GOEDE HOOP VOOR REALISERING PLANNEN

Stadslandgoed Stapelen blijft op de agenda staan

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Spiegeltent Bon Salon is al bijna volgeboekt en Kunst op Stapel en het evenement Stapel op Sint vinden dit jaar gewoon plaats, ondanks dat het onroerend goed van Stapelen binnenkort in de verkoop gaat. ,,Over de volgende jaren kan ik echter geen uitspraken doen", zegt Jan overste Zuiker. Wat betreft de plannen voor het stadslandgoed en de realisatie van een wooncomplex aan de Prins Hendrikstraat, heeft de voorzitter van de Assumptie Stichting goede hoop. ,,We verkopen de grond inclusief de plannen."

Acht grondeigenaren tekenden in 2014 een visiedocument met als uitgangspunt de samenvoeging van elf percelen tot een ruim 25 hectare omvattend landschapspark waarin onder meer natuur, religie, kunst en stilte centraal staan.

Het stadslandgoed is een initiatief van de paters assumptionisten. Nieuwbouw aan de Prins Hendrikstraat, op de plek waar het zusterhuis en het aangrenzende terrein van het voormalige garagebedrijf zijn gevestigd, is een van de inkomstenbronnen om de plannen en onderhoud voor het stadslandgoed te financieren. Buurtbewoners ageren al geruime tijd tegen de plannen, een langdurige bezwarenprocedure ligt op de loer. De mening over de wijze waarop een stadslandgoed moest worden ontwikkeld, leidde ook tot een breuk tussen voormalig directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptie Stichting en de paters.

VITALITEIT

Wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel gaf in oktober vorig jaar in deze krant aan zich zorgen te maken over de realisatie van stadslandgoed Stapelen. Toen Beirnaert vertrok, stagneerde de ontwikkeling van het gebied. Op 1 januari 2019 is de deadline voor de projecten binnen het plan Kloppend Hart van Het Groene Woud waar ook de ontwikkeling van Stapelen bij hoort. ,,Twee jaar lijkt lang, maar het is zo voorbij", stelde Van de Wiel.

Toch liet hij deze week weten goede hoop te hebben op de realisatie van het stadslandgoed. ,,Het is een belangrijk project waarover we intensief contact hebben met de paters. Ik vind het van groot belang dat het landgoed gerealiseerd wordt. Het draagt bij aan de vitaliteit van héél Boxtel. We werken er dan ook nog steeds hard aan."

Ook overste Zuiker heeft goede hoop dat zowel het wooncomplex als het stadslandgoed er komen. ,,Met de verkoop vervallen deze plannen niet. We sturen er op aan de zaken zó te verkopen, dat het complex en het landgoed toch ontwikkeld gaan worden. Maar uiteraard is het wél de eigen verantwoordelijkheid van de koper. Als hij schapen op het terrein wil zetten, mag dat. Dan worden het echter wél dure schapen..."

BUITENLAND

Met de opbrengst die de verkoop van Stapelen met zich meebrengt, worden projecten in het buitenland gefinancierd. ,,In werelddelen als Afrika en Azië is de congregatie paters assumptionisten groeiende. Er heerst echter veel armoede. Het geld om bijvoorbeeld een seminarie, ziekenhuis of woongelegenheid voor de paters te stichten, zal dus echt uit Europa moeten komen", legt Zuiker uit.

In het zusterhuis zijn momenteel nog Eritrese statushouders gehuisvest, zij vertrekken volgens Zuiker binnenkort uit het pand. Omroep Dommelland maakt momenteel gebruik van het voormalige schooltje bij Stapelen, dat onder meer dienst doet als tv-studio. ,,Dit contract liep vorig jaar al af", licht Zuiker toe. ,,De omroep weet dat de verkoop er aan zat te komen." Het kerkhof in kasteelpark Stapelen blijft bestaan.

Boxtel

Fontein Markt

Twee weken geleden gaf wethouder Eric van den Broek op de weekmarkt belangstellenden een toelichting op het herinrichtingsplan van de Markt. In het artikel dat daarover vorige week in deze krant verscheen, stond vermeld dat de Tonny Wagenaars, bewoner van appartementencomplex De Croon, blij zou zijn dat de piramidefontein die architect en kunstenaar Paul Strik dertig jaar geleden ontwierp van de Markt naar het pleintje aan de Croonpassage verhuist. Dat is een onjuiste weergave.

Diftar Plus Hoogheem

Sinds enkele maanden doen de bewoners van de Hoogheemflats ook aan afvalscheiding. In tegenstelling tot mensen in grondgebonden woningen betalen zij toch een vast tarief aan afvalstoffenheffing. Voorzitter Guus Eltink van de bewonersvereniging Hoogheem pleitte dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering in de gloedvol betoog dat zijn achterban ook beloond moet worden voor het bewust aanbieden van afval. Hij noemde dat Diftar Plus, een variant op het gedifferentieerde tarief waarbij andere burgers minder betalen als zij minder afval aanbieden. Het pleidooi werd door de raadsfracties positief ontvangen. Wethouder Herman van Wanrooij zegde toe te bekijken in hoeverre hieraan uitvoering kan worden gegeven.