Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

VAN DEN BOOMEN RONDT HERINRICHTING LIEMPDS CENTRUM AF

Dorpshart klaar voor koldercorso

LONNEKE HOONDERT

De vorstperiode in januari leek even een donkere schaduw te werpen over de Liempdse carnavalsoptocht. Door de lage temperaturen stonden de werkzaamheden rondom de herinrichting van het dorpshart op een laag pitje. Aannemingsbedrijf Van den Boomen uit Liempde zette echter álle zeilen bij om de planning te halen. Dat lukte. Morgen, vrijdag 24 februari, rondt de firma de reconstructie af, zodat zondag de leutstoet door de sfeervolle 'nieuwe' straten kan trekken.

Het centrum van Liempde was toe aan een opknapbeurt. Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) nam het heft in handen en lanceerde het project 'Liemt in Uitvoering'. Het burgerinitiatief werd met open armen ontvangen door de gemeente Boxtel. Sinds september wordt er door Van den Boomen, onder regie van SPPiLL, gewerkt aan de herinrichting. Het Liempdse dorpshart moest aantrekkelijker worden. Met de antiek ogende lantaarnpalen en de steentjes in waaierverband op het Raadhuisplein is dat alvast gelukt. Onder meer in de Keefheuvel en de Barrierweg werd de riolering vervangen. Daarnaast is het dorpshart opnieuw bestraat, waarbij óók gedacht is aan invaliden. Voor hen is een aparte strook aangelegd.

KRUISLINGS

Het Concordiapark kreeg ook een opfrisbeurt. Daar legt Van den Boomen op dit moment de laatste hand aan de wandelpaden die kruislings door het groen lopen. Ook het straatwerk is zo goed als af. Grondwerkers rijden met een koortsachtig tempo af en aan met materialen. ,,We zijn bezig met het laatste stukje van de Oude Postbaan ter hoogte van de kruising met het Kaarpad. Dat is uiterlijk donderdagmiddag af", vertelt omgevingsmanager Ad van Rooij van Van den Boomen.

Dinsdagochtend kwamen zowel de gemeente als SPPiLL langs om het eindresultaat te bekijken. ,,Ze zijn erg tevreden", aldus de Esschenaar die de werkzaamheden overziet. ,,Ze hoopten dat de straten opgeleverd konden worden vóór carnaval. De afgelopen weken hebben we continu met drie à vier ploegen gewerkt. Vrijdag ruimen we alles op en gaat de weg weer open voor verkeer." Na het leutfeest zet de firma nog de puntjes op de i. ,,Dan planten we de beukenhaag, plaatsen we onder meer bloembakken en zitbanken en leggen we de invalidentegels in de speciale wandelstroken", zegt Van Rooij.

Het dorpshart van Liempde was door de werkzaamheden maandenlang moeilijk begaanbaar. Toch heeft Van Rooij alleen maar complimenten gekregen van omwonenden. ,,De samenwerking met SPPiLL, de gemeente en bewoners verliep perfect. Het resultaat is een mooi centrum met een écht dorps karakter." Ook de stratenmakers zelf zijn te spreken over de opdracht. ,,Normaal werken ze met nieuwe puntgave materialen. Nu hebben we bijna alle stenen hergebruikt en dat is passen en meten. Een mooie uitdaging, dus."

FOTO BOVEN: De herinrichting van het Liempdse centrum is bijna klaar. Vanaf morgen, vrijdag 24 februari, is het dorpshart weer begaanbaar. (Foto's: Albert Stolwijk).


Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert hedenavond, donderdag 23 februari een filmavond. Daar vertoont zij twee films: 'Den Dungen, verbonden door een verbinder' en 'Den Dungen, een parel in de Meierij'. De eerst genoemde titel verhaalt over pastoor Chris van Beurden en wordt toegelicht door filmmaker Marcel Voets. Belangstellenden zijn vanaf 20.00 uur welkom in dorpshuis De Kei aan de Lambertusweg in Gemonde. Niet-leden betalen een bijdrage van 2 euro.