Afbeelding
Foto: Archief Oggelvorsen

Een laatste alaaf voor Toon Ruijs

Het was vele Esschenaren een doorn in het oog dat de jeugd vroeger geen carnaval vierde in Esch, maar in naburige dorpen. Om de mensen in het dorp te houden, werd de stichting Openbaar Carnaval opgericht, voorloper van stichting De Oggelvorsen. Mede-oprichter en man achter de schermen was Toon Ruijs. De Esschenaar overleed op 18 december op 76-jarige leeftijd.

De stichting had zich als doel gesteld om voor iedereen een waardig carnavalsfeest te organiseren in Esch, toen nog Busgat geheten. Onder leiding van de eerste zeven leden van de toenmalige eerste Raad van Elluf, werden verschillende activiteiten georganiseerd. Voor de kleuters in de speelzaal van de oude kleuterschool, nu de grote zaal in dorpshuis De Es. Voor de lagere jeugd in de gymzaal van het toenmalige gemeenschapshuis aan de Groenweg. Op die plek waren er speciale 'Beat-balls' voor de oudere jeugd. Hieruit is uiteindelijk de jeugddisco ontstaan.

Ruijs was de man achter de schermen. Hij zorgde voor het vele papierwerk, regelde alles minutieus in draaiboeken en taakverdelingen. Zo was hij verantwoordelijk voor de afspraken voor de prins en adjudant, toen nog 'vurloper' geheten, bestuur en Raad van Elluf. Ook zorgde hij voor de opvang van kinderen in de kleuterschool, terwijl ouders onbezorgd aanwezig konden zijn bij de feestelijke opening van carnaval en rustig de uitslag van de grote optocht op zondagmiddag konden afwachten.

De Esschenaar was de grondlegger van activiteiten zoals de jeugdoptocht en huidige disco-avonden, die nog steeds vast op de kalender van carnaval in Oggelvorsenpoel staan. Ook de huidige Oggelleuter, toen nog 'gewoon programmaboekje', was een idee van de Esschenaar.

Voor de huidige generatie van carnavalsvierders was Ruijs waarschijnlijk een grote onbekende, maar voor de ouderen was hij een legendarisch figuur.

FOTO BOVEN: De oprichters van stichting Openbaar Carnaval Esch met als derde van links Toon Ruijs.