Er werd de voorbije weken weer druk gerepeteerd door de Dansmariekes in Oggelvorsenpoel, onder meer bij Health City in Vught. Precies elf jaar geleden werd het dansgezelschap opgericht in Esch. (Foto: Peter de Koning).
Er werd de voorbije weken weer druk gerepeteerd door de Dansmariekes in Oggelvorsenpoel, onder meer bij Health City in Vught. Precies elf jaar geleden werd het dansgezelschap opgericht in Esch. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OGGELVORSENPOEL AL ELF JAAR OPGEFLEURD DOOR SWINGENDE DANSOPTREDENS

Dansmariekes: ontstaan door geheime missie

CARRY DIRKX

De Essche Dansmariekes bestaan elf jaar. Carnavalesk toeval: dit jaar met twee groepen van elk precies elf meisjes. Na elf jaar is één ding onveranderd: het grote enthousiasme.

Susanne Bergmans (18) en Judith van der Struijk (18) waren twee van de allereerste Dansmariekes. ,,We oefenden in de gymzaal op school", weet Susanne. ,,En om en om namen we koekjes mee", zegt Judith. Samen met je vriendinnetjes lekker dansen: dat was gewoon leuk en gezellig, zeggen ze allebei. Susanne kent zelfs nog het allereerste dansje dat ze leerde: 'Op een grote paddenstoel' en om dat te bewijzen zwaaien haar armen in de lucht. ,,Dat was écht iets, hoor, als je bij de Dansmariekes mocht. Zo voelde het tenminste!", zegt ze. Natuurlijk droegen de mooie kleding en de 'schoenen-met-hakjes' daaraan bij. Judith: ,,Ik vond de witte pakjes, die we in het tweede jaar kregen, supermooi." Ze bleven allebei tot en met groep 7 bij het clubje. ,,Ik baalde zelfs dat ik in groep 8 niet meer mee mocht doen", zegt Susanne, ,,Ik was ingeloot voor de jeugdraad."

PRINSENOPDRACHT

Jos Timmermans is de grondleggen van de 'springdinger', zoals de Dansmariekes ook genoemd worden. In 2006 was hij voorzitter van (toen nog) vereniging De Oggelvorsen, organisator van het openbaar carnaval in Esch. Hij zag Dansmariekes in Biezenmortel en vroeg zich af waarom Esch die nog niet had. ,,Een tijdje later zag ik een kleutertje dansen in De Es en toen besloot ik het te gaan regelen", zegt Timmermans. Het kleine meisje was Lotte van Roosmalen en Timmermans vroeg haar moeder, Leny, of ze mee wilde helpen Essche Dansmariekes op te richten. Ondertussen overlegde Timmermans ook met de burgemeester en die wilde er wel een Prinsenopdracht van maken: 'Zorg dat Esch Dansmariekes krijgt'.

Timmermans en Van Roosmalen hielden hun missie zoveel mogelijk geheim. Van Roosmalen verzamelde veertien meisjes en haar man Nic sponsorde de allereerste kleding: blauw-rode Amerikaanse cheerleaderpakjes. Van Roosmalen: ,,Het ging allemaal heel spontaan, iedereen was enthousiast. En we hadden er zoveel plezier in: dan kost niets moeite."

Tijdens het openingsbal in 2006 werden de Dansmariekes eindelijk voorgesteld. Timmermans: ,,Eerst brachten we 'ludieke' Dansmariekes op het podium: verklede volwassenen. Maar daarna kwam het echte spul. Voor veel mensen was dat een totale verrassing." Van Roosmalen: ,,Het was zo mooi om te zien. De meisjes stonden te stralen op het podium. We waren ontzettend trots."

REGELJUF

De Dansmariekes zijn ook nu nog springlevend. Dit jaar was het animo zó groot dat er twee groepen zijn: elf meisjes uit groep 4 ('De mini's') en elf meisjes uit groep 5 ('De grote'). Janneke Donhuijsen is de overkoepelende regeljuf van alle Dansmariekes. ,,Ik regel alles, behalve de pasjes aanleren", lacht ze. Daarnaast wordt ieder groepje begeleid door moeders die de meisjes de dansjes leren: Myranda van der Sanden, Françoise de Vos, Natasja Manders en Sabine van den Bijgaart. ,,Ze doen het heel goed, zijn enthousiast en pikken het goed op", zegt Myranda van der Sanden over de mini's.

Hoe vinden vriendinnen Sam (9) en Tessa (9) van de 'grote Dansmariekes' het? ,,Leuk! We hebben iedere keer andere danspasjes en leuke liedjes", zeggen ze. Het allerleukst vinden ze de optredens. ,,Vorig jaar was het vooral leuk bij het werk van prins Wilhelm en bij de bejaarden, want die waren heel enthousiast." Zenuwachtig zijn ze niet meer, deze ervaren meiden. ,,Dit jaar zijn we het gewend", zegt Sam stoer.

VOOR ELKAAR

Als het om de Dansmariekes gaat, moeten ook Cor en Joke van der Zanden uit Esch genoemd worden. Op allerlei manieren ondersteunen zij de dansmeisjes al tien jaar. Timmermans en Van Roosmalen zijn nog altijd trots. ,,Vorig jaar stonden we samen te kijken naar een optreden", zegt Van Roosmalen, ,,En toen zeiden we tegen elkaar: 'Dat hebben we samen maar mooi voor elkaar gekregen elf jaar geleden'!"