Luchtfoto van kasteel Stapelen, gemaakt tijdens het evenement Stapel op Sint van vorig jaar. (Foto: Erik van Breugel).
Luchtfoto van kasteel Stapelen, gemaakt tijdens het evenement Stapel op Sint van vorig jaar. (Foto: Erik van Breugel). Foto: Erik van Breugel

VERKOOP KASTEEL, SCHOOLTJE EN PANDEN PRINS HENDRIKSTRAAT BINNENKORT VAN START

Paters zetten Stapelen in de etalage

NIEUWs!

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

102 jaar geleden, op 6 januari 1915, vestigden de paters assumptionisten zich op kasteel Stapelen. Daar komt binnenkort een einde aan. ,,Momenteel wonen er nog vijf paters in het kasteel. Het is te duur om zo'n klein aantal daar te huisvesten. Dat is de reden dat we vorige week de laatste voorbereidingen hebben getroffen om tot verkoop van het onroerend goed over te gaan", vertelde Jan Zuiker, regionaal overste en voorzitter van de Assumptie Stichting, deze week exclusief aan Brabants Centrum. De Europese provincie van de paters assumptionisten geeft binnenkort naar alle waarschijnlijkheid haar fiat voor de verkoop.

De onderhandelingen met een gespecialiseerde makelaar, van wie overste Zuiker de naam niet wil noemen, zijn inmiddels afgerond. Begin maart vertrekt een delegatie van de Assumptie Stichting naar het Belgische Leuven om 'de laatste noten te kraken' en goedkeuring te krijgen van de Europese Provincie voor de verkoop van het kasteel, het voormalige schooltje, het zusterhuis en het naastgelegen pand aan de Prins Hendrikstraat.

NETTE MANIER

Zuiker geeft aan dat de beslissing niet uit de lucht komt vallen. ,,We hebben dit al lang aan zien komen", licht Zuiker toe. ,,In de jaren tachtig van de vorige eeuw is besloten in Nederland geen paters assumptionisten meer op te leiden. De meeste paters die momenteel op het kasteel van hun oude dag genieten, hebben hun hele leven in het buitenland gewerkt. Een aantal keert terug naar Nederland, maar er zijn ook paters die hun hele leven in het buitenland blijven. De congregatie paters assumptionisten sterft langzaam uit, dat hebben we aan zien komen. En op een gegeven moment moet je iets. We wilden er op tijd bij zijn om het kasteel op een nette manier van de hand te doen."

SOCIALE BESTEMMING

De verkoop van het kasteel, een rijksmonument, zal via 'een gesloten circuit' plaatsvinden. Zuiker geeft aan dat er niet direct specifieke formuleringen zijn opgesteld over wat er met het onroerend goed mag gebeuren na aankoop. ,,De makelaar gaat in gesprek met partijen", legt Zuiker uit. ,,Vervolgens gaat de Assumptie Stichting over de uiteindelijke verkoop." De regionaal overste noemt 'een sociale bestemming' als voorkeur. ,,U begrijpt uiteraard dat we hier geen bordeel willen, maar bijvoorbeeld een zorginstelling zou hier wél goed passen."

De komst van een vastgoedontwikkelaar noemt Zuiker 'niet zo waarschijnlijk'. ,,Zo is kasteel Stapelen een rijksmonument, waardoor verbouwen in beperkte mate mogelijk is. Zelfs het plaatsen van dubbel glas is niet mogelijk." Hij verwacht dat de verkoop uiteindelijk een jaar tot anderhalf jaar in beslag zal nemen. De paters die nog in het kasteel wonen, zullen verhuizen naar een zorginstelling of familie.

Voor kasteelpark Stapelen volgt de Assumptie Stichting een 'tweesporenbeleid'. Zuiker: ,,Hierover vinden al langere tijd gesprekken plaats met de gemeente Boxtel. Zij is echter niet direct de eerste partij voor het park. Mocht er een koper komen die een goed bod doet voor het onroerend goed en het terrein, dan willen we die niet op voorhand uitsluiten. Ik verwacht dat hierover in de loop van het jaar meer duidelijkheid over komt."

Op pagina 3: 'Stadslandgoed Stapelen blijft op de agenda staan'.