Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JAN VAN DER PASCH VEERTIG JAAR IN DIENST BIJ VAN DER MADE

'Altijd met goede schik naar m'n werk'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Tig jaar geleden heb ik meegewerkt aan de verbreding van rijksweg A2. En in 2013 was het weer zover: toen werd hetzelfde weggedeelte nog breder gemaakt en hielp ik wéér mee." Loonwerk, grondwerk, wegenbouw: Jan van der Pasch (61) uit Olland heeft in de veertig jaar dat hij in dienst is van Van der Made Gemonde al vele onderdelen meegemaakt. ,,Zolang ik gezond ben, blijf ik aan de slag. Ik doe het graag."

Iedere dag gaat Van der Pasch op zijn brommer naar Van der Made, het loon-, grondverzet- en transportbedrijf aan de Schijndelsedijk in Gemonde. ,,Het is maar vijf kilometer, lekker dichtbij." Het bedrijf werd in 1953 opgericht door Piet van der Made, de opa van Jolanda Lavrijssen die het bedrijf tegenwoordig samen met haar man Theo runt.

Dertig jaar lang heeft Van der Pasch loonwerk verricht bij boeren in Boxtel, Schijndel en omliggende dorpen. ,,De laatste tien jaar is ben ik vooral als grondwerker in de wegenbouw actief, met name in de regio Eindhoven, 's-Hertogenbosch en Tilburg. Hierbij horen taken als wegen schoonvegen, aansluitingen voor het riool maken, tractor rijden en grondwerk. Het was even wennen om niet meer bij de boeren over de vloer te komen, maar nu vind ik het juist prettig. Je komt meer in contact met anderen, omdat je samen aan een project werkt. Ook zijn de werktijden wat prettiger. Op de drukste momenten maakte ik lange dagen op het land en kwam ik wel eens midden in de nacht thuis. Nu zijn het gewone werkdagen. En dat is op mijn leeftijd wel prettig", grinnikt Van der Pasch.

FEESTJE

Niet dat de Ollander ooit stilzit. ,,Thuis heb ik nog een aantal zoogkoeien staan, dus voor en na het werk ben ik daarmee in de weer. En mijn broer uit Liempde is veehandelaar, ik help hem regelmatig met veetransport. Eigenlijk ben ik altijd bezig", lacht de Ollander. Het jubileum van Van der Pasch wordt begin maart gevierd bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat te Liempde. ,,Dat wordt vast een leuk feestje met collega's en mijn eigen familie." En daarna? ,,Voorlopig ga ik zeker door met werken. Ik heb het altijd graag gedaan en ga met goede schik naar mijn werk."

FOTO BOVEN: Jan van der Pasch is in maart veertig jaar in dienst van loon-, grondverzet- en transportbedrijf Van der Made aan de Schijndelsedijk in Gemonde. (Foto: Peter de Koning).