De laatste fase van de grootscheepse verbouwing van monumentale boerderij Den Eijngel is ingegaan. De renovatie maakt deel uit van Kloppend Hart van Het Groene Woud. (Foto: Peter de Koning).
De laatste fase van de grootscheepse verbouwing van monumentale boerderij Den Eijngel is ingegaan. De renovatie maakt deel uit van Kloppend Hart van Het Groene Woud. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'Kloppend Hart'

kan zorgen voor

win-winsituaties

,,De kans is klein dat toeristen daadwerkelijk een edelhert spotten in De Scheeken. Het gaat echter om de beleving die je daaromheen creëert, het 'wow-gevoel'. En juist daar kunnen omliggende dorpen op inspelen. Die win-winsituatie is van toepassing op álle projecten", aldus wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel en programmamanager Wout Janssen. Er wordt dan ook hard gewerkt om de plannen te realiseren voor 2019, de deadline die de provincie Noord-Brabant heeft gesteld voor het programma.

Tijdens de ontwikkeling van de projecten ontbrak één ding: de kers op de taart. ,,Die vonden we uiteindelijk in de plannen om het edelhert terug te laten keren in Liempde", legt Van de Wiel uit. Het is de bedoeling dat de 'koning van Het Groene Woud' in het voorjaar zijn intrede doet in De Scheeken. ,,We zijn ervan overtuigd dat het edelhert een aanzuigende werking heeft en daarom proberen we dat te verbinden aan andere projecten."

De realisatie van een bezoekerscentrum aan de Barrierweg en de terugkeer van cultuurhistorische-, natuur- en landschapselementen in het Liempdse landschap zijn enkele voorbeelden. ,,Bovendien hebben we hoge verwachtingen van de ondernemerskracht in dit dorp. De Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) heeft inmiddels al ambassadeurs opgeleid die het dorp kunnen promoten, echt fantastisch. Dat is wat ik de inwoners in dorpen ook wil meegeven: 'Kloppend Hart' biedt heel veel kansen."

Vele projecten liggen op schema, zoals het redden van historische bijgebouwen en die een nieuwe plek geven, de verbouwing van het Groot Duifhuijs tot dependance van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, de vergroening van Lennisheuvel en de renovatie van de monumentale boerderij Den Eijngel. Er zijn ook enkele plannen die moeizamer verlopen, onder meer de komst van een ecoduct over de spoorlijn Eindhoven-Boxtel. Van de Wiel: ,,Toch kunnen we concluderen dat we mooi op koers liggen voor 2019." Meer informatie over Het Kloppend Hart van Het Groene Woud: www.hetgroenewoud.com.


Brunchconcert Liempde

Fanfare Concordia verzorgt op zondag 2 april haar derde brunchconcert. De uitvoering gaat om 12.00 uur van start en vindt plaats in De Serenade aan de Oude Dijk. Terwijl gasten genieten van gerechten, kunnen zij luisteren naar de passende muziek. De toegangsprijs bedraagt 17,50 euro inclusief de brunch. Voor kinderen tot 12 jaar bedraagt de toegangsprijs 1 euro per levensjaar. Kaarten zijn, vanaf 1 maart, te reserveren via programmacommissie@fanfareconcordialiempde.nl, en af te halen op dinsdag 21 en 28 maart van 19.00 tot 19.45 uur in De Serenade.