Met vrijwilligerswerk op bijvoorbeeld Kinderboerderij Boxtel kunnen starters sneller een huurwoning krijgen bij woonstichting Sint-Joseph.
Met vrijwilligerswerk op bijvoorbeeld Kinderboerderij Boxtel kunnen starters sneller een huurwoning krijgen bij woonstichting Sint-Joseph. Foto: Marc Cleutjens

VRIJWILLIGERS KRIJGEN VOORRANG BIJ SINT-JOSEPH

Sneller een huis met 'Vliegende Start'

LONNEKE HOONDERT

De vraag naar een woning is bij alle doelgroepen van Sint-Joseph groot. ,,Maar bij starters is die nét wat urgenter", vertelt Ralf Gulikers, adviseur strategie en beleid bij de woonstichting. Om startende Boxtelaren tegemoet te komen, lanceert het collectief Zorgzaam Boxtel het project Vliegende Start. Woningzoekenden met weinig inschrijftijd kunnen hierdoor sneller een woning krijgen. Daar staat wél een jaar lang vrijwilligerswerk tegenover.

Zorgzaam Boxtel is een samenwerkingsverband dat naast Sint-Joseph bestaat uit de organisaties Cello, ContourdeTwern, Vivent en Zorggroep Elde. De betrokken partijen zijn enthousiast over Vliegende Start dat de komende twee jaar proef gaat draaien. ,,Samen constateerden we dat het goed zou zijn als meer inwoners betrokken raken bij het dorp. Het is echter lastig om nieuwe én jonge vrijwilligers te werven. Met dit project komen we starters tegemoet en kan de poule van vrijwilligers groeien", zegt Gulikers. Atie Theunissen, coördinator van het vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern: ,,Op deze manier hopen we ook andere doelgroepen, zoals starters en mensen met een baan, te betrekken bij vrijwilligerswerk."

De keuze om starters te laten profiteren van de regeling lag voor de hand. ,,Senioren en doorstromers hebben vaak al een woning. De afgelopen jaren hebben we veel gedaan voor senioren, zoals de bouw van Cronenborgh. Hoewel we voor jonge woningzoekenden hebben gebouwd, zoals in de wijk Zonnegolven, willen we iets extra's doen om hen tegemoet te komen."

HONDERD UUR

In ruil voor minimaal honderd uur vrijwilligerswerk tijdens een periode van twaalf maanden, kan een woningzoekende reageren op passende woningen. ,,Behalve goedkope eengezinswoningen, daarvan zijn er heel weinig en we willen niet dat andere huurders achter het net vissen", aldus Gulikers. Reageren op geschikte huizen mag al na de eerste zes maanden. Nadat de starter de sleutels krijgt, moet deze nog eens zes maanden zijn steentje bijdragen aan de maatschappij.

Zorgzaam Boxtel heeft een aantal vrijwilligersactiviteiten voorgedragen. Zo kunnen deelnemers meewerken in de ouderenzorg door middel van sponsorevenementen of het opzetten van een koffiecorner in Liduina. Ook is meedoen aan het project Schuldhulpmaatje een optie. Daarnaast kunnen starters helpen als buurtverbinder, bij Kinderboerderij Boxtel, Voedselbank Boxtel of Vincentiusvereniging en kunnen ze zichzelf nuttig maken bij de integratie van statushouders. ,,Maar eigen initiatief wordt ook op prijs gesteld. We geloven dat iedereen vanuit eigen talent een maatschappelijke bijdrage kan leveren.", benadrukt Gulikers. ,,Het voornaamste is dat er een significante tegenprestatie geleverd moet worden. We geven écht veel weg, want de gemiddelde inschrijftijd is drie jaar. Daar mag dan best wat tegenover staan."

COMMISSIE

Voordat starters met hun vrijwilligerswerk in aanmerking komen voor Vliegende Start, wordt hun plan eerst getoetst door een commissie, waarin leden van de Huurders Belangen Vereniging, ContourdeTwern en Sint-Joseph zetelen. ,,Wanneer je een maatschappelijke tegenprestatie voorstelt, waarbij een grote groep profiteert van je werk, is dat voor ons het meest interessant", vindt Gulikers. ,,We willen met dit project een grote maatschappelijke impact bewerkstelligen." De vrijwilligerswerkzaamheden worden tijdens de looptijd van twaalf maanden door de commissie gecontroleerd. Na een jaar moet de woningzoekende het resultaat van zijn werk laten zien.

Er is de komende twee jaar ruimte voor vijftien deelnemers. ,,Honderd woningen beschikbaar stellen is geen optie. We willen namelijk niet dat Vliegende Start ten koste gaat van andere doelgroepen."

Hoewel Vliegende Start zich richt op jonge woningzoekenden sluit de woonstichting anderen niet uit. ,,We willen het niet te strak inkaderen. Zo is ContourdeTwern nu in gesprek met een kandidaat die graag goedkoper wil wonen en weinig inschrijftijd heeft opgebouwd." Meer weten over Vliegende Start? Kijk dan op https://www.sintjoseph.nl/ik-zoek-een-woning/huurwoning/vliegende-start/.