Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LEERLINGEN JRL DOEN MEE AAN YOUTH SOLAR CHALLENGE

Boxtel krijgt boot op zonne-energie

MARC CLEUTJENS

Nostra Navis. Dat is de naam van het team waarmee Stef Brusselers, Martijn Heesakkers, Yara Niesten en Roos Noten dit jaar meedoen aan de Young Solar Challenge. De Technasium-leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum bouwen hun eigen boot op zonne-energie waarmee ze zullen deelnemen aan een reeks wedstrijden en een zonnebotenparade in de grachten van Amsterdam. Sponsors zijn welkom om Nostra Navis te ondersteunen.

'Onze boot'. Dat is de vertaling van de Latijnse teamnaam waarvoor Stef, Martijn, Yara en Roos hebben gekozen. Enthousiast werken ze sinds deze week aan de bouw van hun eigen zonneboot, die bestaat uit dunne houten panelen en later uitgerust wordt met zonnepanelen die de accu laden waarmee de motor wordt aangedreven. Het viertal krijgt professionele ondersteuning van Ivo Maaskant en Marc de Laat, die beide werkzaam zijn in atelier Amb8 aan de Rechterstraat in hartje Boxtel.

,,Twee weken geleden hebben we een netwerkbijeenkomst bezocht in het Evoluon in Eindhoven", vertelt Martijn. ,,De bedoeling was dat we ons daar oriënteerden op allerlei bedrijven en organisaties die projecten aanboden. Stef en ik waren meteen enthousiast over een project van Young Solar Challenge." ,,En wij sloten meteen aan", lachen Yara en Roos in koor. ,,Samen hebben we een team gevormd."

GELIJKE KANSEN

Scholieren die meedoen aan de Young Solar Challenge ontvangen een bouwpakket waarmee ze hun eigen zonneboot in elkaar moeten knutselen. ,,Omdat alle teams die aan de wedstrijden gaan meedoen gelijke kansen moeten hebben, zijn alle pakketten hetzelfde", legt Stef uit. ,,De bootjes zijn ongeveer vier meter lang en één meter breed", vertelt Roos. ,,Een van ons gaat de boot straks besturen", vervolgt Martijn. ,,De stuurman moet vooraf een zwemtest afleggen en bewijzen dat hij of zij binnen vijf seconden uit de kleine cockpit kan klimmen."

Aan de wedstrijden gaan ongeveer twintig scholierenteams uit heel Nederland meedoen. De meeste komen uit het noorden van het land; Noord-Brabant is slechts vertegenwoordigd door botenbouwers uit Boxtel en Deurne. Ook de organisatie van de Youth Solar Challenge zit in het noorden; het Friese Grou is de thuisbasis. In Friesland worden ook enkele wedstrijden afgewerkt, onder meer in Makkum waar eind mei de Eneco Zonnebotenrace wordt gehouden waaraan ook Nostra Navis meedoet.

ATELIER AMB8

Het bouwpakket van de Boxtelse zonneboot is vorige week afgeleverd in atelier Amb8 waar Ivo Maaskant dagelijks werkt aan de bouw van onder meer meubelen. Kunstenaar De Laat is er eveneens vaak te vinden, net als andere creatieve ondernemers die er onderdak vinden. ,,We zijn blij dat we bij Amb8 terecht kunnen", vertelt Roos. ,,Ivo heeft veel kennis van het bouwen van houten boten. Bovendien is het atelier dicht bij school en kunnen we een deel van de Technasium-uren hier besteden aan de bouw van de boot."

Martijn vult aan dat nogal wat uurtjes aan de Young Solar Express besteed moeten worden. ,,Als Nostra Navis doen we meer dan alleen panelen zagen en schuren", lacht hij. ,,We hebben voor ons team ook een eigen website gebouwd (www.nostranavis.nl) en delen actuele nieuwtjes op onze Facebookpagina."

Ook is een attractief sponsorpakket samengesteld; lokale bedrijven kunnen uit meerdere opties kiezen. Als tegenprestatie voor sponsoring krijgt een bedrijf een reclame-uiting op de Boxtelse zonneboot die gaat meedoen aan wedstrijden en promotie-evenementen. ,,De eerste belangstellenden hebben zich al gemeld", weet Martijn. Sponsoring is nodig om de aanschaf van de zonneboot - kosten bijna 2.000 euro - te financieren. Daarnaast zijn middelen nodig om de zonnepanelen, de accu, de motor en de schroef te leasen.

BOTENBOUWER

Team Nostra Navis is bij Amb8 duidelijk op het juiste adres. In de ruime werkplaats achter het atelier aan de Rechterstraat hebben Martijn, Stef, Yara en Roos alle ruimte om hun zonneboot te bouwen. ,,Dat gaan we doen op een houten werktafel die we ook zelf moeten bouwen", vertelt Yara. De plaatselijke vestiging van doe-het-zelfwinkel Gamma stelde het hout beschikbaar.

Amb8-oprichter Maaskant lijkt de juiste man om de scholieren te ondersteunen bij de bouw van de boot. Hij was vele jaren werkzaam in de botenbouw. ,,Ik was amper 6 jaar oud toen ik al in de werkplaats van speedbootracer Cees van der Velden meeliep", grinnikt de Boxtelaar.

Hij was later vele jaren werkzaam in het team van coureur en botenbouwer Van der Velden, die meerdere keren wereldkampioen werd. Tot enkele jaren geleden was Maaskant manager van een team dat meedoet aan de Formule 1-races voor speedboten.

SLIM ZIJN

Nu runt hij Amb8, een creatieve werkplaats. ,,Ik heb door de jaren heen veel houten bootjes gebouwd en weet dus precies wat de leerlingen van Nostra Navis moeten doen", vertelt Maaskant. Hoewel de JRL-scholieren de boot zelf moeten bouwen, kan hij ze assisteren en met raad en daad bijstaan. ,,Er komt meer bij kijken dan alleen technische vakkennis", weet de Boxtelaar. ,,De motor van de boot wordt straks aangedreven op zonne-energie.

Omdat de accu na 25 minuten leeg zal zijn, moeten ze ook leren zuinig met energie om te gaan. De panelen moeten het werk doen, maar vooral in de sprintwedstrijden die veel motorvermogen verlangen, zal het ook aankomen om slim zijn..."

Team Nostra Navis zoekt Boxtelse sponsors die de bouw van hun zonneboot mee willen financieren. Meerdere sponsorpakketten zijn beschikbaar. Meer weten? Ga naar www.nostranavis.nl.

FOTO BOVEN: Roos Noten, Yara Niesten, Stef Brusselers en Martijn Heesakkers startten zaterdag met Ivo Maaskant (tweede van rechts) in atelier Amb8 met de bouw van de Boxtelse zonneboot. (Foto: Peter de Koning).

Archiefbeeld van de Youth Solar Challenge. Vier leerlingen van het JRL bouwen hun eigen boot voor de duurzame vaarwedstrijd. (Foto: Youth Solar Challange).