er een eerste idee ontstaat, hoe het gaat broeien en er steeds meer kleine details bijkomen. ,,We vergaderen en knutselen altijd met zijn allen", zegt Heidi Schel. ,,Dat is ook onze kracht." Ze maken alles zelf, met wat hulptroepen. ,,We maken gebruik van Han & Sjan-diensten", zegt Noor Janssen, ,,Dat zijn Hannie van Abeelen en mijn moeder Jeanne van der Aa, die ons helpen bij het maken van de kleding." Ook Patrick en Lion, de echtgenoten van twee 'kousen' moeten genoemd worden, voor hun technische ondersteuning.

SAAMHORIGHEID

Bijna alle Blauwe Kousen waren ooit actief als commissielid voor het KeinderKupkesFestival. Daaruit is de club ontstaan. Hun naam is natuurlijk een knipoog naar De Roze Sokskes, die andere carnavaleske vrouwenclub. Maar de onderlinge 'concurrentiestrijd' is vooral gespeeld. ,,Die strijd leeft meer bij de omgeving dan bij onszelf", zegt Daniëlle van Tilburg. Veel vaker noemen de 'kousen' juist de saamhorigheid en de gezamenlijke lol als datgene wat carnaval in Oggelvorsenpoel bijzonder maakt. Jolanda van den Aker: ,,Iedereen staat voor je klaar als je iets nodig hebt. Het is mooi om zo, met zijn allen, carnaval te vieren. Vooral de optocht is iets waar we in het dorp trots op kunnen zijn."

FOTO ONDER: De Blauwe Kousen wonnen vorig jaar de derde prijs in de optocht van Oggelvorsenpoel met deze kleurrijke outfits. Op welke plaats de dertienkoppige carnavalsclub dit jaar gaat eindigen, wordt zondag 26 februari duidelijk. (Foto: Albert Stolwijk).