De Belgische zanger en liedjesschrijver Jonas Winterland verzorgt op 7 juli een tuinconcert in Boxtel. (Foto: Koen van Buggenhout).
De Belgische zanger en liedjesschrijver Jonas Winterland verzorgt op 7 juli een tuinconcert in Boxtel. (Foto: Koen van Buggenhout). Foto: Koen van Buggenhout

OPTREDEN ZANGER JONAS WINTERLAND

'Himmelgoed' houdt tuinconcerten in Boxtel

MARC CLEUTJENS

Boxtelaar Tim de Laat heeft Himmelgoed opgericht, een lokale organisatie die met enige regelmaat kleinschalige concerten gaat organiseren. De première is vrijdag 7 juli als de Leuvense singer-songwriter Jonas Winterland in Boxtel een tuinconcert verzorgt. De opbrengst van het optreden gaat naar KWF Kankerbestrijding.

Een droom die in vervulling gaat. Zo omschrijft De Laat de stap om als liefhebberij kleinschalige concerten te gaan organiseren. Hij kent het klappen van de zweep, onder meer als oud-bestuurder van stichting BoeL die regelmatig soortgelijke optredens voor vrienden houdt. ,,Daarnaast ben ik een groot liefhebber van de uitvoeringen die Arjan en Judith Terlouw onder de noemer Vendel Live vaak in hun huiskamer aan de Vendelstraat in Liempde organiseren", licht de Boxtelaar toe. ,,Telkens als ik daar ben, ga ik zó geïnspireerd naar huis. Nu heb ik de knoop doorgehakt en ga ik in mijn eigen woonplaats concerten houden."

BIJZONDERE ARTIEST

De Laat geeft aan dat hij - net als bij BoeL - een goed doel wil koppelen aan zijn activiteiten. Voor het eerste optreden is gekozen voor KWF Kankerbestrijding. Wie een toegangskaart (20 euro) koopt, krijgt niet alleen een tuinconcert voorgeschoteld inclusief alle hapjes en drankjes, maar steunt ook KWF. ,,Zelf verdien ik er niks aan, het gaat mij om een klein Boxtels publiek te laten kennismaken met een bijzondere artiest."

En die bijzondere artiest is Jonas Winterland, benadrukt De Laat. Hij ontdekte de Belgische singer-songwriter een tijdje geleden en raakte onder de indruk van zijn oeuvre. Dat bestaat uit luisterliedjes maar ook nummers die passen in de traditie van tekstschrijvers als Spinvis. ,,Jonas is wereldberoemd in België maar Nederland moet hem nog ontdekken", lacht de organisator van het tuinconcert. In januari verscheen zijn nieuwe album 'Liever uit balans'. Nummers als 'Altijd halverwege' en 'Het meisje uit het lied' vallen volgens De Laat onder de vaderlandse klassiekers in België. ,,Ik ben er supertrots op dat het me gelukt is om Jonas voor Himmelgoed naar Boxtel te halen."

Volgens De Laat klinken Winterlands eerste platen als echte singer-songwritersalbums. Het dit jaar verschenen album laat zien dat de zanger patent heeft op poëtische teksten en loepzuivere melodieën. Verrassend is het nieuwe, soms elektronische geluid die de nummers hebben meegekregen. Ze sluiten aan bij werk van artiesten als Bon Iver en Christine and The Queens.

KAARTVERKOOP

De plek waar het eerste tuinconcert van Himmelgoed wordt gehouden, staat volgens de organisator nog niet vast; hij heeft meerdere tuinen op het oog waar ongeveer vijftig bezoekers ontvangen kunnen worden. Wie erbij wil zijn, moet snel reageren. De kaartverkoop is vorige week gestart. Kaarten kosten 20 euro (inclusief hapjes en drankjes) en zijn te reserveren via e-mail: himmelgoed@hotmail.com. Hierbij dient vermeld te worden hoeveel kaartjes men wil reserveren. Na ontvangst van de betaling staat men definitief op de gastenlijst.