De belangstelling voor het initiatief van Herenboeren Wilhelminapark is groot. Enkele weken geleden brachten leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum een werkbezoek aan de boerderij. (Foto: Peter de Koning).
De belangstelling voor het initiatief van Herenboeren Wilhelminapark is groot. Enkele weken geleden brachten leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum een werkbezoek aan de boerderij. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PROVINCIE NOORD-BRABANT NOMINEERT BURGERINITIATIEVEN

Herenboeren in beeld voor Stijlprijs

Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel is een van de achttien genomineerden voor de Brabantse Stijlprijs. Daarvoor werden 82 projecten uit 45 Brabantse gemeenten ingezonden. In maart bezoeken de juryleden alle initiatieven voor een rondleiding en gesprek met betrokkenen. Medio april wordt duidelijk welke drie tot vijf finalisten strijden om de jury- en de publieksprijs.

Deze nominaties passen volgens de vakjury het best bij de beoordelingscriteria, zoals vermeld in het reglement voor de Stijlprijs. Alle genomineerde projecten staan op de kaart op www.debrabantsestijlprijs2017.nl.

Juryvoorzitter Erik van Merrienboer (als lid van het college van Gedeputeerde Staten belast met de portefeuille Ruimte) is verrast door de variatie aan projecten en het grote aantal burgerinitiatieven: ,,Het is schatgraven in eigen tuin. De inzendingen laten op uiteenlopende manieren zien hoe liefde voor de plek, ontwikkeling in de tijd, gemeenschapszin en verbeeldingskracht identiteit geven aan een plek waar mensen trots op zijn."

De provincie organiseert de Brabantse Stijlprijs om de twee à drie jaar om de kwaliteit van de fysieke leefomgeving op de agenda te houden en het gesprek te blijven voeren over een mooie, bruikbare en duurzame leefomgeving. In deze regio zijn ook waterkrachtcentrale Dommelstroom en natuurspeeltuin in Sint-Michielsgestel genomineerd. Natuurgebied Dommelbimd en graffitiwerkplaats Street Art Centre waren voorgedragen.